Skocz do zawartości

Gerlach

Gość Tatromen

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...

Hej jaaga76! Niestety z powodu pogody musialem sie wycofac. Mialem jeden dzien na "atak szczytowy" i niestety ten dzien, nie byl za dobry. Chmury/mgla taka, ze zawrocilem, bo jednak idac "po omacku" bez przewodnika i samemu, mialem pewne obawy o bezpieczny powrot. W tej sytuacji powtorka w tym roku :-). Znow pewnie samotnie.

• Lubię to ! 2

• 4 tygodnie później...

Bez przewodnika - dobrze, dlaczego niedobrze? Poszedłem, bo mogę (spełniam te wszystkie wymagania TANAP), więc dobrze, że nie idę na łatwiznę, tylko sam staram się coś osiągnąć. Wejście z przewodnikiem, to bieg pod górę od 4:30 rano ze Śląskiego Domu bez względu na pogodę. Bez sensu. Kilkunastu (a może nawet ponad 20) ludzi tego dnia weszło na Gerlach nic nie widząc, ani po drodze w górę, ani ze szczytu (spotkałem ich jak schodzili). No, ale byli, bo mieli zarezerwowanych przewodników. Aha, ja startowałem z Tatranskiej Polianki.

Samemu - bo nikt nie chce z takim starym prykiem jechać w góry, w sumie mam to gdzieś. Wiem co robię, nie byłem w Tatrach pierwszy, ani nawet nie dziesiąty raz. Sam nie wiem, który to już był mój pobyt. To nie są Himalaje, żeby organizować wyprawy w stylu oblężniczym.

Wycof - bo mam rozsądek i ponownie, wiem co robię. Mgła (chmury) była taka, że w zasadzie nie było widać na więcej niż 100 metrów. Trasę miałem z Doliny Batyżowieckiej na Walowy Żleb, wycofałem się na zboczach jeszcze, na długo przed wspinaczką, chociaż do samego żlebu mógłbym spokojnie dojść. Pogoda się nie poprawiała, więc po co się pchać w górę bez szlaku? Mam fotki, na których, oprócz podłoża, wszędzie jest biało - nawet niedźwiedzia bym nie zauważył.

Tak jak napisałem wcześniej, w tym roku spróbuję znów, o ile oczywiście będzie jakiś dzień z dobrą pogodą. Wyjazd w Tatry planuje z 4 miesięcznym wyprzedzeniem, więc pogody nie przewidzę. Dać Ci znać? Cel to Zadni Gerlach. Na sam Gerlach szedłbym przez Batyżowiecką Próbę - najłatwiej.

• Lubię to ! 3
  • Wow 1

• 2 tygodnie później...

Już wrzucam :-). Momenty kiedy przez chwilę było lepiej (2 fotki z głębi Dol. Batyżowieckiej na zbocze Gerlacha) oraz jak się zepsuło - obróciłem się i nie widziałem stawu, nie widziałem w górę i jedno zdjęcie jak już zszedłem z powrotem nad Batyżowiecki Staw i zbocze Gerlach było całe we mgle (to zdjęcie trzecie w kolejności, robiłem jako ostatnie).

20240822_124649.jpg

20240822_124654.jpg

20240822_125855.jpg

20240822_124657.jpg

20240822_121152.jpg

Edytowane przez Tim
  • Lubię to ! 5