karpasani Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Witajcie Pod koniec zeszłego roku powiedziałem sobie,że wejdę na Kozi Wierch w zimie.Taki miałem założenie. Korzystając z wolnego w pracy i to w środku tygodnia,decyzja zapadła-Tatry.Prognozy były bardzo optymistyczne. Wyjechaliśmy w piątkę w nocy.Bezchmurne gwieździste niebo wprawiło nas w dobry nastrój.W Palenicy Białczańskiej byliśmy rano,akurat świtało. Ustaliliśmy,iż idziemy do Doliny Pięciu Stawów Polskich,a tam zdecydujemy. Ruszyliśmy w stronę Wodogrzmotów Mickiewicza,a następnie Doliną Roztoki do schroniska.Zapowiadał się fajny dzień.Na szlaku cisza i spokój,a wokół biało.Do tego słońce nam przyświecało -ale mi się zrymowało W drodze do 5ki spotkaliśmy tylko dwie osoby,zaś w samym schronisku było nas około dziesięciu.Zjedliśmy śniadanie i zapadła decyzja.Ja z kolegą idę idę na Kozi Wierch a reszta ekipy działa z aparatami na dole. Pogoda przepiękna:lekki mróz,delikatny wiaterek i piękne słońce. Zrobiliśmy kilka zdjęć na przy mostku i w drogę.Było bardzo twardo i ślisko ale w rakach ok. Szliśmy sobie spokojnie podziwiając dolinę z coraz to wyższych partii. I udało sięZimowy Kozi Wierch zdobyliśmy.Siedzieliśmy sobie przy herbacie delektując się widokami.Było fantastycznie Zadowoleni zeszliśmy do schroniska na obiad i piwo.Do Palenicy wróciliśmy po ciemku.Reszta ekipy zrobiła piękne fotki i wszyscy zadowoleni wróciliśmy do domów. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 @karpasani Piękne zdjęcia i przepiękne widoki! Zapewne byłeś na Kozim i w lato. Jak porównałbyś obydwa wejścia, które trudniejsze? Wiem, że zimą nie zawsze oznacza trudniej, ale jak jest tutaj, w wypadku Koziego? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 @Anna M.Na pewno kozice wyglądają tak samo uroczo i latem i zimą 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 @vatra Nie miałam okazji zimą spotkać kozic, chyba chowały się przede mną Latem sporo ich widywałam Nawet były takie, które nie chciały zejść ze szlaku 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 @Anna M. I co, musiałaś ustąpić? Kozice są śliczne! Chyba przyzwyczaiły się do obecności ludzi na szlaku i może dlatego nie uciekają. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 @vatra Podchodziłam bardzo powoli robiąc cały czas zdjęcia. Ta jedna została na szlaku i to nie ja ją wystraszyłam, ale niechcący mąż, upadł mu kijek. A byłam już prawie przy niej i sama jestem ciekawa, co działoby się dalej? Która zeszłaby ze szlaku, ja czy ona? 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 3 minuty temu, Anna M. napisał: Która zeszłaby ze szlaku, ja czy ona? Tatromaniaczki nie chodzą poza szlakiem Zawsze sądziłam, że kozice górskie są płochliwe i raczej uciekają na widok zagrożenia jakim jest człowiek! Ciekawe jak w tym roku przetrwają zimę bo podobno w zeszłym roku wiele zginęło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 @vatra Czytałam ostatnio, że na jesieni wcale nie było mało tych kózek, jednak wiadomo, że w zimę jest największa ich śmiertelność. Na razie radzą sobie dobrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 @karpasani zdjęcia piękne, wycieczka pewnie na długo pozostanie w pamięci gratuluję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 19 godzin temu, Anna M. napisał: @karpasani Piękne zdjęcia i przepiękne widoki! Zapewne byłeś na Kozim i w lato. Jak porównałbyś obydwa wejścia, które trudniejsze? Wiem, że zimą nie zawsze oznacza trudniej, ale jak jest tutaj, w wypadku Koziego? Anno widoki faktycznie były piękne ale i warunki mieliśmy świetne.Ktoś kto używa raków na pewno sobie poradzi wchodząc na Kozi Wierch z Dolina Pięciu Stawów.Nie mieliśmy problemów z wejściem. Do czego by to porównać ? O czułem się(kondycyjnie) jakbym wchodził zimą na Kopę Kondracką. Przyznam Ci się,że na samym Kozim Wierchu byłem pierwszy raz. W zeszłym roku próbowałem iść od Murowańca ale na Koziej Przełęczy musiałem zawrócić.Tam było mi trudniej. Trasa z 5ki na Kozi bardzo przyjemna.PolecamA jak trafisz na pustki,tak jak ja to nic tylko siedzieć i podziwiać. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 5 godzin temu, Anuś napisał: @karpasani zdjęcia piękne, wycieczka pewnie na długo pozostanie w pamięci gratuluję Dziękuję.Tak to jeden z moich najbardziej udanych wyjazdów w Tatry i plan zrealizowany w 100%. Mieliśmy okazję zobaczyć Toprowców w akcji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 16 minut temu, karpasani napisał: Anno widoki faktycznie były piękne ale i warunki mieliśmy świetne.Ktoś kto używa raków na pewno sobie poradzi wchodząc na Kozi Wierch z Dolina Pięciu Stawów.Nie mieliśmy problemów z wejściem. Do czego by to porównać ? O czułem się(kondycyjnie) jakbym wchodził zimą na Kopę Kondracką. Przyznam Ci się,że na samym Kozim Wierchu byłem pierwszy raz. W zeszłym roku próbowałem iść od Murowańca ale na Koziej Przełęczy musiałem zawrócić.Tam było mi trudniej. Trasa z 5ki na Kozi bardzo przyjemna.PolecamA jak trafisz na pustki,tak jak ja to nic tylko siedzieć i podziwiać. Ja na Kozim byłam latem i dlatego pytałam o zimę. Mam raczki, ale nie mam raków i zastanawiam się, czy raczki dadzą radę? Chodzi głównie chyba o zejście, bo na wejściu myślę, że dadzą radę Na zdjęciu widok z Koziego 4.07.2016 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 11 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 @karpasani no nie dziwię się że udany, szczyt zacny i to w zimie ... gratki 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Dnia 11.02.2020 o 18:58, Anna M. napisał: Mam raczki, ale nie mam raków i zastanawiam się, czy raczki dadzą radę? Dzień dobry. Na Kozi wchodziłem jesienią przy średnim śniegu w raczkach od Pięciu Stawów. Raczki dały radę, aczkolwiek przy zejściu, gdzie pojawiła się skała to łańuszek z raczków poszedł się ... pęknąć. Ale nie było źle. ;) Wróciłem cały i zdrowy. Ale fakt, lepiej mieć typowy sprzęt zimowy 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Właśnie miałem odpisać Jak byliśmy w styczniu to myślę,że w raczkach dałoby rady wejść ale pewniej i bezpieczniej będzie w rakach. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 21 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Dnia 19.02.2020 o 16:58, Mili Wi napisał: @karpasani gratulacje zdobycia zimowego Koziego! Świetnie, że się wszystko udało Dziękuję :) Było świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi