Bieszczadzki_tatromaniak Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Drodzy Tatromaniacy, robiłem przegląd sprzętu i okazało się że moje dotychczasowe buty na lato są już trochę zużyte. Zastanawiam się jakie kupić na kolejny sezon. Jest coś na rynku wartego polecenia w dobrej cenie co do jakości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Ja jestem mocno ukontentowany TNF'ami Ultra 109, ale ciężko je gdzieś już dorwać w sprzedaży. Ich następca z numerkiem 110 jest już mniej ogumowany i praktycznie bez otoku ;< Ale jakbym miał teraz wybierać letnie kapcie to z pewnością stawiałbym na buty do trailu z membraną i agresywnym bieżnikiem. Będziesz wyprzedzać ludzi w podejściówkach, może nawet dwukrotnie podczas jednego okrążenia BTW. Jeśli rzadko pomykasz, a zależy Ci na komforcie to zerknij łaskawym okiem na Hokę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Ja mogę polecić Meindle jeśli zależy Ci na trwałości i Hokę która jest wygodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Ja też polecam Meindle, mam któryś sezon i są jak nowe. Lekkie i wygodne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 (edytowane) 43 minutes ago, Anuś said: Ja też polecam Meindle, mam któryś sezon i są jak nowe. Lekkie i wygodne. Meindle owszem, są nie do zarżnięcia, lecz używam je głównie do miasta (w jednym z modeli zrobiłem ponad 3k kilometrów) - problem w tym, iż jeszcze nie uświadczyłem w ich produktach przyczepnej podeszwy Pewne nadzieje wiążę z modelem X-SO 70, choć trudno go będzie czyścić z błota. Edytowane 22 Stycznia 2020 przez Q'bot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Które z tych modeli mają najlepszą przyczepność? Też szukam czegoś nowego na lato! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 (edytowane) 29 minutes ago, vatra said: Które z tych modeli mają najlepszą przyczepność? Też szukam czegoś nowego na lato! Pokaż bieżnik, a prawdę Ci przepowiemy Ja mam najlepsze doświadczenia z takimi bieżnikami: Czyli dwie mieszanki gumy miękkiej i jeszcze bardziej miękkiej + mocno ryflowane przody oraz zady do podchodzenia i schodzenia + przestrzenie między wypustkami na tyle duże, by mogły się w miarę oczyszczać same z błota. Zadowalającą przyczepność oferują także 'dendrytowe' podeszwy, zaczerpnięte z butów do biegnia, lecz trzeba się już liczyć ze sporadycznymi uślizgnięciami i dyskomfortem na piargach: Edytowane 22 Stycznia 2020 przez Q'bot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Ja mam Meindle i Salewy. Przy dobrej pogodzie jedne i drugie spisują się świetnie aczkolwiek Salewy szybciej się ścierają. Natomiast schodzenie z Rohatki w strugach deszczu (a właściwie to spływanie) w Salewach nie było komfortowe a złażenie po mokrym podłożu po burzy z Jagnięcego w Meindlach nie stanowiło problemu. ale każdy inaczej "czuje" buta i podłoże więc trudno coś sensownego doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 @Q'bot po raz pierwszy jak je miałam na stopach ( meindle) to nie "polubilismy się" błoto schodząc z Grzesia w lato - ślizgały się .... Ale w miarę noszenia buty się " wyrobiły" . Serio teraz to moje ulubione buty i nie zauważyłam żebym miała w nich problem z przyczepnością są też super do biegania np po lesie i błocie. Noszę na zmianę z wysokimi letnimi Jack Wolfskin ( zależy gdzie idę, jaka pogoda i jaki mam nastrój ) na nie też nie narzekam @Nobody masz racje wszystko zależy od indywidualnych potrzeb i oczekiwań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 33 minuty temu, Q'bot napisał: Pokaż bieżnik, a prawdę Ci przepowiemy Wczoraj przyszły moje zimowe moge pokazać bieżnik, przepowiesz czy się w nich nie zabiję 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Just now, Anuś said: Wczoraj przyszły moje zimowe moge pokazać bieżnik, przepowiesz czy się w nich nie zabiję W zimówce bieżnik jest nieistotny, gdyż i tak raki zakładasz Ja w swoich zimówkach zrobiłem największy ślizg zakończony wywrotką na chodniku przed urzędem miasta Zakopane 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 https://salewa24.pl/pol_pl_Buty-Salewa-WS-ALPENVIOLET-MID-GTX-0455-Grisaille-Ethernal-Blue-14714_1.jpg Upatrzyłam sobie takie i nie wiem czy będą dobre?! Czytam wszystko co piszecie ale potrzebuję jakiś konkret bo muszę się na coś zdecydować! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 1 minutę temu, Q'bot napisał: W zimówce bieżnik jest nieistotny, gdyż i tak raki zakładasz Ja w swoich zimówkach zrobiłem największy ślizg zakończony wywrotką na chodniku przed urzędem miasta Zakopane Raki trza było założyć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 (edytowane) 7 minutes ago, vatra said: https://salewa24.pl/pol_pl_Buty-Salewa-WS-ALPENVIOLET-MID-GTX-0455-Grisaille-Ethernal-Blue-14714_1.jpg Upatrzyłam sobie takie i nie wiem czy będą dobre?! Czytam wszystko co piszecie ale potrzebuję jakiś konkret bo muszę się na coś zdecydować! Tragedii nie ma - choć ja takie buty bym zaliczył do twardszych na wiosnę i jesień. Albo do skakania po dolomitach Jak masz okazję przymierzyć to sprawdź jak dobrze czujesz nierówności, gdyż po bokach stopy będą Cię skały atakować, tam gdzie kończy się otok. Edytowane 22 Stycznia 2020 przez Q'bot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 3 minuty temu, Q'bot napisał: Tragedii nie ma - choć ja takie buty bym zaliczył do twardszych na wiosnę i jesieńj https://8a.pl/buty-salewa-damskie-alpenrose-ultra-mid-gtx-blue-sapphire-fluo-coral @Q'bot zobacz jeszcze to bo podobno są bardziej miękkie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 3 minutes ago, vatra said: https://8a.pl/buty-salewa-damskie-alpenrose-ultra-mid-gtx-blue-sapphire-fluo-coral Tu już podeszwa wygląda elegancko - powinna trzymać na zakrętach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 2 minuty temu, vatra napisał: https://8a.pl/buty-salewa-damskie-alpenrose-ultra-mid-gtx-blue-sapphire-fluo-coral Takie niedawno koleżanka kupiła i szczerze mówiąc nie wyglądają zbyt solidnie i zachęcająco. Chyba lepsze te pierwsze(moim zdaniem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 12 minut temu, Q'bot napisał: Jak masz okazję przymierzyć to sprawdź jak dobrze czujesz nierówności Tak, właśnie mam okazję przymierzyć. A w Dolomity chętnie skoczę 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 (edytowane) 4 minutes ago, Nobody said: nie wyglądają zbyt solidnie W pełni się z Tobą zgadzam - ten but wygląda na ewolucję obuwia biegowego z wyższą cholewką Dlatego może być wygodny i trzymać się naiwerzchni. A problemów z reklamacją w 8a jeszcze nie miałem Edytowane 22 Stycznia 2020 przez Q'bot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Niezłe zamieszanie z tymi butami tak naprawde wszystko wyjdzie na szlaku ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 Wiecie co super się Was czyta! Jasne tyle opinii ile osób! Zanim zadałam pytanie chyba byłam bardziej pewna tego co chce kupić niż teraz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 1 minutę temu, Q'bot napisał: W pełni się z Tobą zgadzam - ten but wygląda na ewolucję obuwia biegowego z wyższą cholewką Dlatego może być wygodny i trzymać się naiwerzchni. A problemów z reklamacją w 8a jeszcze nie miałem Moje były kupione w Skalniku i tam też nie było problemu np. z wymianą bo numer był nieodpowiedni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 2 minuty temu, vatra napisał: Wiecie co super się Was czyta! Jasne tyle opinii ile osób! Zanim zadałam pytanie chyba byłam bardziej pewna tego co chce kupić niż teraz Bierz to co się Tobie podoba bo wiesz gdzie kucharek sześć.... A tak serio to najlepiej poprzymierzać i zobaczyć jak noga się czuje w bucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 (edytowane) 7 minutes ago, vatra said: Wiecie co super się Was czyta! Jasne tyle opinii ile osób! Zanim zadałam pytanie chyba byłam bardziej pewna tego co chce kupić niż teraz Hah! Ja od lat stosuję technikę dorocznej wymiany butów letnich gdyż kupuję to co wygodne, miękkie, a przez to nietrwałe. Zawsze coś strzeli przez te kilka wyjazdów w góry, więc co roku jest powód by zwrócić buty do sklepu/producenta. Więc nawet się do danego modelu butów nie przyzwyczajam zanadto, gdyż zakładam, że w trudnych warunkach i tak je szlag trafi. Owszem, możesz sobie kupić skórzane, pancerne buciory z twardą podeszwą, ale prócz wieloletniej trwałości nie zyskasz czegokolwiek w zamian. No... może parę pęcherzy i odparzonych stóp latem. Edytowane 22 Stycznia 2020 przez Q'bot 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 22 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 1 minutę temu, vatra napisał: Wiecie co super się Was czyta! Jasne tyle opinii ile osób! Zanim zadałam pytanie chyba byłam bardziej pewna tego co chce kupić niż teraz Bo tak jest zawsze, im więcej opinii tym więcej wątpliwości. Ale każda opinia jest przydatna. Ja nie mam aż takiego doswiadczenia z trekkingami, jak coś mi nie "pasiło" w butach to teraz już ich nie mam A te które się dobrze nosi zostają ze mną na dłużej.... Ale pewnie każdy z nas ma w domu po kilka par trekkingów 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi