Jump to content

Recommended Posts

6 godzin temu, peter1 napisał:

BOJe

zuchy chłopaki, nasza Straż Parku powinna brać z nich przykład

54 minuty temu, Q'bot napisał:

omijali szerokim łukiem

w Tatrach taki szeroki łuk może zakończyć się krótkim lotem

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Sam wierzysz w te brednie które piszesz?? Słowacy też nie rozumieją reguł panujących w TANAPie i zdecydowana większość poruszających się poza szlakami to wcale nie nasi rodacy, a właśnie nasi poł

Czyli jeśli jestem zarejestrowany w klubie wspinaczkowym  to mogę sobie jako świadomy tatrołaz wziąść trochę szpeju i iść do Ciężkiej czy Kaczej  i napierać  np. na Ganek. Jak nie mam kwitka  i liny w

Tak sobie jeszcze myślę..... nowy regulamin jest potrzebny choćby dlatego, że ten poprzedni już dawno stracił ważność.  Gdyby Słowacy podeszli do tego z głową a nie "po polsku" to byłaby szansa na wpr

Posted Images

19 godzin temu, Q'bot napisał:

Ooo... ciekawe informacje ?

A jak ich w ogóle poznałeś? Przebierają się za granitową skałę, czy za krzak kosodrzewiny, by ich ludzie nie omijali szerokim łukiem?

BOJ czyli po polsku Jednostka Prewencyjno-Operacyjna wchodzi w skład Horskiej Służby i ubrana jest jak oni. Ja na szczęście osobiście ich nie spotkałem.

Sami na fejsie zamieszczali zdjęcia i posty gdzie stali, kogo złapali etc. Robili to już po akcji(następnego dnia zwykle). I np. pod Gerlachem stali w miejscu gdzie się zespoły przebierają(tuż pod Wielicką Próbą), pod Łomnicą byli na Grzebieniu powyżej przełęczy. A teren Teryho Chaty lornetkują. Polaków pod Gankiem(też opis z fejsa) wyłapali lornetką i spokojnie na nich czekali.

• Like ! 1
  • 9 months later...

Udało mi się dowiedzieć od słowackiego i pewnego źródła, że ekipa BOJów liczy 25 osób. Patrolują najbardziej popularne rejony gdzie przewodników jest dużo, a więc Gerlach, Łomnicę, Lodowy i Wysoką. I tam raczej, jak ktoś ma pecha, może ich spotkać. Generalnie z powodu pandemii dali sobie na luz w tym roku bo nic nie zamieszczali na fejsie i cisza się zrobiła. Ale istnieją jeszcze...?

• Like ! 1
16 minut temu, sickboy777 napisał:

@peter1 To trzymaj za mnie kciuki, bo w weekend idę na jeden z wymienionych przez Ciebie szczytów ?

Spokojna głowa! Raczej będę trzymał aby policja nikogo nie zatrzymała bo poza kwarantanną to i trochę euro można stracić. Nie sądzę byś kogoś z BOJów spotkał, już po wakacjach, a oni nie byli widoczni w tym sezonie. Powodzenia! A jaką trasę robisz?