J@n 718 Posted November 25, 2020 Share Posted November 25, 2020 6 godzin temu, peter1 napisał: BOJe zuchy chłopaki, nasza Straż Parku powinna brać z nich przykład 54 minuty temu, Q'bot napisał: omijali szerokim łukiem w Tatrach taki szeroki łuk może zakończyć się krótkim lotem Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,845 Posted November 25, 2020 Share Posted November 25, 2020 54 minutes ago, J@n said: w Tatrach taki szeroki łuk może zakończyć się krótkim lotem Ale z informacji wynika, iż czają się w dolinach ? W sumie logiczne, na grani mało kto by się odważył irytować zwiedzających... 1 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,219 Posted November 26, 2020 Share Posted November 26, 2020 19 godzin temu, Q'bot napisał: Ooo... ciekawe informacje ? A jak ich w ogóle poznałeś? Przebierają się za granitową skałę, czy za krzak kosodrzewiny, by ich ludzie nie omijali szerokim łukiem? BOJ czyli po polsku Jednostka Prewencyjno-Operacyjna wchodzi w skład Horskiej Służby i ubrana jest jak oni. Ja na szczęście osobiście ich nie spotkałem. Sami na fejsie zamieszczali zdjęcia i posty gdzie stali, kogo złapali etc. Robili to już po akcji(następnego dnia zwykle). I np. pod Gerlachem stali w miejscu gdzie się zespoły przebierają(tuż pod Wielicką Próbą), pod Łomnicą byli na Grzebieniu powyżej przełęczy. A teren Teryho Chaty lornetkują. Polaków pod Gankiem(też opis z fejsa) wyłapali lornetką i spokojnie na nich czekali. 1 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,219 Posted August 31, 2021 Share Posted August 31, 2021 Udało mi się dowiedzieć od słowackiego i pewnego źródła, że ekipa BOJów liczy 25 osób. Patrolują najbardziej popularne rejony gdzie przewodników jest dużo, a więc Gerlach, Łomnicę, Lodowy i Wysoką. I tam raczej, jak ktoś ma pecha, może ich spotkać. Generalnie z powodu pandemii dali sobie na luz w tym roku bo nic nie zamieszczali na fejsie i cisza się zrobiła. Ale istnieją jeszcze...? 1 Quote Link to post Share on other sites
sickboy777 431 Posted August 31, 2021 Share Posted August 31, 2021 @peter1 To trzymaj za mnie kciuki, bo w weekend idę na jeden z wymienionych przez Ciebie szczytów ? Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,219 Posted August 31, 2021 Share Posted August 31, 2021 16 minut temu, sickboy777 napisał: @peter1 To trzymaj za mnie kciuki, bo w weekend idę na jeden z wymienionych przez Ciebie szczytów ? Spokojna głowa! Raczej będę trzymał aby policja nikogo nie zatrzymała bo poza kwarantanną to i trochę euro można stracić. Nie sądzę byś kogoś z BOJów spotkał, już po wakacjach, a oni nie byli widoczni w tym sezonie. Powodzenia! A jaką trasę robisz? Quote Link to post Share on other sites
sickboy777 431 Posted August 31, 2021 Share Posted August 31, 2021 @peter1 Wysoka. Tylko ten śnieg mnie martwi, nie wygląda to dobrze. Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,219 Posted August 31, 2021 Share Posted August 31, 2021 30 minut temu, sickboy777 napisał: @peter1 Wysoka. Tylko ten śnieg mnie martwi, nie wygląda to dobrze. To prawda. W sumie śnieg może zniknąć do weekendu ale żleb może być z rana oblodzony a to jeszcze gorzej... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts