marcel089 Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 Witam, Planuję na sobotę wyjazd w Tatry. Będzie to moja pierwsza wycieczka po tych górach. Zaplanowałem sobie trasę przez Czerwone Wierchy jak poniżej. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jaki może być rzeczywisty czas przejścia w porównaniu do tego szacowanego przez aplikację. Pytam, ponieważ nie mam doświadczenia w chodzeniu po górach. Mówimy o wysportowanej osobie w wieku 32 lat z dobrą kondycją. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 @marcel089 to zależy czy będziesz się bardzo śpieszył czy niekoniecznie Ale tak realnie to około 60% czasu wyliczonego przez apkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 Witam. Z przerwami na jedzenie, zdjęcia, podziwianie widoków dałbym te 9,5-10 godzin nigdzie się nie spiesząc. Sam marsz 7 h. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 2 godziny temu, marcel089 napisał: nie mam doświadczenia w chodzeniu po górach. Nie masz doświadczenia , więc załóż sobie margines bezpieczeństwa , z moich doświadczeń wynika że ta witryna dość realnie podaje czasy , ale to tylko sam czas marszu , dorzuć jeszcze 1,5 lub 2 h na podziwianie ,popasy i odpoczynki.Jeśli to zrobisz zauważysz , że ocierasz się o zmierzch tak więc się na to przygotuj/spadek temperatury , światło/ .Moi przedpiścy to wymiatacze ,ja piszę z pozycji starzejącego się amatora.A tak w ogóle to jestem zwolennikiem stopniowego zdobywania górskich doświadczeń i na pierwszy raz w Tatrach takiej trasy bym nie wybrał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 @Krzysiek Zd chyba te 60 procent to lekka przesada, no chyba że liczysz bez odpoczynków i prawie biegiem Tak na spokojnie to myślę, że 8,5-9h trzeba liczyć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 (edytowane) @Fibi oczywiście, że liczyłem sam marsz ale nie biegiem Nie wiem jak dlugie przerwy w miejscach widokowych i na samych szczytach @marcel089będzie robił ( myślę, że sam jeszcze tego nie wie ) bo to już sprawa trochę bardziej indywidualna. Całkiem sporo jest ludzi, którzy szybciej chodzą po to wlaśnie żeby później mieć wiecej czasu na podziwianie widoków ☺ Oczywiscie w przpadku tej trasy należy doliczyć ok. 2- 2,5h na odpoczynek i właśnie podziwianie widoków Edytowane 29 Września 2021 przez Krzysiek Zd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 29 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Wobec tego co piszecie, będę musiał zmienić plany, bo mam na całość przewidziane jakieś 7h. Edytowane 29 Września 2021 przez marcel089 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 29 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 1 godzinę temu, Luk_ napisał: W 7h do zrobienia na spokojnie. Zależy jak dobrą masz kondycję i ile przewidujesz na przerwy Na tej trasie nie ma żadnych trudności technicznych, takze nie powinno być kolejek, zatorów, itp. Biegów górskich nie uprawiam, ale regularnie trenuję i mam dobrą kondycję, więc chyba zaryzykuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 29 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2021 Zmieścisz się w 7 godzin.No chyba,że będziesz się delektował widokami popijając kawkę i cykając fotki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 30 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Dam znać po weekendzie jak poszło. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan Opublikowano 30 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2021 Zrobiłem podobną trase w 7 godzin ztym że na Ciemniaku straciłem ok.1 godziny bo bardzo wiało.Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 3 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2021 Zamykając temat wczoraj zaliczyłem trasę, aczkolwiek musiałem trochę zmienić plany, z uwagi na brak czasu. Z planowanych 23km, 1650 przewyższeń i 4 szczytów ograniczyłem się do Ciemniaka i Krzesanicy i wyszło jak poniżej. Sam marsz zajął 6:20h. Na górze była zerowa widoczność, więc specjalnie się nie zatrzymywałem. Poza tym nie miałem rękawiczek, co w połączeniu z moim specyficznym krążeniem i problemem wiecznie zimnych dłoni sprawiło, że już przestawałem ruszać palcami. W drodze powrotnej ręce trak spuchły, że ciężko było trzymać kierownicę Miałem zatem tylko krótki postój pod schroniskiem na opróżnienie pudełka z obiadem. Biorąc pod uwagę wczorajszy wynik, to pierwotnie planowana trasa była do przejścia w 7-7:30h nie nadmiernie wymagającym tempem. P.S. Jak się uda i pogoda dopisze to za tydzień zaliczę jeszcze Wołowiec. Muszę tylko kupić kijki, bo zauważyłem, że to przydatna rzecz na podejściach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 3 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2021 (edytowane) Przy okazji zapytam o kijki. W kilku tematach na forum trafiłem na poniższe: https://e-pamir.pl/product-pol-12911-Kije-trekkingowe-Black-Diamond-Trail-Explorer-3.html Czy to dobry wybór i czy warto w nie zainwestować? Edytowane 3 Października 2021 przez marcel089 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi