Konrad93 Opublikowano 26 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2019 Cześć, poniżej opis wycieczki ze środkowego dnia naszego wrześniowego wypadu w Tatry. Pierwszego dnia w ramach (rozszerzonej) rozgrzewki doszliśmy do schroniska na Chochołowskiej (i byliśmy w jaskini Mroźnej), a trzeciego wróciliśmy tylko (mieliśmy zrobić Czerwone Wierchy, ale nie było siły:D) ze schroniska na Ornaku do miasta (po drodze zboczyliśmy do Wąwozu Kraków, który gorąco polecam!). Trasa: Schronisko na Polanie Chochołowskiej -> Grześ -> Wołowiec -> Starorobociański Wierch -> Schronisko na Hali Ornak Według mapa-turystyczna to 19km, 1900m w górę, 1900m w dół i 10h 30min drogi. Opis przejścia/wrażenia: O 6:20 wyszliśmy ze schroniska, a o 20 weszliśmy do kolejnego, więc trasa zajęła nam 3h 10min więcej niż zakłada mapa i ze 2h więcej niż sami zakładaliśmy. Na Starorobociańskim rozdzieliliśmy się ze znajomymi, którzy mieli trochę lepsze tempo i oni byli godzinę wcześniej na Ornaku. Generalnie trasa bez żadnych trudności technicznych, ale zdecydowanie wymagająca kondycyjnie (podejścia na Jarząbczy i Starorobociański dają w kość, a już nawet podejście na Grzesia pozwala się porządnie wybudzić ). Wysiłek w pełni rekompensują super widoki w zasadzie przez całą drogę (pomijając sam start, końcówkę zejścia z Ornaku do Iwaniackiej Przełęczy i ostatnią prostą do Ornaku). Pogodę mieliśmy super dzięki czemu widoki mogliśmy podziwiać przez cały czas (mieliśmy dwa momenty, że chmury na kilkanaście minut zasłoniły jeden kierunek, ale to tylko dodało uroku :)). Podsumowanie: Super trasa na całodniowy trekking, ale z racji dużej ilości podejść (co za tym idzie też i zejść) nie polecam osobom o słabszej kondycji i/lub czującym się niepewnie na zejściach, bo wtedy czas przejścia wydłuży się do rozmiaru podobnego do naszego i od pewnego momentu stanie się bardziej męczarnią niż przyjemnością. . Po drodze fajny widok na Bystrą, która pewnie będzie moim kolejnym celem w Tatrach Zachodnich. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Fajna trasa ale ja na Ornak wolę z Kościeliskiej bo fajniejsze widoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 @Nobody ja też ... bo tak szłam ( później opiszę) Widoczek na schronisko ze szlaku na Ornak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 9 minut temu, Jacek napisał: Widoczki cudne Ja mam jednak pewien problem z Ornakiem. Bardzo, ale to bardzo nie lubię iść Iwaniacką. Podejście faktycznie jest trochę żmudne, las,las...potem kosówka.......potem kamole, dużo kamoli....ale jak już wejdziesz to widoki bajeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 @Jacek @Nobody Iwaniacka podejście żmudne i wyczerpujące ale jednak ciekawość pcha do przodu, ale dla mnie to dopiero na powrocie starobociańska to dopiero nuda była.... chyba że się obejrzałam za siebie to ok.... Albo pod nogi to takie piękne serducho ktoś ułożył... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 3 minuty temu, Jacek napisał: @Anuś To, że nie lubię tego szlaku, wcale nie oznacza, że unikam go jak ognia. Na rozruch czasami robię sobie spacerek z Onaku na Chocho. W Tatrach nie ma złych miejsc. Są piękne, mniej piękne i średnio piękne Wybrnąłeś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 (edytowane) 21 minutes ago, Jacek said: W Tatrach nie ma złych miejsc Są. ...a mawiają, że góry przeklęte są w Albanii Edytowane 16 Stycznia 2020 przez Q'bot 1 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Takie kolejki to nieporozumienie jest Na Giewoncie byłam 3 razy ale czegoś podobnego nie spotkałam.... I gdybym "to" widziała zmieniłabym plan wycieczki .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacha Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Ja niestety kilka lat temu stałam w kolejce, może nie w aż tak dużej, ale stałam. A najgorsze było to, że tuż po wejściu pod sam krzyż trzeba było od razu stanąć w kolejnej kolejce....do zejścia na dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 2 minuty temu, Jacek napisał: Nie ma co narzekać. Żeby wejść na Everest, też czasami trzeba postać w kolejce Mogę stać serio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Ani na Giewont ani na Everest. Najdłuższa kolejka jest.......? Do kolejki na Kasprowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 1 minutę temu, Jacek napisał: @Anuś Jak cykniesz mi selfiaka ze szczytu Everestu stawiam tygodniowy pobyt w Tatrach w wybranym schronisku Mam dobrą pamięć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 16 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 (edytowane) Co do Everestu to ja kiedyś bym chętnie strollował wszystkich się tam pchających wlatując dronem na szczyt z podczepioną reklamówką z Biedro i Żubrem w środku Albo wersja wysokobudżetowa - wlecieć śmigłowcem, rozstawić leżak, puścić Świat według Kiepskich i otworzyć 'Fakt' na przedostatniej stronie. Cóż.. każdy kraj ma swój 'Giewont'. Może to i dobrze, bo każdy rozsądny turysta wie jakich miejsc musi unikać. Edytowane 16 Stycznia 2020 przez Q'bot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malin Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Co wy wiecie o kolejkach. Kolejki to były za komuny kiedy po cukier się stało. Mama mówiła do mnie. Idź zmień Magde w kolejce bo już długo stoi. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 (edytowane) 55 minutes ago, Malin said: Co wy wiecie o kolejkach. Kolejki to były za komuny kiedy po cukier się stało. Mama mówiła do mnie. Idź zmień Magde w kolejce bo już długo stoi. A wystarczyło iść do cukrowni z flaszką za pazuchą i wyjechać żukiem pełnym cukru... Edytowane 17 Stycznia 2020 przez Q'bot 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malin Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 10 godzin temu, Q'bot napisał: A wystarczyło iść do cukrowni z flaszką za pazuchą i wyjechać żukiem pełnym cukru... Właśnie przez takie akcje potem dla mnie brakowało! 8 godzin temu, Jacek napisał: Szczęściarz! Kiedy ja byłem dzieckiem, to cukier był na kartki. To u mnie mięso tak było z tego co pamiętam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Ja pamiętam jak moja mama tymi kartkami wymieniała się z sąsiadkami Ale kolejek mi oszczędzono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nobody Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 4 godziny temu, Anuś napisał: Ja pamiętam jak moja mama tymi kartkami wymieniała się z sąsiadkami Ale kolejek mi oszczędzono A ja pamiętam jak się stało w kolejce pod plebanią i ksiądz rozdawał konserwy z darów z "Ameryki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Na Ornaku byłem tylko z Kościeliskiej ale widoki całkiem-całkiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Ja byłam w Październiku 2019 r również z Kościeliskiej, powrót doliną starobociańską do Chochołowskiej Trasa ładna widokowo chociaż trochę dająca w kość... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi