Kuba.M Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 Witam, poszukuję fajnych zimowych tras po polskiej części tatr. Byłem już zimą na Giewoncie, Kasprowym oraz w niższych partiach Tatr Zachodnich. Umiejętność korzystania z raków i czekana posiadana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 (edytowane) Przez większość zimy możesz się poczuć jako rozdziewiczacz śniegu przecierając trasę od Wołowca do Kończystego. Ilekroć się zapuściłem w tamten odcinek (w sumie całkiem prosty), to musiałem samemu wydeptywać ślady Edytowane 29 Października 2019 przez Q'bot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Dzień dobry. Bardzo fajnym szlakiem na zimę jest Zadni Granat z Hali Gąsienicowej i powrót tą samą drogą. Można pokusić się też o przejście na Pośredni. Czerwone Wierchy zimą są super. Przy odrobinie wprawy można zaliczyć też niższy wierzchołek Świnicy. Tak poza tym to na pewno Gęsia Szyja zimowa, Kopieniec, czy poza Tatrami Babia Góra (polecam!). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.bb Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 Ciekawe że jeszcze nie pojawiła się propozycja piramidki :P - Kościelec. Przyjemnie i względnie bezpiecznie jeśli chodzi o lawiny :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 55 minut temu, Mili Wi napisał: wrzuć proszę jakieś zdjęcia z podejścia na Zadni Proszę :) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.bb Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Pogoda na wyjściu była mówiąc delikatnie dość średnia (aczkolwiek stabilna) więc ani widoków ani specjalnie wiele nic nie zobaczysz ale proszę :) Edytowane 2 Grudnia 2019 przez Marcin.bb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 2 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2019 5 minut temu, Mili Wi napisał: czy była wtedy lawinowa 1 ? 2 chyba była. Albo i 3 w wyższych partiach. Względnie bezpiecznie tam jest. 4 minuty temu, Jacek napisał: Ja będę od środy do soboty w Roztoc To się pewnie zobaczymy o ile plany wyjdą planuje piątek i sobotę tam spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleksandra Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Cześć wszystkim! Mam pytanie o Czerwone Wierchy zimą - jak wygląda podejście na Małołączniak od Kobylarza? To jest szlak niebieski. Czego się tam spodziewać zimą? Chciałam zobaczyć coś nowego, a czerwony szlak przez Ciemniak i zielony od schroniska Kondratowa znam. Żółty w stronę Małej Łąki wykluczam, czytałam że jest zimą niebezpieczny? Nie chodzę intensywnie, wybaczcie proszę takie pytania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jagusia Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zimą w Kobylarzowym jest lawiniasto więc trzeba zawsze sprawdzać komunikaty lawinowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleksandra Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 @jagusia dziękuję za odpowiedź 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Mam identyczny ochraniacz - jeszcze go nie zdjąłem od dwóch lat 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.bb Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Jak by jeszcze mikołaj przywiózł trochę śniegu i mrozu to by było miło :D 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 26 minutes ago, Jacek said: Chodzisz z nim w tych ochraniaczach? No raczej... Chodząc z nieubraną dziabą ryzykujesz roztarganie ubrania albo i wbicie w swoje cielsko A, że to nie jest techniczny, tylko turystyczny, jego główne zastosowanie to podpórka z grotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 1 minute ago, Jacek said: Dla mnie główne zastosowanie to autoasekuracja. Wyhamujesz takim uzbrojonym? To kawałek sylikonu przeszkodzi jakkolwiek w hamowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 1 minute ago, Jacek said: Nie wiem, dlatego pytam. Ja zawsze ściągam na trasie. Nakładam tylko w celach transportowych. Ja nie ściągam od momentu gdy sobie nadziałem drugą rękę ostrzem na prawie płaskim podejściu A jeśli ubraną nie zahamujesz, to znaczy, że zjeżdżasz po lodzie i już nic Ci nie pomoże 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Napisałem, że mam ten sam ochraniacz aktualnie. Nie czekan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.bb Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 @Jacek tego Tobie, sobie i nam wszystkim życzę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jagusia Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 4 minuty temu, Jacek napisał: @Marcin.bb Głowa do góry. W Nowym Roku dowali śniegu - jak mówią najstarsi górale Z tymi góralami to tak ostrożnie bo kiedyś jeden jak go zapytałam o prognozę to powiedział tak JAK NA ŚWIĘTEGO HIERONIMA JEST ŚNIEG ALBO GO NI MA TO POD KONIEC LISTOPADA PADA ALBO NIE PADA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.bb Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 3 minuty temu, jagusia napisał: JAK NA ŚWIĘTEGO HIERONIMA JEST ŚNIEG ALBO GO NI MA TO POD KONIEC LISTOPADA PADA ALBO NIE PADA Jedyna 100% sprawdzalna prognoza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.bb Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 20 godzin temu, Jacek napisał: I za to wzniosę za chwilę toast Udało się ! sypie, jeszcze tylko mrozu trzeba, bo teraz mocno lawinowo może być 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aleksandra Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Chciałam przejść w najbliższych dniach Czerwone Wierchy, ale warunki się mocno zmieniają. Które szlaki polecacie, jeśli będzie lawinowa 3? Chodzi mi o trasy ok.6-8h najchętniej odludne. Może jakaś bezpieczna i mniej uczęszczana Dolina? Czy po Słowackiej Stronie coś jest dostępne? W typie Doliny Białej Wody. Mogę wyjechać teraz i nie chcę rezygnować. Szukam inspiracji. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 (edytowane) Na Słowacji musisz się liczyć z nieprzetartymi trasami (czyli warto chodzić z nawigacją). Polecam przejść się po zachodnich, gdzie da radę zrobić pętelkę zaliczając dwie doliny i jakąś przełęcz Przykładowo wbijasz Ziarską, przechodzisz na wschód i wracasz Jamnikową. Edytowane 23 Grudnia 2019 przez Q'bot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.bb Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 Hmmm przy 3 nie warto ogólnie ryzykować gdzieś wysoko, ale z tymi dolinami masz rację, sam o tym zacząłem myśleć - może wycieczka do Chaty pod zielonym plesem ? Nie byłem tam jeszcze ale w sumie może być spoko 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 23 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2019 O właśnie .Podsunąłeś mi dobry pomysł.Nigdy jeszcze nie byłem przy Zielonym Stawie w zimie,a ostatnio we wrześniu i było tak: 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 25 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 Zgadzam się, Zielony Staw to fajne miejsce - moje lulbione miejsce 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi