Tatromaniak84 Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Witam ktoś był ostatnio lub wybiera się jutro na Kasprowy z Kuźnic lub przez Hale Gąsienicową? Dużo jest jeszcze śniegu? Da rade przejść w raczkach? Są jakieś miejsca zagrożone lawinowo na tej trasie w obecnych warunkach ? Na Hali Gąsienicowej byłem wyżej nie więc nieznam szlaku .Którędy najlepiej na Kasprowy z kuźnic i powrót przez Hale Gąsienicową czy odwrotnie? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 (edytowane) Z Hali Gąsienicowej na Kasprowy dwa dni temu było jeszcze sporo śniegu.W raczkach spokojnie wejdziesz. Na szlaku z Brzezin do Murowańca zero śniegu. Edytowane 29 Maja 2021 przez Andzia 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 @Andziazdjęcie super ☺. Jakim cudem masz taka pogodę? Co zaglądam na kamerki TOPR to widzę ... niezmiennie deszcz... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Przed chwilą, jaaga76 napisał: @Andziazdjęcie super ☺. Jakim cudem masz taka pogodę? Co zaglądam na kamerki TOPR to widzę ... niezmiennie deszcz... Ponoć mam farta do pogody w górach ☺ A zupełnie serio to fakt prawie zawsze kiedy jadę mam warunki idealne.Czasem zdarza się że "poluję" na okienko pogodowe i tak jak na ostatnim wypadzie przypłacam to 40h brakiem snu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 4 minuty temu, Luk_ napisał: 40h? I jak się wtedy czułaś? Zawsze mnie interesują takie hardcorowe wyzwania Ja po jakiś 36-38h czułem się jak pijany Dokładnie jak opisałeś ,jak pijana W zasadzie najgorsze było ostatnie 40km kiedy zapadł zmierzch.Nie przepadam za nocną jazdą samochodem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 Dokładnie, moje koleżanki podobnie a to zmęczone a to samochód nie taki Za każdym razem mówię że to ostatni raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 (edytowane) Rozczaruję Cię,ani ostre ani jakoś mega ambitne i zdarzyło się tylko kilka razy. Po takich "wyrypach " (wyrypy to raczej ze względu na brak snu niż trudność trasy) bywam oszczędna w alkoholizacji.Łyk piwa i śpię jak noworodek przy matczynej piersi Edytowane 30 Maja 2021 przez Andzia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 29 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2021 @Andzia popieram @Luk_! Czekamy na relację.... Skąd jedziecie z szanownymi Koleżankami (jeśli można zapytać)? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 @jaaga76 jeździmy z Tarnowa.Jeśli jesteś ulokowana gdzieś po trasie chętnie Cię zabiorę z nami Jeśli chodzi o opowieści to obawiam się @Luk_ że nie mam tak lekkiego pióra jak @szesc_kolorow. Ale nie mówię nie,może kiedyś coś sklecę Z zabawych sytuacji przynajmniej dla mnie było wyciągnięcie mojej mamuśki na Przehybę. Całą drogę wmawiałam jej że już blisko,już niedaleko,tuż tuż .Ogólnie kobiecina wierzyła że idzie 3km ( w obie strony).W pewnym momencie słyszę konwersację mamuśki i innej Pani spotkaniej na szlaku. "Nie mam już siły,nie wie Pani daleko jeszcze ? Córka za każdym razem odpowiad że tylko kilometr. Pani odpowiada. Hmmm no właśnie mi od godziny też mówią że tylko kilometr. Tym oto sposobem wydało się że obie "starsze panie "zostały oszukanena kilka kilometrów. Widoki za to im wynagrodziły trudy wycieczki 5 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) 5 godzin temu, Luk_ napisał: A takie kłamstewka jak opisałaś są w pełni uzasadnione Sam czasem muszę trochę kłamać tylko najgorzej jak muszę oszukać sam siebie że to już blisko, ale da radę to zrobić Jesteś z Tarnowa... Zazdro bliskości gór Okłamuję samą siebie praktycznie przy większości wycieczek ,dzięki temu gdzieś tam udaje mi się wpełznąć Owszem mamy blisko i nie mogę narzekać. Jeśli nie Tatry to i Beskidy są blisko,do Babiej też znośna odległość. Podziwiam ludzi ludzi którzy jadą kilkaset kilometrów na dzień lub dwa. Moje 200 przy tym to pikuś Edytowane 30 Maja 2021 przez Andzia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Bo zazwyczaj jadę na taki jednodniowy wypad po nocnej zmianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatromaniak84 Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Rany Julek zawaliliście mi całą skrzynkę pocztową bo ustawiłem sobie powiadomienia a szanowni górołaziki urządzili sobie ploteczki w moim temacie Wracając do tematu wyjazd przesunięty o tydzień ze względu na całkowite zachmurzenie a lubię się w nowym terenie zapomnieć w widokach Andzia dzięki za odpowiedź. Czy trasa o którą pytałem lepiej robić przez myślenickie turnie czy nimi wracać ? Którędy bardziej widokowo a którędy większa wyrypa ? Tak na przyszłość aby nie zaśmiecać forum czy robiąc taką trase w obie strony to w zimie to w których miejscach są największe lub najczęstsze zagrożenia lawinowe ? Z góry dzieki za wyczerpującą odpowiedź. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 Widokowo ja osobiście polecam przez Gąsienicową. Odnośnie warunków zimowych się nie wypowiem bo nie szłam od Myślenickich zimą. Sorki za spam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 @Tatromaniak84 Ja wolę wchodzić przez Myślenickie Turnie(bardziej stromo), a schodzić do Gąsienicowej (lajcik i widoki lepsze). Zimą zagrożenie lawinowe może wystąpić powyżej Myślenickich Turni, żółty szlak na Halę raczej lawinowo bezpieczniejszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 @Andzia Ty się nie kryguj, Ty pisz... Tarnów mi jednak nie po drodze... , choć ktoś wie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 6 godzin temu, szesc_kolorow napisał: Podczas mojej pierwszej wycieczki w Tatry ze znajomymi mówili mi: "To już ostatnie podejście" i "Jeszcze 10 minut". Te 10 minut trwało chyba godzinę albo i ponad. Hahaha @szesc_kolorow to dobrze, że tylko godzinę. Trzeba jakoś motywować początkującego górołaza bo jakby Ci od razu powiedzieli ile to dreptania to w ogóle byś nie poszedł 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andzia Opublikowano 30 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) 26 minut temu, Krzysiek Zd napisał: Trzeba jakoś motywować początkującego górołaza bo jakby Ci od razu powiedzieli ile to dreptania to w ogóle byś nie poszedł Najlepszym motywatorem gdy drugi raz w życiu postanowiłam pójść w góry okazał się mój mąż. Całą drogę do Czarnego Stawu pod Rysami powtarzał mi że nie dam rady i nie ma sensu żebym się tam pchała Edytowane 30 Maja 2021 przez Andzia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatromaniak84 Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 22 godziny temu, Fibi napisał: @Tatromaniak84 Ja wolę wchodzić przez Myślenickie Turnie(bardziej stromo), a schodzić do Gąsienicowej (lajcik i widoki lepsze). Zimą zagrożenie lawinowe może wystąpić powyżej Myślenickich Turni, żółty szlak na Halę raczej lawinowo bezpieczniejszy. Dzięki za info po części mnie przekonałeś wchodzić przez Myślenickie Turnie a jak daleko można się posunąć w obecnych warunkach z raczkami do Świnickiej Przełęczy da radę ? i zejście czarnym na Halę czy lepiej wrócić do Liliowe i na dół zielonym na Halę czy powrót na Suchą przełęcz i na dół żółtym na Halę .Który w obecnych warunkach szlak najłatwiejszy na dół na Halę żółty zielony czy czarny ? Wstępnie się zorientowałem że z kasprowego na Liliowe łatwo dostępny teren ale dalej już brak mi info odnośnie przejścia pośredniej i skrajnej Turni a patrząc na mapę schodząc czarnym są jakieś niebezpieczne odcinki co w obecnych warunkach może być różnie a narazie w "zimie "takie miejsca staram się omijać Ktoś był pokonywał te odcinki w warunkach z zalegającym śniegiem? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja2 Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Planujemy w boże ciało wybrać się na trasę Kuźnice - Hala Gąsienicowa - Świnica ( ale bez wejścia na szczyt, tylko przejście obok) - Kasprowy Wierch - Kuźnice. Czy jest to dobra trasa dla mało zaawansowanych ? Chodzimy bardzo rekreacyjnie po górach i nie uderzamy na trasy bardzo wymagające, stąd moje pytanie. Czy raki są przy aktualnych warunkach konieczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 Ja też nie bardzo rozumiem co znaczy obok Świnicy. Najbliżej jest Świnicka Przełęcz ale tego wariantu nie polecam początkującym, no chyba że latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magda87 Opublikowano 31 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2021 5 godzin temu, Maja2 napisał: Planujemy w boże ciało wybrać się na trasę Kuźnice - Hala Gąsienicowa - Świnica ( ale bez wejścia na szczyt, tylko przejście obok) - Kasprowy Wierch - Kuźnice. Czy jest to dobra trasa dla mało zaawansowanych ? Chodzimy bardzo rekreacyjnie po górach i nie uderzamy na trasy bardzo wymagające, stąd moje pytanie. Czy raki są przy aktualnych warunkach konieczne ? Też się tam wybieramy w ten weekend, planowaliśmy wjechać na Kasprowy i zejść sobie spacerkiem przez Liliowe do doliny gąsienicowej. Ale przez ten śnieg rozważam zejście przez Kopę Kondracką do doliny strążyskiej. Jak myślicie, która trasa w obecnych warunkach jest mniej wymagająca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 1 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 9 godzin temu, Magda87 napisał: Też się tam wybieramy w ten weekend, planowaliśmy wjechać na Kasprowy i zejść sobie spacerkiem przez Liliowe do doliny gąsienicowej. Ale przez ten śnieg rozważam zejście przez Kopę Kondracką do doliny strążyskiej. Jak myślicie, która trasa w obecnych warunkach jest mniej wymagająca? lepiej będzie w przeciwnym kierunku - podejść na Kasprowy i zjechać kolejką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatromaniak84 Opublikowano 1 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2021 (edytowane) Dzięki wszystkim za odpowiedź . A więc Świnicka Przełęcz poczeka na bardziej letnie warunki Temat uważam za zamknięty chyba że chcecie poplotkować z Andzia to ok powiadomienia już wyłączyłem Edytowane 1 Czerwca 2021 przez Tatromaniak84 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi