barbie609 2,306 Posted March 13 Author Share Posted March 13 (edited) Ponownie masyw Trzech koron i Wieśkowe łupy dzięcioł białogrzbiety samica dzięcioł białogrzbiety samiec dzięcioł zielonosiwy dzięcioł zielony Edited March 13 by barbie609 1 1 Quote Link to post Share on other sites
wwwojo 214 Posted March 13 Share Posted March 13 Wielki szacun dla Wiesława za Jego pasję i to jak poluje i dostrzega te wszystkie świergoloty. Ja w okolicy Łysicy (Beskid Żywiecki) miałem szczęście dostrzec i poznać poniższych. 1. Dlaczego ta jest dwubarwna skoro na 5 mają już odzielne barwy??? 2. Mała sarenka wpadła sie przespać i została oddana we właściwe ręce 3 i 15 nie mam pojęcia dlaczego nie są zielone 4. Salamandra przychodzi co roku przespać się przez zimę 5. Mała żmijka została na spokojnie wyniesiona w pobliskie zarośla 8 i 10 gniewosz ma się dobrze i co roku są małe 16. Padalcy jest mnóstwo i nie przeszkadzamy sobie pozostałych tylko dostrzegłem, niestety nie przedstawili się😀 7 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted April 13 Author Share Posted April 13 żaby pracują nad przedłużeniem gatunku 7 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted April 14 Author Share Posted April 14 Dopiero dzisiaj Wiesiek zwrócił mi uwagę ,że jedna roślinka co ją sfociłem na Raptawickiej/miałem nie wstawiać/ to Głodek Mrzygłód , roślina piętra alpejskiego w Polsce rośnie tylko w Tatrach , zdjęcie poniżej 6 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted April 23 Author Share Posted April 23 Wiesiek był wczoraj w Pieninach i oto łupy Dzięcioł białogrzbiety on i ona skały zaczynają kwitnąć smagliczka skalna 8 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted April 29 Author Share Posted April 29 na wylocie Stanikowego żlebu , Gronostaj jeszcze w kamuflażu zimowym , strasznie ruchliwy , moje umiejętności i sprzęt starczyły tylko na takie zdjęcia 6 1 3 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted May 4 Author Share Posted May 4 Polana Olczyska Rusałka Ceik 5 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,151 Posted May 5 Share Posted May 5 Gronostaj fajny:) 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted May 5 Author Share Posted May 5 Wiesiek był dzisiaj w MOK-u , a ponieważ ptactwo ogłosiło wiosnę to nadesłał parę łupów dzięcioł duży kapturka pokrzywnica rudzik siwerniak zięba 5 1 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,151 Posted May 6 Share Posted May 6 Fotograf z godnej półki. Piękne ptaki. 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted May 6 Author Share Posted May 6 jakby co to ma swoją stronę https://przyrodaczarnodunajecka.htw.pl/ 2 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,151 Posted May 6 Share Posted May 6 4 godziny temu, barbie609 napisał: jakby co to ma swoją stronę https://przyrodaczarnodunajecka.htw.pl/ Musze sobie na laptopie otworzyć, bo będzie mi lepiej oglądać. Masa tego. To wszystko jego zdjęcia? Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted May 6 Author Share Posted May 6 55 minut temu, wjesna napisał: To wszystko jego zdjęcia? tak, to jego strona i jego zdjęcia robione na całym Podhalu 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted May 8 Author Share Posted May 8 łupy dzisiejszego z Beskidu Wyspowego-oczywiście Wiesiek drozd obroźny ,dość rzadki górski ptaszek Paszkot Rudzik 4 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,151 Posted May 9 Share Posted May 9 Mój okaz. Wiedxialm, że są wszędzie. Ale żeby nawet na Nosalu:) 6 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted May 9 Author Share Posted May 9 9 godzin temu, wjesna napisał: Ale żeby nawet na Nosalu:) może aspiruje do bycia Grzywaczem 2 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted May 10 Author Share Posted May 10 Wcześniej podałem link do strony z przyrodniczymi zdjęciami Wieśka , wspomnieć również trzeba o publikacji ,której wydawcą jest UG Czarny Dunajec. Jest to książka Włodzimierza Cichockiego ,,Czarny Dunajec u wrót skarbca,, traktuje całościowo o terenach gminy Czarny Dunajec , część zdjęć w tym panoramy są autorstwa Wieśka.Nie jest dostępna w księgarniach jest materiałem promocyjnym gminy.Można ją legalnie pobrać jako pdf-a stąd: https://www.arch.czarny-dunajec.pl/skarby-podhala.pdf Zachęcam do zapoznania się i może w trakcie jazdy w Tatry lub powrotu do zwiedzenia gminy a zwłaszcza Puścizny i torfowisk . https://czarny-dunajec.pl/turystyka-i-rekreacja/atrakcje-turystyczne/sciezka-przyrodnicza-torfowisko-baligowka 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted May 12 Author Share Posted May 12 Dzisiaj Wiesiek był na Raptawickiej ,oczywiście poszukiwał Pomurników.Jeszcze ich nie było ale nadesłał trochę kwitnących skał urdzik karpacki pierwiosnek wyniosły śledzienica skrętolistna głodek mrzygłód krzyżownica górska pierwiosnek łyszczak goryczka klusjusza 4 1 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,151 Posted May 13 Share Posted May 13 Nie dość, że ornitolog to jeszcze botanik. Z tych kwiatów umiałabym nazwać tylko jednego. 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted May 18 Author Share Posted May 18 Paź Królowej ,dzisiaj Wysoki Wierch 4 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted May 22 Author Share Posted May 22 Łupy dzisiejszych Małych Pienin na początek rzadkość Gniewosz Plamisty , wschodnie stoki Wysokiej rejon Białej Wody Pliszka Górska Pustułka Śpiewak 5 1 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 2,629 Posted May 22 Share Posted May 22 Spotkałam kiedyś takiego Gniewosza na Lubaniu i strasznie się wystraszyłam bo myślałam że to żmija zygzakowata😄 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted May 22 Author Share Posted May 22 1 godzinę temu, Zośka napisał: żmija zygzakowata W pierwszym momencie też myśleliśmy,że to żmija. 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted June 2 Author Share Posted June 2 Dzisiaj w Pieninach na niebieskim szlaku w rejonie Macelaka Rusałka Osetnik Modraszek Ikar? 3 1 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 2,306 Posted June 3 Author Share Posted June 3 Plon dzisiejszej Kościeliskiej i Raptawickiej Turni. Kudłatej i Pomurników nie było ale i tak Wieśkowi poszło świetnie znana wszystkim kozica drozd obroźny sójka pliszka górska stokrotnica górska jaskier skalny len karpacki niezapominajka alpejska przetacznik krzewinkowy skalnica gronkowa przelot alpejski krzyżownica górska naradka mlecznobiała zawilec narcyzowy pięciornik alpejski powojnik alpejski kozłek trójlistkowy goryczka klusjusa i na koniec Pstrykacz Karpacki w swoim naturalnym środowisku 3 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts