Skocz do zawartości

Co nosić zimą pod kurtką 3w1?

Berserker

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, Berserker napisał(a):

co pod nią zakładać w zimie

hmmm , to niestety musisz wypraktykować sam. Każdy z nas ma inny organizm . Np. mój górski partner idzie w ocieplanej kurtce , polarze i termicznej bluzie a ja  w koszulce merino i wełnianym swetrze , także musisz sam wymyślić.

3 godziny temu, Berserker napisał(a):

Kupiłem kurtkę 3w1 Męska kurtka 3 w 1 Wentwood IX - Granatowy | Regatta PL  - co pod nią zakładać w zimie - samą koszulkę termoaktywną czy jeszcze jakąś bluzę - jeśli tak to jaki rodzaj tej bluzy czy polaru?

To chyba głównie zależy od warunków, nie od pory roku. Zimą i latem może być np silny wiatr i +5. 

😎

Poza tym zawsze lepiej mieć w plecaku o jeden czy dwa ciuchy za dużo niż za mało, tym bardziej że te oddychające rzeczy niewiele w sumie ważą. 

Resztę musisz sobie sam wypraktykowac, nie ma gotowych recept. 

Edytowane przez Jędrek

Ja zakładam: koszulkę do biegania, bluzę termiczną, koszulkę t-shirt, bluzę do biegania, kurtkę do biegania, bluzę z grubego polaru, jeśli trzeba - goretexową. W ładną pogodę się sprawdza. Nie testowałam w zamieć śnieżną przy silnym mrozie. Myślę, że wtedy puchowa by się przydała, ale może ja emituję mało ciepła - nie wiem. 😉

• Lubię to ! 1
  • Wow 3

2 godziny temu, Fanka natury, fanka gór napisał(a):

Ja zakładam: koszulkę do biegania, bluzę termiczną, koszulkę t-shirt, bluzę do biegania, kurtkę do biegania, bluzę z grubego polaru, jeśli trzeba - goretexową. W ładną pogodę się sprawdza. Nie testowałam w zamieć śnieżną przy silnym mrozie. Myślę, że wtedy puchowa by się przydała, ale może ja emituję mało ciepła - nie wiem. 😉

Siedem warstw? 😮 I to w ładną pogodę? Ja na mróz zakładam bieliznę termo, dwa cienkie polary, goretex i jest mi tak gorąco, że muszę się rozpinać 😛 

• Haha 1

W dniu 2.03.2025 o 21:22, Mnich Admin napisał(a):

Siedem warstw? 😮 I to w ładną pogodę? Ja na mróz zakładam bieliznę termo, dwa cienkie polary, goretex i jest mi tak gorąco, że muszę się rozpinać 😛 

Ale na mróz -2, czy na mróz -32, kochany panie ekspercie? 

• Haha 1

Ja gdy mały mróz: bluzka termo + softshell, gdy duży mróz: bluzka termo, cienki polar, softhell, jak wieje to jeszcze cienka kurtka z membraną z kapturem. Plus zapasowy polar zawsze w plecaku, ale wydaje mi się, że użyłam raz w życiu, na zejściu z Babiej Góry przy temp.odczuwalnej -30.

Jak idę pod górę to mi zawsze ciepło, zejściem się stresuję, to mi też ciepło. Sensu istnienia puchówek nie rozumiem 😉

• Haha 3