Mateusz Z Opublikowano 12 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 (edytowane) Dzień dobry. W ostatni weekend sierpnia wybrałem się na spacer po Tatrach. Miałem nie jechać i czekać na wyjazd forumowy, ale nie udało się powstrzymać uzależnienia. Wylądowałem w sobotę (29.08) w Zakopanem. Na pierwszy dzień plan był taki: Kuźnice - Krzyżne przez Murowaniec - nocleg w piątce. Spokojnym krokiem ruszam w stronę Hali Gąsienicowej. Na trasie dość mocno wiało. Przerwa przy Murowańcu i spokojnym krokiem ruszam w stronę przełęczy Krzyżne. Trasa nie sprawa trudności, aczkolwiek jest ciekawszy moment niedaleko przełęczy, gdzie trzeba wejść na grzędę po lewej stronie żlebu. W końcu ląduję u celu. Mimo średniej pogody widoki są naprawdę ładne. Spędzam na przełęczy dłuższą chwilę (godzinę?) Widząc ścieżkę prowadzącą od Krzyżnego w nieznanym kierunku postanawiam się tam wybrać. Widoki zapierają dech w piersiach... W stronę Lodowego i widok na Orlą i przełęcz Krzyżne. Zejście do Doliny Pięciu Stawów również nie stwarza trudności. Gdzie nie gdzie można wspomóc się rękoma. Noc w schronisku mija pod znakiem burzy. Po północy zaczęło trzaskać, aż schronisko się trzęsło. O 3 pobudka. W planach wschód słońca z Gładkiego Wierchu i dalej Kotelnice, aż do Liptowskich Murów. 3:30 wymarsz ze schroniska. Na zachodzie nieba widać byłyski. Burza wydawała się kierować w moją stronę. Kalkulując ryzyko postawiłem się wycofać.. Burza poszła na Zakopane, a wschód słońca dane mi było oglądać z Kępy (niebieski szlak z piątki do moka). Po wschodzie zastawiając się gdzie dalej iść, postanowiłem odwiedzić Morskie Oko :D Niestety przy zejściu znów odezwał się ból kolana. Rano - zanim przyjdą pierwsi turyści jadący do Palenicy busem nad jeziorem jest pusto. Delektując się schroniskowym Żubrem podziwiałem Mnicha i Mięgusze. Poniżej zdjęcia 6,7,8 - coś wczoraj wywaliło Edytowane 13 Września 2020 przez Mateusz Z 10 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 12 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 @Mateusz Z i jak szlak po remoncie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 12 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 12 minut temu, Zośka napisał: @Mateusz Z i jak szlak po remoncie ? Od Gąsienicowej schodki, kruszyna praktycznie zniknęła. Przyjemna trasa. :) 4 minuty temu, Luk_ napisał: remont szlaku na Krzyżne ma się chyba dopiero zacząć Z tego co mi wiadomo to remont będzie teraz od Doliny Pięciu Stawów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 12 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 @Mateusz Z, piękne foty , a temat kolana w moim przypadku również się powtarza , niestety dla łazika górskiego kontuzjowane kolano to przykra sprawa... Ile przyjemności ogranicza. No cóż... Będąc w sierpniu na SK właśnie kolano nie pozwoliło mi zrobić moich szlakowych planów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 12 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 5 minut temu, Kasia K napisał: piękne foty , a temat kolana w moim przypadku również się powtarza Dzięki :) Mnie kolano boli od zejścia ze Sławkowskiego Szczytu w lipcu. Mam nadzieje, że na zimę Ci przejdzie, bo z pewnością masz ambitne plany ;) Do zobaczenia na szlaku! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 12 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 @Mateusz Z, ja od czerwca mam problem( wypadek w pracy). Kolano dosyć mocno poszkodowane - do zabiegu, niestety. Na szlaku jedynie w ortezie . Ale co tam... Do zobaczenia na szlaku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 @RudaMaRysia dzięki napewno spróbuję. Tyle, że mam połamaną łękotkę i Glukozamina jej nie,, zlepi", jedynie złagodzi ból. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 13 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 7 godzin temu, RudaMaRysia napisał: Matti szczęściarzu! A w Pięciu Stawach dostałeś wyrko, materac czy podłogę? To nie szczęście, to poświęcenie kosztem snu :D Spałem na glebie, najwygodniej. Glukozamina zamówiona! Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 @Mateusz Z szlak niby znany, ale jak oglądam Twoje foty, to odkrywam go na nowo. Dzięki Odchodów słońca zazdroszczę(pozytywnie) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Fajne fotki i naprawde fajna widokowo wycieczka @Mateusz Z wschodu i zachodu aż zazdroszczę trud się opłaca Pod koniec lipca też całkiem przypadkowo się tam znalazłam... miała być tylko wycieczka do piątki z paczką znajomych i powrót, a po obiedzie w piątce pomysł pójścia na Krzyżne więc bez namysłu idziemy... aż tu w połowie drogi przypominam sobie, że przecież remont szlaku jest z przełęczy w stronę Gąsienicowej trudno na Krzyżne już blisko więc o powrocie nie było mowy widoki cały czas pyszne choć raz na jakis czas chmury przysłaniają sporą część Tatr... i nawet lekki deszczyk kilka razy się pojawił, ale jakoś tak humory cały czas dopisywały.... schodzilismy do Gąsienicowej ( tutaj ciiiiii ) ok 19 więc spokojnie było a mgła zrobiła się taka że zobaczyc nas graniczyło z cudem a zimne piwko w Murowańcu po całym dniu nigdzie indziej nie smakuje tak wyśmienicie No i Kościelec o zmroku .... trudno było by się oprzeć temu widokowi i wracac tą samą trasą.... 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roche Opublikowano 27 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 Cześć wszystkim, czy przejdę w Dolinę 5SP przez Krzyżne czy nie ma przejścia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 27 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2020 1 godzinę temu, roche napisał: Cześć wszystkim, czy przejdę w Dolinę 5SP przez Krzyżne czy nie ma przejścia Cześć. Zgodnie z informacją TPN szlak jest zamknięty w dni powszednie. W weekend możesz iść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi