Dryska Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca W dniu wczorajszym korzystając z faktu odwiedzin u znajomych w Świdnicy, postanowiłam wybrać się w małe pasmo Gór Sowich. Bądź co bądź Wielka Sowa ma ponad 1000 m.n.p.m. Wyruszyłam z Przełęczy Sokolej czerwonym szlakiem w kierunku Wielkiej Sowy. Szlak bardzo przyjemny, aczkolwiek będąc na szczycie trzeba wspiąć się na wieże widokową, aby zobaczyć.... mega widokiAby nie wracać tym samym szlakiem, powędrowałam dalej czerwonym w stronę Rozdroża pod Wielką Sową i dalej zielonym i niebieskim mijając Lisie Skały, wróciłam na parking na Przełęczy Sokolej. Pogoda dopisała więc jestem cała happy poznając nowe pasmo i zdobywając szczyt zaliczany do KGP 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca @Dryska- dzięki za relacje. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc liczymy na częściej i więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dryska Opublikowano 24 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 1 minutę temu, Mnich Admin napisał: @Dryska- dzięki za relacje. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc liczymy na częściej i więcej Ależ oczywiście..... A ile mam zaległych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca @Dryska dwa lata temu wieża była w remoncie ale i tak mi się podobało na szczycie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 8 godzin temu, Dryska napisał: postanowiłam wybrać się w małe pasmo Gór Sowich. Lubię Sowie , właśnie dziś zameldowaliśmy się w Górach Stołowych ale jedna trasa w Sowich jest planowana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dryska Opublikowano 24 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 47 minut temu, barbie609 moder napisał: Lubię Sowie , właśnie dziś zameldowaliśmy się w Górach Stołowych ale jedna trasa w Sowich jest planowana. Suuper, do Gór Stołowych mam sentyment.... często jeździłam tam z rodzicami za dzieciaka. Uważam, że cały Dolny Śląsk ma wiele wspaniałych zakątków i jest po czym chodzić. Życzę udanego wypoczynku i czekamy na foto relacje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Pierwszy raz w Górach Sowich byliśmy w 2016 roku w Walimiu i był to początek powrotu w góry. W 2017 też zaglądnęliśmy do Walimia a potem wchłonęły nas Karkonosze i Izery . Dzisiaj po tych 7-miu latach postanowiliśmy wyruszyć tam w Sowich gdzie nas jeszcze nie było. Czyli Przełęcz Jugowska - Kalenica -Bielawska Polanka-Przełącz Jugowska . Wyruszyliśmy z przełęczy dość późno bo przed 10-tą , zeszliśmy do Zygmuntówki gdzie było w zasadzie całkiem pusto i ruszyliśmy dalej GSS . wdrapaliśmy się pod wyciąg i tam zaczęły się jakieś widoczki zaczęło być gorąco i duszno , zresztą prognoza mówiła o jakiś burzach około 14-tej. Na szlaku widać nowe wiaty pewnie postawione z myślą o długodystansowcach ,chociaż w sumie tak blisko schroniska...... Im bliżej szczytu tym szlak staje się coraz bardziej malowniczy ruch na szlaku jest niewielki , docieramy na Kalenicę i oczywiście wchodzimy na wieżę , dalsze plany są zamglone ale i tak jest fajnie chwilę odpoczywamy w cieniu i ruszamy dalej czerwonym ,żeby na Bielawskiej Polance złapać niebieski . Jest bardzo Sudecko wchodzimy na niebieski , który jest po prostu leśną szutrową drogą i jako taki mógłby być po prostu nudny ale na szczęście są z niego całkiem fajne widoczki . Na niebie zaczyna się robić chmurzasto i zaczynają się głuche pomruki. Ale nic to, nie mamy wyjścia i po prostu idziemy licząc na to że zdążymy dotrzeć do samochodu oddalonego o nieco ponad godzinę marszu. A wracając do widoczków ... udaje się nam dotrzeć na przełęcz i deszcz zaczyna padać jak już siedzimy w fiaciorze. Na jutro były w planie czeskie stołowe ale prognozy są do kitu i chyba się gdzieś w miejscowościach pokręcimy , Czechy będą w piątek a sobotę Śnieżnik . 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Interesujący rejon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 6 godzin temu, barbie609 moder napisał: Górach Sowich Góry Sowie kojarzą mi sie z zimowymi wyjazdami mego Syna i corocznym opowiadaniem jak zdobywali Wielką Sowę. Nie dane mi było dłużej w nich zabawić, ale patrząc na foty @barbie609 modercoraz bardziej docieramy do mnie, że to był błąd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 7 Lipca Udostępnij Opublikowano 7 Lipca tak z przymrużeniem oka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi