materix Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam! Na wstępie dodam, że jestem kompletnym laikiem jedyne szczyty jakie zdobyłem to Kasprowy i Giewont. Chciałbym wiedzieć jak moglbym się przygotowywać przez cały rok żeby móc w następne wakacje zdobyć Rysy. Przedewszystkim co po kolei mógłbym dokupywać aby zdobyć jakiś w miarę potrzebny ekwipunek, dziękuję i pozdrawiam! EDIT: Chodzi mi tak samo o przygotowanie co do kondycji. Na codzień jestem kierowcą ciężarówki, który nie ma wiele do czynienia z jakimś większym wysiłkiem. Licze na pomoc profesjonalistów! Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez materix 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
materix Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Bardzo obszerna odpowiedź i o taką też mi chodziło. Dziękuję bardzo za pomoc. Dodam jeszcze tylko że możliwość do poruszania się mam gdyż jestem codziennie już o 17 w domu wiec nie sprawia mi to w ogóle dużego kłopotu. Jeżeli chodzi o ekspozycję to dokładnie może pierw jeszcze warto zdobyć szczyty, o których Pan wspomniał. Nad Świnicą zastanawiałem się już w te wakacje, ale stwierdziłem, że lepiej pierw zdobędę te najpopularniejsze i łatwiejsze bo z tego co słyszałem tam też trzeba się troszkę namęczyć. Jeszcze raz dziękuję i chyba w tym momencie zostało mi się już tylko zmotywować do działania. Pozdrawiam!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 @materix trzymamy kciuki! Do zobaczenia na szlaku! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loki Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Kochani, jak już pojawił się temat Rysow, to chciałbym zapytać, czy ktoś z Was orientuje się którędy można podejść na na te magiczne slowackie 2503m.n.p.m? Nie bardzo mogę znaleźć jakiś szlak jakieś propozycje, wskazówki? Będę wchodził od polskiej strony Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez Loki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 @Loki jak już wejdziesz na polski wierzchołek to zobaczysz ten słowacki Mnóstwo ludzi przechodzi z jednego na drugi przez cały czas 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 59 minut temu, Loki napisał: wskazówki? koniecznie wykup dodatkowe ubezpieczenie na Słowację bo jak nie daj Boże zasłabniesz zdobywając słowacki wierzchołek Rysów i z pomocą przyjdzie HZS to za akcję ratunkową trzeba będzie zapłacić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) Cytat Nad Świnicą zastanawiałem się już w te wakacje, ale stwierdziłem, że lepiej pierw zdobędę te najpopularniejsze i łatwiejsze bo z tego co słyszałem tam też trzeba się troszkę namęczyć. Jeśli chodzi o aspekt kondycyjny to na Świnicy nie zmęczysz się nawet w 50% tak, jak na Rysach, a jest okazja potrenować korzystanie z łańcuchów. Poza tym Świnica to także zarówno przyjemniejszy jak i ciekawszy szlak niż Rysy. Ja ją robiłem już po Rysach, ale przed nimi robiłem Kościelec, Granaty i Szpiglasowy Wierch (wszystkie te trasy też mi się bardziej podobały niż szlak na Rysy) - i to doświadczenie się na pewno przydało na Rysach. Giewont to trochę mało, a Kasprowy to w sumie żadne doświadczenie jeśli chodzi o kwestie techniczne. Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez Gieferg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 1 godzinę temu, J@n napisał: koniecznie wykup dodatkowe ubezpieczenie na Słowację bo jak nie daj Boże zasłabniesz zdobywając słowacki wierzchołek Rysów i z pomocą przyjdzie HZS to za akcję ratunkową trzeba będzie zapłacić. @J@n rada cenna, ale po co te złośliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, jaaga76 napisał: @J@n rada cenna, ale po co te złośliwości? nie było żadnej - zasłabnięcie to jedna z najczęstszych przyczyn interwencji TOPRu. http://www.topr.pl/organizacja-topr/archiwum Edytowane 16 Sierpnia 2020 przez J@n 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 27 minut temu, J@n napisał: nie było żadnej - zasłabnięcie to jedna z najczęstszych przyczyn interwencji TOPRu. http://www.topr.pl/organizacja-topr/archiwum @J@n akurat najczęściej są skręcone kostki - trafiłeś na stałą czytelniczkę kroniki 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi