barbie609 4,310 Posted August 15 Share Posted August 15 Jest wściekły upał i wściekły ruch turystyczny więc wykonując unik znowu ruszamy za południową granicę. Aby uniknąć całkiem możliwego udaru cieplnego potrzebujemy szlaku zacienionego. Po rozpoznaniu sytuacji tworzymy plan : z Tarzańskiej Kotliny zielonym do Chaty Plesnivec i powrót żółtym. Z parkingu ruszamy parę minut po ósmej , już zaczyna być gorąco . Zielony szlak nie zawodzi naszych oczekiwań , sporo cienia , piękne drzewa ruch na szlaku jakiś jest trochę ludzi idzie do góry ale sami,,nasi,, także jest klimatycznie. Im wyżej tym fajniej , miejscami pokazują się widoczki trafił się i wodospad , wydawało mi się że tam wyżej jest jaskinia . ale to tylko wnęka była szlak jest fajny urozmaicony i malowniczy samo schronisko przyklejone do stoku też fajnie wygląda oczywiście na miejscu herbatka kanapka. Ludzi nie wiele niektórzy schodzą w dół niektórzy idą do Białego Plesa. My po popasie schodzimy żółtym , niby zwykła droga ale tez jest fajnie.A co ważne potok na pewno obniża temperaturę o kilka stopni. Jeśli ktoś ma chęć na taką niewielką wycieczkę to ta pętelka jest naprawdę godna polecenia. 7 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,585 Posted August 15 Share Posted August 15 (edited) @barbie609 byłam tam kilka lat temu i pamiętam że w schronisku i obok dominował okropnie silny zapach zupy czosnkowej? Edited August 15 by Zośka 2 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 1,264 Posted August 15 Share Posted August 15 O proszę, jeden z tych niewielu szlaków którymi jeszcze nie szedłem. 2 Quote Link to post Share on other sites
vatra 3,550 Posted August 17 Share Posted August 17 Dzięki @barbie609 za opis tego szlaku! Nie tak dawno przeszliśmy całe Tatry Bielskie od Tatrzańskiej Jaworzyny do Białego Stawu i był pomysł na nocleg w Szarotce. Ostatecznie zmieniliśmy plany i poszliśmy do schroniska nad Zielonym Stawem Kieżmarskim ale do Szarotki kiedyś na pewno zajdziemy. 3 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts