barbie609 moder Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Jest wściekły upał i wściekły ruch turystyczny więc wykonując unik znowu ruszamy za południową granicę. Aby uniknąć całkiem możliwego udaru cieplnego potrzebujemy szlaku zacienionego. Po rozpoznaniu sytuacji tworzymy plan : z Tarzańskiej Kotliny zielonym do Chaty Plesnivec i powrót żółtym. Z parkingu ruszamy parę minut po ósmej , już zaczyna być gorąco . Zielony szlak nie zawodzi naszych oczekiwań , sporo cienia , piękne drzewa ruch na szlaku jakiś jest trochę ludzi idzie do góry ale sami,,nasi,, także jest klimatycznie. Im wyżej tym fajniej , miejscami pokazują się widoczki trafił się i wodospad , wydawało mi się że tam wyżej jest jaskinia . ale to tylko wnęka była szlak jest fajny urozmaicony i malowniczy samo schronisko przyklejone do stoku też fajnie wygląda oczywiście na miejscu herbatka kanapka. Ludzi nie wiele niektórzy schodzą w dół niektórzy idą do Białego Plesa. My po popasie schodzimy żółtym , niby zwykła droga ale tez jest fajnie.A co ważne potok na pewno obniża temperaturę o kilka stopni. Jeśli ktoś ma chęć na taką niewielką wycieczkę to ta pętelka jest naprawdę godna polecenia. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 (edytowane) @barbie609 byłam tam kilka lat temu i pamiętam że w schronisku i obok dominował okropnie silny zapach zupy czosnkowej Edytowane 15 Sierpnia 2023 przez Zośka 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 O proszę, jeden z tych niewielu szlaków którymi jeszcze nie szedłem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Dzięki @barbie609 za opis tego szlaku! Nie tak dawno przeszliśmy całe Tatry Bielskie od Tatrzańskiej Jaworzyny do Białego Stawu i był pomysł na nocleg w Szarotce. Ostatecznie zmieniliśmy plany i poszliśmy do schroniska nad Zielonym Stawem Kieżmarskim ale do Szarotki kiedyś na pewno zajdziemy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Początkiem sierpnia mieliśmy chytry plan aby odwiedzić Chatę Plesnivec , niestety ciasnogaciowcy zawodowi uniemożliwili nam to , więc teraz końcem sierpnia postanowiliśmy tam zajrzeć. Ignacy się podłączył i ok 8.15 ruszyliśmy z parkingu. Temperatura ostro jechała w górę, na szczęście ruszył się dość mocny wiatr , a i sam szlak należy do tych ocienionych. w Tatrach widać już trochę jesieni pojawiają się widoczki pozdrowienia dla tych co na szlaku schronisko pojawia się między drzewami ,przyklejone do stoku posiedzieliśmy trochę w schronisku przy kofoli po dłuższym popasie ruszyliśmy w dół żółtym jest sporo wody więc jest i chłodniej wyszła nam całkiem przyjemna wycieczka 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2025 @barbie609 moder dawno tam nie byłam. Dużo ludzi na szlaku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2025 1 minutę temu, Zośka napisał(a): Dużo ludzi na szlaku ? niespecjalnie , całkiem sympatycznie było 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2025 2 minuty temu, Zośka napisał(a): @barbie609 moder dawno tam nie byłam. Dużo ludzi na szlaku ? Podłączam się pod pytanie bo być może wybiorę się tam w sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2025 1 minutę temu, Fibi napisał(a): w sobotę. w sobotę może być inaczej.Chociaż tłoku jak w polskiej części to raczej na pewno nie będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Teraz, barbie609 moder napisał(a): w sobotę może być inaczej. Wiadomo, ale myślę że będzie i tak luźniej niż na Rysach czy Krywaniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2025 7 minut temu, barbie609 moder napisał(a): całkiem sympatycznie było Jak byłam kilka lat temu to woda ze strumyka na stoku spływała podłączoną rurą do zbiornika w którym chłodziło się piwo. I oczywiście roznosił się zapach zupy czosnkowej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2025 3 minuty temu, Zośka napisał(a): oznosił się zapach zupy czosnkowe zapach roznosi się dalej , piwa nie zauważyłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Zupa czosnkowa... Muszę iść! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2025 Ale przecież gotowany czosnek.. cuchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2025 W dniu 28.08.2025 o 17:59, barbie609 moder napisał(a): w sobotę może być inaczej.Chociaż tłoku jak w polskiej części to raczej na pewno nie będzie. Melduję, że aż do Białego Stawu nie spotkaliśmy żadnego człowieka Ale start był o 6.30, może dlatego. Doliną Kieżmarską którą schodziliśmy szły za to całe pielgrzymki.(Słowacy mają teraz długi weekend). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2025 51 minut temu, Fibi napisał(a): Melduję, że aż do Białego Stawu nie spotkaliśmy żadnego człowieka oczekuję i chyba nie tylko ja relacji z tej wyprawy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2025 15 minut temu, barbie609 moder napisał(a): oczekuję i chyba nie tylko ja relacji z tej wyprawy Kiedyś będzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2025 2 minuty temu, Fibi napisał(a): Kiedyś będzi to tak skrótowo , szliście z Kotliny zielonym? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2025 (edytowane) 18 minut temu, barbie609 moder napisał(a): to tak skrótowo , szliście z Kotliny zielonym? Tak, zielony z Kotliny, potem zielony do stawu, a potem niebieskim do ceprostrady w Kieżmarskiej Dolinie i dalej niebieskim do Łomnicy gdzie wsiedliśmy w elektriczke(mamy bilet miesięczny ) Prawie 20 km. wyszło. Bardzo mi się co prawda podobała Twoja propozycja wejścia na Kopske Sedlo i zejścia w Jaworzynie, ale baliśmy się że nie będzie autobusu albo np. będzie ale za 2 godziny. Edytowane 30 Sierpnia 2025 przez Fibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 30 Sierpnia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2025 50 minut temu, Fibi napisał(a): wejścia na Kopske Sedlo i zejścia w Jaworzynie, ale baliśmy się że nie będzie autobusu albo np. będzie ale za 2 godziny. ten temat rochę męczy Ignacego i mnie z tym że my planujemy użycie dwóch samochodów . Może się w końcu zdecydujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 21 Września 2025 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2025 Dzisiaj byłem. Faktycznie pachnie czosnkową, ale ze jadłem wczoraj,to wziąłem kapustovą dla odmiany... Dodam że bardzo dobra. Relację z całości dam później, bo to dłuższa trasa 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi