Mateusz Z Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 (edytowane) Witajcie. Na początku czerwca wraz z @karpasanioraz @Krzysiek Zdmieliśmy przyjemność pospacerować po austrackich Alpach. Najwyższy szczyt zdobyty, było bardzo przygodowow Warunki jeszcze zimowe/przejściowe. Poniżej kilka fotek. Alpejska łąka Hallstatt Rotelstein Dachstein Rittisberg przed zachodem słońca Widok na Grossglockner z drogi na Dachstein Edytowane 9 Sierpnia 2023 przez Mateusz Z 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 A proszę. Kilka z ciekawszych miejsc z przejścia 8 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Dachstein, mam sentyment - moje pierwsze "prawdziwe górskie buty" tak się nazywały. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 13 minut temu, Jędrek napisał: Dachstein, mam sentyment - moje pierwsze "prawdziwe górskie buty" tak się nazywały. I ja je miałem. Solidna, austriacka firma. Ale była to moja druga para górskich butów. W podstawówce, podczas mojej pierwszej, tatrzańskiej wyrypy śmigałem w butach wojskowych. Wujek służył w marynarce, zagadał z kwatermistrzem i załatwił mi takowe. Jarałem się, jak pochodnia. Pamiętam, że pastowałem je tak, że świeciły się, jak psu jajca 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 6 minut temu, Mnich Moderator napisał: i załatwił mi takowe Za komuny zawsze mnie śmieszyło to polskie określenie na kradzież. Oczywiście kradło się, (wróć! "załatwiało"), jedynie "państwowe" czyli w domyśle "niczyje". A jak niczyje, to przecież nie grzech, bo "nie wezmę ja, to weźmie ktoś inny". "O, ale fajne, skąd masz? Załatwiłem sobie" No ale było, minęło i oby nie wróciło. A co do moich Dachsteinów to dawały radę, choć bez szału. Trochę czasem ocierały tu i ówdzie, membrana wytrzymała 3 lata i padła. Podeszwa, choć oczywiście Vibram, też nie była jakaś rewelacyjna. Potem przez długi czas w ogóle tej marki nie widziałem w naszych sklepach, kilka lat temu znów się pojawiła. Ale jakoś mnie nie skusiła, choć kto wie co będzie w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 I u mnie było podobnie z butami. Pamiętam,że jedne z pierwszych, powiedzmy profesjonalnych butów to były wysokie Lowa i drugie Dachstein. Obie pary butów przywiózł znajomy z Austrii i obie zachodziłem na amen Wytrzymały około dziesięć lat. Pamiętam , że były bardzo wygodne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 Mateusz dopiero teraz podziwiam twoje zdjęcia z Alp. Robią wrażenie. Są piękne. Gratuluję 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 Wyjazd do Ramsau będę długo wspominał. To był piękny i udany urlop.Dachstein sprawił mi dużo,dużo radości. Bardzo podobało mi się Hallstatt. To taka perełka Pele campingowe w Ramsau am Dachstein okazało się całkiem ok Najbardziej cieszę się z tego,iż zamiast zdobyć jeden lub dwa szczyty udało się zdobyć : Rittisberg, Rotelstein, Hoher Gjaidstein, Sulzenschneid . Zdobyliśmy Hoher Dachstein naszą wisienkę To było znacznie więcej niż zakładaliśmy. Do tego pogada była piękna, jak na zamówienie. A miało padać. Jednym słowem mieliśmy szczęście. Przed wyjazdem do Polski odwiedziliśmy piękne miejsce, a jest to Wąwóz Silberkarklamm. Polecam to miejsce Bardzo chciałem podziękować @Mateusz Z oraz @Krzysiek Zd Chłopaki wasze wsparcie,dobre rady i odpowiednie zaplanowanie trasy to coś dzięki czemu udało nam się. Bez Was byłoby ciężko. Serdecznie dziękuję również ekipie ze skoczowskiego i cieszyńskiego PTTK. Stworzyliście wyjątkowy klimat na polu namiotowym. Będę czekał z niecierpliwością na kolejne alpejskie przygody 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 6 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2023 @Mateusz Z @Krzysiek Zd @karpasani jesteście dla mnie Mistrzami 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Dnia 6.10.2023 o 10:24, jaaga76 napisał: @Mateusz Z @Krzysiek Zd @karpasani jesteście dla mnie Mistrzami Mistrzyni to Ty jesteś Dziękuję Aguś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Postaram się wybrać jakieś fotki Hallstatt to pierwszy punkt naszej wyprawy. Miasteczko, które warto odwiedzić. Można chyba stwierdzić,że to taka perełka Austrii. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 A to nasza ekipa 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 9 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2023 Super fotki @karpasani A ekipa zacna. Czekam teraz przyjacielu na fotki z Pienin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 Zdobycie lub może raczej zaliczenie Rittisberg było naszym pierwszym wędrowaniem w rejonie Ramsau. Zaraz po rozbiciu namiotów wystartowaliśmy w stronę szczytu.Myślę,iż byliśmy głodni Alp.Był to przyjemny spacer. Pierwszy szczycik padł naszym łupem. Było warto 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpasani Opublikowano 18 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Przy pięknej pogodzie zdobyliśmy Rotelstein oraz Sulzenschneid Było wesoło. Otaczały nas wspaniałe widoki, którymi delektowaliśmy się na szczycie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi