Marek1977 41 Posted February 2 Share Posted February 2 Nie znalazłem tej pozycji w tym dziale forum no to pozwolę sobie podzielić się kilkoma fotkami z Wami. najwyższy szczyt Gór Świętokrzyskich o wysokości 614 m n.p.m. Znajduje się w zachodniej części Łysogór, na południowy wschód od wsi Święta Katarzyna. Należy do Korony Gór Polski, jest jej najniższym szczytem. Znajduje się w obszarze ochrony ścisłej Świętokrzyskiego Parku Narodowego. Łysicę i Łysą Górę można odwiedzić przejazdem, jak ma się kilka godzin czasu, żeby zjechać z trasy przed Kielcami, jadąc z Krakowa na Warszawę. Ja byłem w ubiegłym roku w lipcu. Zostało nam kilka dni urlopu i zachęceni przez sąsiadów wybraliśmy się z żoną żeby zobaczyć. Miejsce bardzo przyjemne, można też wybrać się z rana w niedzielę gdy nie ma nic lepszego do roboty. Dojazd bardzo dobry. 3 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,105 Posted February 2 Share Posted February 2 @Marek1977 Łysica to jeden z niewielu szczytów których nam brakuje do KGP ale jakoś nie możemy się tam wybrać. Może dlatego że jest taka niepozorna. Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 798 Posted February 2 Share Posted February 2 Góry Świętokrzyskie kojarzą mi się z jedną z moich ulubionych lektur sprzed wielu lat 😎: Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,399 Posted February 3 Share Posted February 3 A mnie też się kojarzą z książką tylko trochę inną Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,105 Posted April 24 Share Posted April 24 (edited) Łysica to chyba jedyny szczyt do KGP na który nie chciało mi się jechać. No ale bez niego nie da rady więc wczoraj zmusiliśmy się żeby wreszcie tam wejść. Było szybko i nieciekawie więc pojechaliśmy jeszcze zobaczyć gołoborze na Łysej Górze a tam było jeszcze szybciej, drożej i brzydziej. Wstęp do parku 9 zł a na "platformę widokową" żeby to gołoborze zobaczyć trzeba dopłacić a widaćkilkanaście metrów kamieni. Są po prostu jeszcze "lepsi" niż górale z Zakopanego. To była najgorsza wycieczka na szczyt KGP. Jak ktoś nie kolekcjonuje to szkoda czasu i pieniędzy. Edited April 24 by Zośka 2 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,399 Posted April 24 Share Posted April 24 1 minutę temu, Zośka napisał: Są po prostu jeszcze "lepsi" niż górale z Zakopanego. No nie ,to chyba niemożliwe. Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,105 Posted April 24 Share Posted April 24 (edited) 3 minuty temu, barbie609 napisał: No nie ,to chyba niemożliwe. 😁. No to tak - parking 20zł ×2, bilety 18×2 dopłata do platformy 20. Czyli stówa za 2,5 godziny bez widoków 😂 Edited April 24 by Zośka Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,399 Posted April 24 Share Posted April 24 2 minuty temu, Zośka napisał: Czyli stówa za 2,5 godziny bez widoków uczą się , mam nadzieję ,że na podlasiu okażą się mniej pojętni.🤑 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,697 Posted April 24 Share Posted April 24 @ZośkaTwoja wycieczka trochę inna niz dotychczasowe. Dobrze, że mgły nie było. Moze to scieżka wyłożona drewnianymi schodami zrobila koszty 🙂 Tak tam było znacząco wydeptane od tłumów, że musieli wzmocnić szlak? 3 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,105 Posted April 24 Share Posted April 24 @wjesna już bym chyba wolała mgłę😁 2 Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 798 Posted April 24 Share Posted April 24 Schody robią klimat 😁 2 Quote Link to post Share on other sites
wjesna 1,697 Posted April 27 Share Posted April 27 Dnia 24.04.2023 o 19:35, Jędrek napisał: Schody robią klimat 😁 1 2 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts