Marek1977 34 Posted February 2 Share Posted February 2 Nie znalazłem tej pozycji w tym dziale forum no to pozwolę sobie podzielić się kilkoma fotkami z Wami. najwyższy szczyt Gór Świętokrzyskich o wysokości 614 m n.p.m. Znajduje się w zachodniej części Łysogór, na południowy wschód od wsi Święta Katarzyna. Należy do Korony Gór Polski, jest jej najniższym szczytem. Znajduje się w obszarze ochrony ścisłej Świętokrzyskiego Parku Narodowego. Łysicę i Łysą Górę można odwiedzić przejazdem, jak ma się kilka godzin czasu, żeby zjechać z trasy przed Kielcami, jadąc z Krakowa na Warszawę. Ja byłem w ubiegłym roku w lipcu. Zostało nam kilka dni urlopu i zachęceni przez sąsiadów wybraliśmy się z żoną żeby zobaczyć. Miejsce bardzo przyjemne, można też wybrać się z rana w niedzielę gdy nie ma nic lepszego do roboty. Dojazd bardzo dobry. 3 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,009 Posted February 2 Share Posted February 2 @Marek1977 Łysica to jeden z niewielu szczytów których nam brakuje do KGP ale jakoś nie możemy się tam wybrać. Może dlatego że jest taka niepozorna. Quote Link to post Share on other sites
Jędrek 664 Posted February 2 Share Posted February 2 Góry Świętokrzyskie kojarzą mi się z jedną z moich ulubionych lektur sprzed wielu lat 😎: Quote Link to post Share on other sites
barbie609 3,178 Posted February 3 Share Posted February 3 A mnie też się kojarzą z książką tylko trochę inną Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts