jaaga76 Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 3 godziny temu, Gosia WU napisał: No nie jestem taka pewna, bo Słowacy twierdzą że u nich populacja zwiększyła się kilkukrotnie. https://swiatrolnika.info/informacje/niedzwiedzie-do-odstrzalu-od-stycznia-przy-polskiej-granicy-zaatakowaly-szesc-osob.ht Dane ze wspólnego liczenia miśków, opublikowane w Tatrach, więc raczej rzetelne. 3 godziny temu, Gosia WU napisał: W każdym razie te nasze tatrzańskie sa jakieś łagodniejsze niż słowackie bo tam jednak troche tych agresywnych miskowych zachowań było: https://www.topky.sk/cl/10/2356541/Dalsi-utok-medveda-v-Strazovskych-vrchoch--Napadol-pracovnika-v-lese--skoncil-v-nemocnici--Jasny-odkaz-kompetentnych (w artykule mapka gdzie dochodziło do poważnych sytuacji. Nasz może bardziej zsynatropizowane i dlatego nie atakują ludzi...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 19 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2023 2 godziny temu, Jędrek napisał: Masz na myśli pozaszlakowców? Nie, nie tylko. Przy tak gęstej sieci szlaków, nawet pójście w przysłowiowe "krzaki" to ryzyko wejscia na miśka, podobnie jak chodzenie po zmroku. Zwierzęta wykorzystują te same korytarze komuniakcyjne co ludzie. Teraz, myślę o nadchodzącym przełomie zimy i wiosny, chyba największym problemem są skitourowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 Faktem jest że miski są u siebie, my jesteśmy gośćmi w parku. Całe szczęście nasze misie nie traktują ludzi jako pożywienie w przeciwieństwie do ich kuzynów z Ameryki - Grizli. Atak na człowieka możliwy jest w dwóch przypadkach, kiedy zaskoczymy, przestraszymy misia lub kiedy znajdziemy się między niedźwiedzicą a jej młodymi. Pierwszego można uniknąć kiedy poruszamy się dość głośno (oczywiście bez przesady). Niedźwiedzie mają bardzo dobry słuch i jeżeli usłyszą nas wcześniej nie powinno dojść do konfrontacji. Pozostaje jeszcze problem misiów które nauczyły się tego że tam gdzie są ludzie tam jest pożywienie, niektóre czyhają na plecaki. Pamiętam w 2003 roku schodziliśmy z Rysów, ja miałem kontuzjowane kolano i zacząłem schodzić wcześniej, około 17 byłem przy Czarnym Stawie, krótko przed 18 przy Morskim Oku i około 20 na parkingu w Palenicy. Jakieś 10 minut za mną w okolicy Włosienicy niedaleko postoju tych bryczek z końmi, wyszedł niedźwiedź, była to ta słynna, biedna Magda, która ponoć później trafiła do ZOO. Ludzie uciekali w popłochu znam to z relacji innych. Na szczęście nic się nikomu nie stało. Poruszamy się w ich naturalnym środowisku i jeżeli będziemy je kusić jedzeniem, to spotkania będą częstsze. Poza tym są określone miejsca, w których można je częściej spotkać. Roztoka to ponoć matecznik niedźwiedzi, zresztą na wielu mapach w tym miejscu jest namalowany miś. Będąc na Buczynowych dwa lata temu spotkałem dziewczynę, która o świcie bo około 3:30 rano, wystartowała z Palenicy i szła przez Roztokę do Piątki było jeszcze ciemno, nie wiedziała że tam można łatwo misia spotkać. Ja osobiście staram się unikać takich rejonów przed świtem i po zmroku. Zdarza mi się że idę sam, wtedy dla bezpieczeństwa mam ze sobą gaz pieprzowy - specjalny na misie, użyje go w ostateczności. Do tej pory całe szczęście nie musiałem go użyć. Misia widziałem dwa razy ze sporej odległości. Za pierwszym razem około 50 m za drugim razem ponad 100. Oba przypadki miały miejsce na Hali Gąsienicowej, miś chyba zajadał borówki, tak to wyglądało. W jednym przypadku ktoś próbował podejść i zrobić zdjęcie z bliższej odległości to miś się wystraszył i trochę się oddalił. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 @Pablo P jak się nazywa ten gaz ? Może i mnie by się przydał tak na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 (edytowane) 11 minut temu, Zośka napisał: ak się nazywa ten gaz https://www.militaria.pl/security_equipment_corporation/gaz_pieprzowy_sabre_na_niedzwiedzie,_wilki_i_dziki_red_frontiersman_bear_spray_272_ml_-_stozek_fbad-06-eu_p1011474.xm nie wiem jak jest ze skutecznością , te na ludzi są w miarę skuteczne. ,, Ludzkie,, są słabsze Edytowane 20 Lutego 2023 przez barbie609 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 20 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2023 42 minuty temu, Zośka napisał: @Pablo P jak się nazywa ten gaz ? Może i mnie by się przydał tak na wszelki wypadek. https://archiwum.allegro.pl/oferta/gaz-pieprzowy-mace-na-niedzwiedzie-275-ml-zestaw-i11386783722.html Ja mam taki, kupowany w militariach , teraz go nie widzę, ale ten co podał @barbie609 też jest ok 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi