Mateusz Z 2,851 Posted March 30, 2020 Share Posted March 30, 2020 (edited) Słowacki szczyt o wysokości 2404 lub 2405 m. n. p. m.. Szczyt niedostępny turystycznie, acz kiedyś prowadził na niego żółty szlak. Gdzie nie gdzie można znaleźć na skale wyblakłą farbę. Wejście na wierzchołek nie jest trudne ani orientacyjnie, ani technicznie. Widoki jak dla mnie jedne z najpiękniejszych w całych Tatrach. Poniżej kilka zdjęć. Widok na Wielkie Solisko Bardzo kruchy żleb - podejście na szczyt Wierzchołek Panorama w kierunku Tatr Wysokich. Na pierwszym planie Szczyrbski Szczyt. Edited March 30, 2020 by Mateusz Z 6 1 Quote Link to post Share on other sites
Guest Tatromen Posted March 30, 2020 Share Posted March 30, 2020 Popatrzeć i pomarzyć , jak na razie , fajne widoki ! ? Quote Link to post Share on other sites
Nu81 184 Posted March 30, 2020 Share Posted March 30, 2020 (edited) Faktycznie widoki ze szczytu na najwyższym poziomie. ? Edited March 30, 2020 by Nu81 5 Quote Link to post Share on other sites
Artur S 1,289 Posted June 13, 2020 Share Posted June 13, 2020 Mnie najbardziej przypadł do gustu oryginalny widok na Krywań i Dolinę Niewcyrkę z widocznym Wyżnim Teriańskim Stawem. 7 Quote Link to post Share on other sites
Artur S 1,289 Posted June 17, 2020 Share Posted June 17, 2020 (edited) Dnia 30.03.2020 o 12:57, Mateusz Z napisał: Słowacki szczyt o wysokości 2404 lub 2405 m. n. p. m.. Szczyt niedostępny turystycznie, acz kiedyś prowadził na niego żółty szlak. Gdzie nie gdzie można znaleźć na skale wyblakłą farbę. Wejście na wierzchołek nie jest trudne ani orientacyjnie, ani technicznie. ..... Tak gwoli ścisłości ( niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę) to żółty szlak nigdy nie prowadził na sam szczyt Furkotu, tylko na pobliską przełęcz - Bystry Przechód (2314 m npm )skąd już rzut beretem na wierzchołek ? Edited June 17, 2020 by Artur S 2 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,085 Posted December 18, 2020 Share Posted December 18, 2020 Dnia 17.06.2020 o 12:33, Artur S napisał: Tak gwoli ścisłości ( niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę) to żółty szlak nigdy nie prowadził na sam szczyt Furkotu, tylko na pobliską przełęcz - Bystry Przechód (2314 m npm )skąd już rzut beretem na wierzchołek ? Zgadza się. Szlak leciał na Bystry Przychód tylko. Teraz jest Bystra Ławka(nie tak blisko i trzeba się bardziej nagimnastykować). A tak w ogóle to lepiej w ogóle nie wchodzić na Ławkę jak ktoś zmierza na Furkot. Z obu dolin są fajne i łatwe podejścia. Wrzucę moje fotki z Furkotu(są stare i gorszej jakości ale za to więcej się zmieści).? Szczyrbski(mój przyszły cel) i Dol.Młynicka(Kolisty i Capi Staw) Dol. Furkotna i Wielki Staw Furkotny Wielkie Solisko(byłem w tym roku) Dol. Furkotna i Ostra(jest w planach) Furkot W tle Mięgusze Krywań i Krótka(jest w planie) Mur Hrubego W tle Rysy, Wysoka, Gerlach i Kończysta Hruby z Furkotu(20min) Szatan(cel na next year) Solisko Hruby Szczyt Furkotu 5 Quote Link to post Share on other sites
Artur S 1,289 Posted December 18, 2020 Share Posted December 18, 2020 9 godzin temu, peter1 napisał: Z obu dolin są fajne i łatwe podejścia. ? Fakt, ale bardziej komfortowo wchodzi się od Młynickiej a zejść jest chyba prościej tą kruszyzną do Furkotnej ( zresztą od góry lepiej widać stare ślady farby ) Quote Link to post Share on other sites
Krzysiek Zd 1,231 Posted February 27, 2021 Share Posted February 27, 2021 (edited) Furkot szczyt niepozorny ale widoki przy pięknej pogodzie bywają spektakularne. Mi udało się trafić na super pogodę ?. Krywań MSC, Szczyrbski, Rysy, Wysoka, Gerlach, Szatan Szczyrbski, Rysy, Wysoka, Gerlach, Szatan ... i chmurki ... 15 minut później jeszcze więcej chmurek Wielkie Solisko Edited February 27, 2021 by Krzysiek Zd 6 1 Quote Link to post Share on other sites
Krzysiek Zd 1,231 Posted February 27, 2021 Share Posted February 27, 2021 Dnia 30.03.2020 o 12:57, Mateusz Z napisał: Bardzo kruchy żleb - podejście na szczyt Żleb faktycznie straszna kruszyzna nawet nie bardzo jest się czego łapać bo wszystko ruchome. Jedyne trudniejsze technicznie miejsce przy podejściu na szczyt. Twoje zdjęcia... wymiatają ! ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts