Jump to content

Ranking szczytów ,, Wielkiej Korony Tatr ".

Guest Tatromen

Zapraszam do głosowania na jeden z 14 szczytów Wielkiej Korony Tatr !  

19 members have voted

1. 1. Który z nich ,... pomijając wysokość... , jest dla Ciebie najbardziej wybitny , majestatyczny , fascynujący , piękny , pożądany itd ? Zagłosuj który jest u Ciebie nr. ,, 1 " ? (do zdobycia). Szczyty przedstawione specjalnie w przypadkowej kolejności bez podania ich wysokości !

• Wysoka
      6
    • Krywań
      3
    • Gerlach
      2
    • Kieżmarski
      0
    • Staroleśny
      1
    • Łomnica
      1
    • Kończysta
      0
    • Ganek
      1
    • Lodowy
      3
    • Baranie Rogi
      0
    • Sławkowski
      0
    • Durny
      1
    • Rysy
      0
    • Pośrednia Grań
      1

Recommended Posts

Guest Tatromen

Do korony należy dokładnie 14 najwybitniejszych tatrzańskich szczytów, które przekraczają ponad 2438 m n.p.m. Licząc te wysokości w stopach, szczyty te sięgają ponad 8 000 stóp , skąd nazwa tatrzańskie ośmiotysięczniki. Dlaczego natomiast Korona Tatr ? Otóż nazwa pochodzi od Korony Himalajów i Karakorum – czyli 14 szczytów wznoszących się na ponad 8000 m n.p.m. Wszystkie szczyty Wielkiej Korony Tatr znajdują się na terytorium Słowacji.

Guest Tatromen
14 godzin temu, Luk_ napisał:

Zgłaszam wniosek o przesunięcie granicy tak, aby chociaż jeden szczyt z WKT leżał w całości w granicach Polski ? tak być nie może! ?

Czy to by Cię satysfakcjonowało Luk_ ? .........Najwyższą górą należącą do Rzeczypospolitej stał się Lodowy Szczyt (2627 m n.p.m.), granicę przesunięto na południe od Rysów - główną granią przez Ganek, Zadni Gerlach, Małą Wysoką, Jaworowy Szczyt, Lodowy Szczyt, Baranie Rogi, Jagnięcy Szczyt, Płaczliwą Skałę do Ździaru.............przykro mi ale za późno się urodziłeś ? i trwało to krótko ! ? A szkoda ! ?

8 hours ago, DawidBike said:

O nie ! Wtedy musiałbym pisać na forum po niemiecku ?

No fakt, klawiatura QWERTZ do wygodnych nie należy... 

Ale ze Słowacją bym chętnie ponegocjował by dostać więcej Tatr, w zamian za... Hmm, może jakieś żywiecczyzny i inne hołdy?

13 godzin temu, Nu81 napisał:

był i jest szeroko komentowany w środowiskach wspinaczkowych

to może wrzuć linka do tych komentarzy bo dalej nie wiem o co chodzi

Przewodnicy to doskonale wyszkoleni wspinacze, alpiniści, himalaiści - naprawdę nie wiem dlaczego uważasz że należy z nimi zrobić  porządek.

Znasz tych ludzi ?

https://pspw.pl/czlonkowie-pspw/

10 godzin temu, J@n napisał:

to może wrzuć linka do tych komentarzy bo dalej nie wiem o co chodzi

Przewodnicy to doskonale wyszkoleni wspinacze, alpiniści, himalaiści - naprawdę nie wiem dlaczego uważasz że należy z nimi zrobić  porządek.

Znasz tych ludzi ?

https://pspw.pl/czlonkowie-pspw/

Tak znam kilku osobiście (z Polski) i z kilkoma trenuje.

Co  co dołączasz w linku to lista tychże POLSKICH przewodników. Temat odnosi się do sytuacji na Słowacji, gdzie lobby przewodnickie (znajomości, układy) ustanawia prawo. Naprawdę nie mam zamiaru się dłużej rozpisywać w tej kwestii.

Niech sobie początkujący wynajmują przewodników, nie mają umiejętności, sprzętu OK, ale dlaczego w teorii nawet np. taka osoba jak Andrzej M (czołowy polski taternik), aby wejść Martinką na Gerlach powinien opłacić przewodnika - odpowiedz sobie sam.

Dnia 3.03.2020 o 08:46, Nu81 napisał:

Tak znam kilku osobiście (z Polski) i z kilkoma trenuje.

znam i znałem (bo już umarli) kilku wspaniałych słowackich przewodników i wkurzam się gdy wrzuca się wszystkich do jednego wora i polewa gnojem.

Myślisz że Słowacy nie czytają polskich portali tatrzańskich ? Takie debilne wpisy tylko pogarszają całą sytuację chodzenia poza szlakami.

Naucz się wspinania, zrób uprawnienia PSPW albo IVBV a będziesz chodził gdzie chcesz.

5 minutes ago, J@n said:

Myślisz że Słowacy nie czytają polskich portali tatrzańskich ?

To Słowacy godojo po noszymu?

Czyli z uprawnieniami można legalnie spacerować nawet łatwymi trasami?

• Haha 1
2 godziny temu, Q'bot napisał:

Czyli z uprawnieniami można legalnie spacerować nawet łatwymi trasami?

Nawet gdybyś ogarniał północną ścianę Eigeru to nie wolno Ci legalnie wejść bez przewodnika na np. Kończystą (brak dróg taternickich o wycenie >3)...no chyba, że sam jesteś przewodnikiem PSPW albo IVBV. To mnie właśnie wkurza, bo nie jest to wymagane w Alpach, Pirenejach, na Kaukazie TYLKO w Słowackich Tatrach.

J@n chyba nie do końca rozumie o co chodzi - nie czepiam się przewodników (swoją drogą przyjaźnię się z kilkoma Słowakami, bo często tam bywam) jako osób tylko prowadzonej na Słowacji polityki, nastawionej tylko na zarobek.

3 godziny temu, J@n napisał:

Naucz się wspinania, zrób uprawnienia PSPW albo IVBV a będziesz chodził gdzie chcesz.

A skąd ty wiesz jak i gdzie ja się wspinam?.. znasz mnie?

• Sad 1