Gość Kacha Opublikowano 16 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 Cześć Tatromaniacy! Nigdy nie byłam w Tatrach wiosną, a szykuje mi się wypad pod koniec kwietnia. W planach okolice Chochołowskiej, Grześ, Rakoń... Podpowiedzcie jak się przygotować jeśli chodzi o ubiór, sprzęt. Czego się spodziewać? Pomóżcie mniej doświadczonej koleżance z forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 16 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 Czego się spodziewać? Błota, roztopów, mętnej wody w potokach, wysokiej wilgotności, w Chochołowskiej odmarzających końskich ekskrementów i śmieci dookoła szlaków. W zacienionych miejscach powyżej 1500m wyświechtane połacie lodu, albo strumienie błotne. Jeśli miałbym co doradzić, to udać się na południową stronę Tatr - tam jest zawsze przyjemniej, o ile nie prowadzą akurat wycinki... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacha Opublikowano 16 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 A czy wyżej może być jeszcze sporo śniegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 16 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 (edytowane) Tam, gdzie zimą zawiewało, w kotłach po północnej stronie i owszem. W Zachodnich zdarzało mi się uświadczyć płaty śniegu nawet w końcówce maja, na co sprzętowo się właściwie przygotować nie da... Trudno przewidzieć prognozę na najbliższe miesiące - zerknij w jakiejś wyszukiwarce zdjęć, jak różnorodnie mogą wyglądać Tatry wiosną Edytowane 16 Lutego 2020 przez Q'bot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 16 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 @Kacha W zeszłym roku byłam w Zachodnich pod koniec kwietnia i wyglądały tak! Raczki się przydadzą. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 16 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 Cześć. Dużo zależy ile jeszcze napada śniegu i kiedy zaczną się roztopy. Pod koniec kwietnia trzeba się spodziewać w wyższych partiach jeszcze mokrego śniegu, a z samego rana zmrożonego i lodu. Do granicy lasu i w reglach myślę, że spokojnie będzie można śmigać w kaloszach. Jak pisał kubot może warto przejść się po południowej stronie mimo zamkniętych szlaków. Co do sprzętu to wziąłbym raczki (a nawet raki, zależy jakie trasy w planach), kurtkę od wiatru, krem do opalania, piwo, zaimpregnowałbym solidnie buty i wziął zapas suchych skarpet i spodni. W trakcie roztopów jest zawsze dużo błota, wody, jest ślisko i schodzą samoistne lawiny z bardzo ciężkiego śniegu. Ewentualnie zawsze możesz się wybrać w inne górki, typu Diablak, Gorce, Pieniny, Beskid Śląski. Oprócz Diablaka pod koniec kwietnia powinno tam być już typowo wiosennie z płatami śniegu w zacienionych miejscach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staroń Opublikowano 16 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2020 (edytowane) 2 lata temu kwiecień wyglądał tak: Wtedy wszedłem na Kopę i do Piątki bez raczków, teraz nigdzie się bez nich nie ruszam, jeśli istnieje ryzyko śniegu/lodu U mnie plan jest na połowę kwietnia, oby pogoda dopisała Edytowane 16 Lutego 2020 przez staroń 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 17 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 (edytowane) Sorry @Kacha ale to zdjęcie to jest druga połowa kwietnia 2018 roku! Zapomniałam, że czas leci do przodu W zeszłym roku było więcej śniegu. Natomiast dwa lata temu byłam co prawda tylko na Grzesiu ale spokojnie bez sensacji, w raczkach można było iść dalej. Tak że planuj bez obaw. Ja wybieram się w Zachodnie jeszcze w zimie, zgodnie z kalendarzem Urubki do końca lutego! Edytowane 17 Lutego 2020 przez vatra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vatra Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 @Kacha Chyba miałaś być w Tatrach o tej porze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kacha Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2020 Tak, akurat dokładnie w ten właśnie mijający weekend. Niestety, korona pokrzyzowala plany, zapewne nie tylko moje, ale i wielu forumowiczów. Cóż, pozostało czekać na lepsze czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi