Jump to content

Recommended Posts

Pytanie do bywalców słowackiej części Tatr. Pod koniec września wybieramy się do Novej Lesnej, a jako, że na tamtejszym dworcu nie ma kasy biletowej i w pociągu też biletów kupić nie można to gdzie je kupujecie? Na jednym z popularnych blogów są wyszczególnione miejsca gdzie można te bilety kupić(np. sklep, poczta- tam czynne chyba do 18, a co jeśli przyjedzie się wieczorem, a start na szlak nazajutrz wcześnie rano?) ale, że są to informacje z 2015 roku, to obawiam się, że mogą być nieaktualne.

• Like ! 1
3 minuty temu, Emilski napisał:

Mozecie kupic bilety przy uzyciu telefonu, wszystko znajdziecie na stronie: https://www.slovakrail.sk/sk/ceny-zlavy-sr/listok-sms/sms-listok-tatry.html 

tam tez znajdziecie linki na aplikacje mobilne kolei panstwowych

Dzięki ? Niestety jestem zacofana technologicznie i nigdy żadnych biletów przez sms-y nie kupowałam :P. Cóż, trzeba się w końcu ogarnąć ?

• Like ! 2

Jezeli jedziecie autem możecie zatrzymać się w Smokowcu i kupić w kasie lub gdyby było późno to w biletomacie. Przy dłuższym pobycie opłaca się kupić bilet okresowy. Ja na 2 tygodnie często brałem miesięczny. 

W samej Nowej Leśnej bilet można kupić na przystanku, ale chyba od 08.00, co z punktu widzenia górołaza jest dość późno. 

4 godziny temu, Kamžík napisał:

Oczywiście można kupić bilet sms-em ale tylko mając SŁOWACKI NUMER. 

"SMS lístky sú dostupné pre zákazníkov domácich operátorov (...)"

Jesteś tego pewny? To nie jest czasami tak, że wystarczy mieć zasięg w słowackiej sieci? Mógłby się wypowiedzieć ktoś komu udało lub nie udało się kupić biletu w ten sposób ?

• 2 weeks later...

Karta jest imienna na stałe. Opłaca się ją albo w kwaterze albo w informacji turystycznej np. w Tatrzańskiej Łomnicy. Opłata na 4dni ok. 4euro w tym jest bez ograniczeń elektryczka i ubezpieczenie wysokogórskie.  Po 4-rech dniach można ją doładować na nowo. Ten program jest opisany  w necie. Dla mnie to fajna sprawa. Przy każdym wyjeździe z niej korzystam?

• Like ! 4
  • Thanks 1

Kasiu, a jesteś pewna, że ta karta jest dostępna dla każdego? Znalazłam w necie spis hoteli gdzie można ją kupić i tego "mojego" na tej liście nie ma. Nie ma też nic o tym, że to można kupić w informacji turystycznej?

• Like ! 1
7 minut temu, Kasia K napisał:

Ja kupiłam ją w pensjonacie, byłam dwa tygodnie i doładowywałam ją. Przy kolejnym pobycie doładowałam ją w informacji turystycznej w Tatrzańskiej Łomnicy. Zerknij na www.regiontatry.sk

DSC_0337.JPG

No ja zaglądałam właśnie na tę stronę i tam znalazłam tą listę miejsc gdzie to można kupić. Być może szukam dziury w całym, ale to jest tak śmiesznie tanie, że wydaje mi się, że jakiś hak musi być?

• Like ! 1
7 minut temu, Kasia K napisał:

Tak koszt jest mały, póki co nie znam haka. Do tej pory korzystałam z tego i jestem zadowolona. Jeżeli ktoś z Was ma więcej info na ten temat to podzielcie się. 

Słowacki rozumiem tak na 80 procent, więc nie jestem do końca pewna,ale na tej stronie z Twojego linka jest napisane, że aby zdobyć tę kartę musisz mieć zameldowanie w jednym z tych podanych przez nich hoteli. A jak nie masz to spadaj? być może akurat miałaś szczęście nocować w jednym z nich, albo może od niedawna zmienili zasady. W każdym razie rozdawanie każdemu biletów i ubezpieczenia prawie za darmo (no i jeszcze zniżek) jest troszkę podejrzane?

• 2 years later...

Nie zakładam nowego tematu bo i po co, skoro można odświeżyć stary. 

Taka ciekawostka dotycząca elektriczki - oglądałem dziś trzeci odcinek starego (1965) miniserialu "Perły i dukaty", ten z Wiśniewską i Holoubkiem. 

I w jednej z pierwszych scen w tle przejeżdżała elektriczka która wówczas miała część wagonów odkrytych. 

Zrzut ekranu z yt:

Zrzut ekranu (8101).png

• Like ! 1