Lavinka Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Używacie kasku czy nie? Jeśli tak to gdzie? Jakie cechy musi posiadać idealny kask i czy faktycznie się przydaje? Służy głównie do osłony przed spadającymi kamieniami czy bardziej ma nas chronić przed ewentualnym urazem podczas upadku? Jakie kaski polecacie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MonteLaguna Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 (edytowane) Kask dotychczas używałem tylko na: - Rysach od polskiej strony - Mięguszowieckiej Przełęczy pod Chłopkiem - Orlej Perci i dojściowych na Kozią Przełęcz oraz Żlebem Kulczyńskiego Co do parametrów to się nie wypowiem bo się nie znam, ale jak poleci kamień wielkości pięści ze 100 metrów to nic nie pomoże. Co ciekawe kamienie najbardziej fruwały na Wrotach Chałubińskiego i kilka drobnych poleciało przy zejściu ze Skrajnego Granatu na Granacką Przełęcz a nie np na słynnych Rysach. Dużo zależy od tego kto idzie przed tobą i czy jest tłok bo wtedy niecierpliwi wyprzedzają poza szlakiem i strącają. Edytowane 27 Października 2019 przez MonteLaguna 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rupicapra rupicapra Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Ja używam tylko poza szlakiem w Tatrach Wysokich na Słowacji. Dla mnie dwa czynniki były najważniejsze w wyborze kasku: waga (jak najlżejszy) i kolor (jak najmniej widoczny z oddali). Kask głównie chroni przed spadającymi kamieniami tam, gdzie te kamienie mogą spadać. Przy upadkach to różnie, zależy co to za upadek, w jakim terenie i z jakiej wysokości. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Dnia 28.10.2019 o 10:54, Rupicapra rupicapra napisał: kolor (jak najmniej widoczny z oddali). a to dlaczego ? Kask moim zdaniem powinien byc dobrze widoczny z oddali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rupicapra rupicapra Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 Jak pisałem, używam tylko poza szlakiem w Tatrach Wysokich, więc nie chcę być widoczny i spokojnie sobie przejść z punktu A do punktu B. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) 2 hours ago, J@n said: a to dlaczego ? Kask moim zdaniem powinien byc dobrze widoczny z oddali Najlepiej w kolorze skały i matowy, by przypadkiem nie odbijał światła słonecznego. Ale ja i tak nie używam z przyczyn braku komfortu Edytowane 28 Listopada 2019 przez Q'bot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 9 minut temu, Q'bot napisał: Najlepiej w kolorze skały i matowy, by przypadkiem nie odbijał światła słonecznego. I tu masz całkowitą rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 28 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2019 2 godziny temu, Q'bot napisał: Najlepiej w kolorze skały i matowy, by przypadkiem nie odbijał światła słonecznego. Ale ja i tak nie używam z przyczyn braku komfortu skąd wiesz jak nie używasz ? 1 godzinę temu, Agnieszka GP napisał: I tu masz całkowitą rację jakie polecasz kolory kurtki, spodni i plecaka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gieferg Opublikowano 15 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 (edytowane) Wcześniej chodziłem bez kasku, ale ostatnio na wakacjach miałem do czynienia ze spadającymi kamieniami i kupiłem kask przed wyjściem na Mięguszowiecką Przełęcz pod Chłopkiem. Ciemnoszary Salewa Pura za 179 zeta. Zdążyłem go porysować zanim go w ogóle założyłem Nosiło się go dobrze, ale brakowało mi kapelusza. Edytowane 15 Września 2020 przez Gieferg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi