Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Nie znalazłam na forum tego tematu więc zacznę tutaj! Które schronisko po słowackiej stronie Tatr możecie polecić na nocleg a w którym warto się zatrzymać na coś dobrego do zjedzenia? Które waszym zdaniem jest najładniej położone a z którego jest blisko do waszych ulubionych szlaków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Też myślę że Teryho ma najfajniejsze widoki a zapytałam bo nie spałam w żadnym schronisku na Słowacji a chciałabym kiedyś! A to Zbójnicka Chata ze szlaku na Czerwoną Ławkę i z bliska! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Tak !!! Ze szlaku Teryho - Czerwona Ławka - Zbójnicka Chata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Zupa gulaszowa i piwko nigdzie tak nie smakuje jak w Chacie pod Rysami. Na drugim miejscu pod względem pyszności gulaszowej jest u mnie Chata pod Soliskom, ale tam że względu na możliwość dojazdu krzesełkiem jest zawsze dużo ludzi i atmosfera średnio górska. W Tatrach Zachodnich schronisko Zarskie, idealna baza do wypadów na Rohacze, Baraniec czy Banikov. Warunki noclegowe bardzo dobre, dla nocujacych możliwość dojazdu i pozostawienia auta za drobną dopłatą ( jedyny minus to kiepska kuchnia, przynajmniej wtedy gdy tam nocowalem) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 W Chacie Zamkowskiego jadłam pyszną kwaśnicę. Starczyło mi sił żeby dojść do Chaty Terycho i wrócić na następną kwaśnicę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Uwielbiam kwaśnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 W Brncalce przy Zielonym Kiezmarskim też można dobrze zjeść i popić gulasz jedyną w swoim rodzaju, pyszną herbatą ziołowa, która po zejściu z Jagnięcego smakuje lepiej niż piwo, szczególnie jesienią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Tak!!! Herbata przy Zielonym jest pyszna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Następnym razem spróbuję!!! A ja mogę polecić smażony ser w Zbójnickiej Chacie Jadłam też w innych miejscach ale tam najlepszy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 @Natalia D Przy Rainerowej Chacie zawsze albo jestem za wcześnie, albo już za późno. W tym roku też przechodziłam, ale było to przed 8 rano i niestety była jeszcze zamknięta. Mam gdzieś fotkę, ale tylko przy niej, na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Gaweł Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Chata pri zelenom plese. Jedzenie na mój gust bardzo dobre. Widoki piekne. Dobre piwko Tatras, duża sala wieloosobowa z osobnymi boxami do spania. Dla mnie było ok. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Wy tu wszyscy o piwku i herbatce, a ja mam inne pytanie. W których schroniskach nie ma Kofoli? Jestem wielką entuzjastką tego napitku i do nie dawna myślałam, że na Słowacji jest wszędzie. Niestety przeżyłam rozczarowanie, bo w Chacie pod Rysami nie było 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Faktycznie w innych schroniskach obok stanowiska do nalewania piwa jest też takie do nalewania Kofolii ! Mnie ona tak średnio smakuje ale widzę bardzo dużo osób pijących ten napój. Widziałam ją w Zbójnickiej, Teryho, przy Popradskim i w dolinie Wielickiej!!! Nie wiem jak przy Zielonym Stawie a w Chacie pod Rysami nie byłam w środku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 31 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2019 1 godzinę temu, Natalia D napisał: Kofola jest pyszna, moja ulubiona A tu znalazłam zdjęcie z mojego pierwszego pobytu nad Popradzkim! Była wtedy piękna pogoda! Przyznacie chyba że to urocze miejsce i w takich miejscach wszystko - nawet zwykła woda mineralna, niegazowana, smakuje wyjątkowo!!! Miejsce urocze ale samo jedzenie w hotelu górskim już tylko takie sobie (już nigdy nie dam się nabrać na tzw. jeleni gulasz). Za to obok Majláthova Chata oferuje menu już na przyzwoitym poziomie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasia K Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 (edytowane) Wszystkie słowackie schroniska są piękne. Chata pod Rysami z wychodkiem ma szczególny urok Terinka i Zbójnicka zostały w moim serduchu, a chata przy Zielonym Plesie też cudna, no i ten Staw szczególnie przy ładnej pogodzie i wcześnie rano jak wszystkie szczyty się w nim odbijają Edytowane 7 Września 2019 przez Kasia K 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2019 Ja byłam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 A gdzie jest to schronisko? To gdzieś w Zachodnich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 (edytowane) Fibi to nie schronisko. To jest Tatliakowa Chata albo inaczej Bufet Rohacki. Znajduje się w słowackich Tatrach Zachodnich w Dolinie Rohackiej i jest czynna tylko w sezonie letnim. Można tam dojść asfaltem z parkingu w Zwerovce ale możesz też dojść z Doliny Chochołowskiej przez Rakoń. Niestety noclegów tam nie oferują ale zjeść i napić się można. Kiedyś było to schronisko ale spłonęło chyba w 1963 roku. Niedaleko są piękne Rohackie Stawy i można też wejść wyżej na Grań Rohaczy Edytowane 8 Września 2019 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 @Agnieszka GP dzięki, słowackie Tatry zachodnie to dla mnie póki co biała plama na mapie. Na Rogacze i Rohackiej stawy był plan iść w tym roku, póki nie sprawdziłam, że z Nowej Leśnej, gdzie będziemy mieć kwaterę do Zverovki jest ponad 100 km. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppiioottrr Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 a ktoś coś na temat Żiarskiej Chaty? myślę o zatrzymaniu się tam 2 noce podczas trekkingu w słowackich tatrach zachodnich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 12 minut temu, ppiioottrr napisał: a ktoś coś na temat Żiarskiej Chaty? Z tego co wiem jest otwarta cały rok chyba że istnieje duże zagrożenie lawinowe. Dość dużo pokoi i podobno dobre jedzenie. Jak nocujesz w schronisku to możesz dojechać samochodem pod samo schronisko. Szlakami dojdziesz na Rohacze, Otargańce, Banikov i Wołowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppiioottrr Opublikowano 8 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 14 minutes ago, Agnieszka GP said: Z tego co wiem jest otwarta cały rok chyba że istnieje duże zagrożenie lawinowe. Dość dużo pokoi i podobno dobre jedzenie. Jak nocujesz w schronisku to możesz dojechać samochodem pod samo schronisko. Szlakami dojdziesz na Rohacze, Otargańce, Banikov i Wołowiec. aaa dzięki. to info o aucie jest cenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur S Opublikowano 11 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2019 (edytowane) Dnia 8.09.2019 o 19:46, ppiioottrr napisał: aaa dzięki. to info o aucie jest cenne Wjazd kosztuje 10 euro, jest możliwy tylko przy jednoczesnym wykupieniu pobytu i tylko poza sezonem zimowym. Zimą drogą służy ski alpinistom, którzy dość często szusuja po tej dolinie. Autem.mozna wjechać raz i zostawić je do końca pobytu, nie jest możliwe opuszczanie parkingu i powrót. Droga jest nie najgorsza jednak nie polecam wjazdu autem z bardzo niskim zawieszeniem. Najlepszy patent jest na ciepłą wodę - dostajesz metalowy żeton który trzeba umieścić w automacie i masz trzy minuty kąpieli - Nie ma możliwości dokupienia dodatkowych minut. Edytowane 11 Września 2019 przez Artur S Dopisek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppiioottrr Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 18 hours ago, Artur S said: Wjazd kosztuje 10 euro, jest możliwy tylko przy jednoczesnym wykupieniu pobytu i tylko poza sezonem zimowym. Zimą drogą służy ski alpinistom, którzy dość często szusuja po tej dolinie. Autem.mozna wjechać raz i zostawić je do końca pobytu, nie jest możliwe opuszczanie parkingu i powrót. Droga jest nie najgorsza jednak nie polecam wjazdu autem z bardzo niskim zawieszeniem. Najlepszy patent jest na ciepłą wodę - dostajesz metalowy żeton który trzeba umieścić w automacie i masz trzy minuty kąpieli - Nie ma możliwości dokupienia dodatkowych minut. dzięki. to też różne istotne info chyba jednak zachodnie zostawimy na inny raz... teraz nam coś inaczej wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 14 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2019 A jak to jest z wrzątkiem w słowackich schroniskach? Czy takie coś w ogóle funkcjonuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi