Skocz do zawartości

"Mysli nieuczesane", moje, nie Leca...

jalfiak

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, J@n napisał(a):

a jak zejdziesz te szlaku to może Cię spotkać kara śmierci,

ciało Twoje roztrzaska się o skały a jeśli będzie to na Słowacji, rodzina zapłaci rachunek za transport zwłok.

Wiem, że to chyba nie za chodzenie po lesie, ale gdyby ten las jeszcze podpalić. Ale:

Art. 127. Kto umyślnie:

1) narusza zakazy obowiązujące w:

a) parkach narodowych,

b) rezerwatach przyrody,

c) parkach krajobrazowych,

d) obszarach chronionego krajobrazu,

e) obszarach Natura 2000,

2) narusza zakazy obowiązujące w stosunku do:

a) pomników przyrody,

b) stanowisk dokumentacyjnych,

c) użytków ekologicznych.

d) zespołów przyrodniczo-krajobrazowych,

e) roślin, zwierząt lub grzybów objętych ochroną gatunkową,

3) nie zgłasza do rejestru, o którym mowa w art. 64 ust. 1, posiadanych lub hodowanych zwierząt

- podlega karze aresztu albo grzywny.

O ile wiem, straż TPN się w to nie bawi, daje klika stów i nara. 

Ale teoretycznie istnieje groźba odprowadzenia do wyjścia, przekazania Policji i sądu. Więc uważać trzeba, a już na pewno się nie kłócić jak zaoferują tylko mandat  😉

• Lubię to ! 1
  • Haha 1

11 minut temu, pmwas napisał(a):

Wiem, że to chyba nie za chodzenie po lesie, ale gdyby ten las jeszcze podpalić. Ale:

Art. 127. Kto umyślnie:

1) narusza zakazy obowiązujące w:

a) parkach narodowych,

b) rezerwatach przyrody,

c) parkach krajobrazowych,

d) obszarach chronionego krajobrazu,

e) obszarach Natura 2000,

2) narusza zakazy obowiązujące w stosunku do:

a) pomników przyrody,

b) stanowisk dokumentacyjnych,

c) użytków ekologicznych.

d) zespołów przyrodniczo-krajobrazowych,

e) roślin, zwierząt lub grzybów objętych ochroną gatunkową,

3) nie zgłasza do rejestru, o którym mowa w art. 64 ust. 1, posiadanych lub hodowanych zwierząt

- podlega karze aresztu albo grzywny.

O ile wiem, straż TPN się w to nie bawi, daje klika stów i nara. 

Ale teoretycznie istnieje groźba odprowadzenia do wyjścia, przekazania Policji i sądu. Więc uważać trzeba, a już na pewno się nie kłócić jak zaoferują tylko mandat  😉

bla bla bla

• Przykro mi 1

16 minut temu, J@n napisał(a):

bla bla bla

Nieładnie. Jest to jednak prawo. Nawet jesli to Polska i państwo twój wróg 😉

Kolega też nie bardzo chyba wierzył w prawo, aż mu zmierzyli 101km/h i 3 miesiące go ojciec do pracy woził. 

Oczywiście ja zakładam, że skończyłoby się w razie czego na pogadance wychowawczej i kilku stówach mandatu, bo prawda jest taka, że doprowadzenie delikwenta przed sąd to też dla strażnika pewna niedogodność, ale teoretycznie jest to możliwe i warto przynajmniej o tym wiedzieć. Tylko tyle 😉

• Lubię to ! 1

9 minut temu, pmwas napisał(a):

bo prawda jest taka, że doprowadzenie delikwenta przed sąd to też dla strażnika pewna niedogodność

jeśli nie ma problemu ze stwierdzeniem tożsamości to po prostu trochę więcej roboty , notatka , przesłuchanie , wniosek o ukaranie i do sądu . Pierwszy wyrok zazwyczaj leci w nakazowym , potem można złożyć sprzeciw i przechodzi do trybu zwykłego czyli wyznaczenie wokandy itd.

• Lubię to ! 1

2 godziny temu, Jędrek napisał(a):

Ciekawostka - stare przewodniki, jeszcze w latach 60-tych ubiegłego wieku zalecały by swoje śmieci w górach ... palić, a co się nie da spalić (np. puszki) to najlepiej ... ukryć między kamieniami  🤣

Kurde, ja to jestem jednak mocno starej daty 😕 Choć palenie na wietrze jest mało praktyczne

• Haha 1

W dniu 16.09.2024 o 18:06, Jędrek napisał(a):

Ciekawostka - stare przewodniki, jeszcze w latach 60-tych ubiegłego wieku zalecały by swoje śmieci w górach ... palić, a co się nie da spalić (np. puszki) to najlepiej ... ukryć między kamieniami  

IMG_20240917_213821_edit_522431872116114.thumb.jpg.f4d76e6ac6d70337a2105b2c2ec91c56.jpg

Zwoliński 1946...

• Lubię to ! 2

Godzinę temu, pmwas napisał(a):

IMG_20240917_213821_edit_522431872116114.thumb.jpg.f4d76e6ac6d70337a2105b2c2ec91c56.jpg

Zwoliński 1946...

no faktycznie mam Zwolińskiego wydanie X z roku 1958 i rzeczywiście na stronie 36 jest „pochować pod skałami albo spalić „ ale już w wydaniu XI z 1961 roku ten sam tekst zaktualizowany przez Nyke na stronie 32 „zabrać ze sobą lub pochować pod kamieniami” Ciekawe od którego wydania nie ma chowania pod kamieniami

• Lubię to ! 3