Skocz do zawartości

"Mysli nieuczesane", moje, nie Leca...

jalfiak

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, J@n napisał(a):

marzy się Tobie likwidacja tego forum ?

Były tu już przecież dyskusje na temat nielogiczności - strona propaguje w jakiś tam sposób chodzenie w Tatry, a jednocześnie piszący tutaj narzekają na ... tłumy w tychże 🤣

I to się oczywiście tyczy wszystkich miejsc, w których ludzie chwaląc się swoimi wycieczkami, wejściami, zdjęciami, filmikami z tej czy innej atrakcji - jednocześnie co i rusz marudzą że "straszne tłumy" tu i ówdzie. 

Cały świat gra w tę grę 🙃

Trzeba też pamiętać, że teoretycznie większym problemem są osoby jeżdżące kilka razy do roku, kupując np rocznie 10 biletów niż wycieczka, która wpadnie na 1 czy 2 dni 😉

Można zatem powiedzieć, że w tym tłumie to np ja stanowię większy problem niż ci, na których tu narzekamy. 

Troche tak, jak współczesna elita latająca prywatnymi odrzutowcami narzekająca że plebs za dużo lata i trzeba im ograniczyć. 

Tylko mnie nie stać na prywatne Tatry 😞

• Haha 1

3 godziny temu, Q'bot napisał(a):

Właśnie dlatego, by TPN mógł się chwalić na Jewstagramie nagraniami jak stoją ze słowackimi pracownikami z TANAP'u i rozdają mandaty nieostrożnym przechodniom... 

np. https://www.instagram.com/reel/C9aGK5Soq5F/

Jakby miał cynk, kiedy będą stacjonować, to zebrałbym znajomych, przebrał się za Talibów z rakietnicami i kałachami na ramieniu i byłby viralowy materiał ^^

Pan Grzegorz chyba lubi tam polować - dużo "zwierzyny" i łatwo namierzyć. Nie trzeba gadać po lesie w poszukiwaniu przemykajacych tamtędy złoczyńców, tylko ma gagatkow podanych na talerzu 😉

2 godziny temu, barbie609 moder napisał(a):

więc nie miej pretensji do  ludzi , którzy wykonują swoją pracę i egzekwują przepisy........ 

Właśnie - przepisy. 

Bardzo chciałbym wiedzieć, jak to faktycznie jest i "co to kosztuje"... 

Dlatego mianowicie, że oni z reguły chwalą się mandatami ok 200-300zł.

Gdzieś tam poczytamy, że max 500zł w PL i 66euro w SK. 

Szczerze (pomijając fakt, że panowie pewnie nie są mili, ale z kasjerami też bywa różnie) - za Gładką bym 500zl opłaty dodatkowej nie zapłacił, ale są miejsca, gdzie można by zaryzykować. 

Przepraszam, wiem że nie o opłatę dodatkowa tu chodzi, a o straszenie misiów (np na Kominiarski bym się nie zapuszczał bo orły faktycznie zasługują na święty spokój) , ale teraz nje rozkminiam etycznych aspektów tylko te prawne... 

Wracając do tematu - są te widełki do 500zł (nie szukałem konkretnej podstawy prawnej), natomiast bardziej niepokoi mnie ustawa o ochronie przyrody, gdzue za łamanie przepisów TPN można zapłacić do 5000zł nawet trafić do aresztu 😨

A to już troszkę jakby gorzej i ta wizja już zdecydowanie odstrasza od zwiedzania dawno zamkniętych zakątków Parku... 

Oczywiście nie sądzę, żeby komuś się chciało za samo łażenie po lesie doprowadzać złoczyńcę przed sąd, skoro można dać 5 stów i po kłopocie, ale trzeba pamiętać, że jak grubo nabroimy poza szlakiem (albo co gorsza jak ktoś uzna, że grubo nabroiliśmy), to 5 dni wakacji można - teoretycznie - śpedzic w "pudle"... 

Teraz, pmwas napisał(a):

jak grubo nabroimy poza szlakiem (albo co gorsza jak ktoś uzna, że grubo nabroiliśmy), to 5 dni wakacji można - teoretycznie - śpedzic w "pudle"... 

Wtedy stajesz się męczennikiem narodu, prawie jak członkowie Solidarności przetrzymywani w niewoli 😇

Od tego już krótka droga do polityki i jakiejś ciepłej posadki np. fotel prezesa TPN'u ^^

• Haha 2

9 minut temu, pmwas napisał(a):

można - teoretycznie - śpedzic w "pudle"... 

owszem teoretycznie można , Sąd na taką możliwość ,ale jest jeszcze jedna sprawa z której ludzie sobie nie zdają sprawy a mianowicie art 45 KPOW .Jak się nie nosi dokumentów to można się zdziwić. Sieć nie wszędzie działa a jak się już łazi po szlakach granicznych to naprawdę lepiej mieć przy sobie.

• Lubię to ! 2

9 minut temu, Jędrek napisał(a):

Tam podobno są fotopułapki na starym szlaku, więc jeśli już to trzeba by inną drogą wejść. 

Albo, tak jak tu wspominał jeden forumowicz, mieć zaprzyjaźnionego badacza, który dysponuje pozwoleniem TPN. 

A to chamy. Powinno być jak przed fotoradarem - znak ostrzegający o fotopułapce. Nie można tak... 

• Lubię to ! 1

2 minuty temu, barbie609 moder napisał(a):

bez przesady. Ja bym zamontował co innego celem trwałej eliminacji z turystyki górskiej osobników nie szanujących przepisów.

Przeciez żartuję 😉

Ale istnieje jedno czy dwa przejścia, które był - przy całym szacunku do przepisow, żebyś mnie nie wyeliminował - zrobił. 

Nawet ryzykując parę stówek, bo to uczciwa cena 😉

Edytowane przez pmwas

40 minut temu, barbie609 moder napisał(a):

bez przesady. Ja bym zamontował co innego celem trwałej eliminacji z turystyki górskiej osobników nie szanujących przepisów.

Ech, to twoje skrzywienie zawodowe ... 😎

Może czarcią zapadkę? 🤣

Edytowane przez Jędrek
  • Lubię to ! 1

5 minut temu, Jędrek napisał(a):

Może czarcią zapadkę? 

nieee są  lepsze metody ,ale to nie to forum i oczywiście był to żart , chociaż czasem jak patrzę co to towarzystwo wyprawia to żałuję ,że już w kieszeni nie mam blachy i batona na pasku. No ale myślę że dość na ten temat.

• Lubię to ! 1
  • Haha 1

26 minut temu, Jędrek napisał(a):

Ogólnie rzecz biorąc śmieci w Tatrach jest z roku na rok mniej, więc raczej niewiele osób tak robi. 

Tak, też mi się wydaje, że jest lepiej niż kiedyś. 

Ale w sezonie niestety nbie ma opcji, żebym na jakieś nie trafił. Wierze, że zgubione przez przypadek...

4 godziny temu, pmwas napisał(a):

Tak, też mi się wydaje, że jest lepiej niż kiedyś. 

Ale w sezonie niestety nbie ma opcji, żebym na jakieś nie trafił. Wierze, że zgubione przez przypadek...

Ciekawostka - stare przewodniki, jeszcze w latach 60-tych ubiegłego wieku zalecały by swoje śmieci w górach ... palić, a co się nie da spalić (np. puszki) to najlepiej ... ukryć między kamieniami  🤣

• Dziękuję 1
  • Haha 2

35 minut temu, Jędrek napisał(a):

Ciekawostka - stare przewodniki, jeszcze w latach 60-tych ubiegłego wieku zalecały by swoje śmieci w górach ... palić, a co się nie da spalić (np. puszki) to najlepiej ... ukryć między kamieniami  🤣

Przy tych ilościach turystów byłby raj dla złomiarzy. Tylko jak po tych kamieniach z wózeczkiem pomykać? 

• Haha 1