Mnich Moderator 1,455 Posted September 15, 2020 Share Posted September 15, 2020 Jutro premiera nowej książki o tatrzańskich tragediach. Ale zanim po nią sięgnięcie, zachęcam do przeczytania wywiadu z jej autorem. https://podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,26298881,w-tatrach-pojawilo-sie-tzw-myslenie-korporacyjne-ktos-jest.html#s=BoxOpMT Zapowiada się nieźle. Pewnie kupię i przeczytam. I porównam z klasyką gatunku - "Wołaniem w górach" Jagiełły. 5 Quote Link to post Share on other sites
peter1 347 Posted December 20, 2020 Share Posted December 20, 2020 Nawet nie wiedziałem, że wyszła. @Mnich ModeratorI jak? Czytałeś może? Warto kupić? Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 1,455 Posted December 20, 2020 Author Share Posted December 20, 2020 4 godziny temu, peter1 napisał: Nawet nie wiedziałem, że wyszła. @Mnich ModeratorI jak? Czytałeś może? Warto kupić? Moim zdaniem warto. Zbiór przeróżnych historii zabrany w jednym miejscu. Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 1,154 Posted December 20, 2020 Share Posted December 20, 2020 @peter1 nie zgadzam się z @Mnich Moderator . Moim zdaniem ksiazka jest slaba. Napisana na siłę, trochę bez ładu i składu. Do "Wołania ..." bardzo jej daleko... Quote Link to post Share on other sites
peter1 347 Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 @jaaga76 dzięki za opinię! Wiadomo, że Jagiełły nikt nigdy nie przebije. Może w takim razie lepiej najpierw książkę gdzieś pożyczyć i sprawdzić samemu. Quote Link to post Share on other sites
Zośka 1,699 Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 @peter1 zgadzam się z @jaaga76. Mnie też ta książka rozczarowała😒 Quote Link to post Share on other sites
peter1 347 Posted December 21, 2020 Share Posted December 21, 2020 @Zośka ok, dzięki! To już 2 osoby na nie, daje do myślenia...😉 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 1,455 Posted December 22, 2020 Author Share Posted December 22, 2020 Dnia 21.12.2020 o 16:41, peter1 napisał: @Zośka ok, dzięki! To już 2 osoby na nie, daje do myślenia...😉 Najlepiej przeczytaj i sam wyrób sobie opinie. Moim zdaniem arcydzieło to nie jest, ale nie miałem jakoś poczucia straconego czasu po jej przeczytaniu 😉 Quote Link to post Share on other sites
peter1 347 Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 12 godzin temu, Mnich Moderator napisał: Najlepiej przeczytaj i sam wyrób sobie opinie. Moim zdaniem arcydzieło to nie jest, ale nie miałem jakoś poczucia straconego czasu po jej przeczytaniu 😉 Chętnie przeczytam. Bardziej się zastanawiam nad kupnem bo ja już generalnie nie mam gdzie trzymać książek. Dlatego myślałem o pożyczeniu najpierw i sprawdzeniu. Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 1,154 Posted December 23, 2020 Share Posted December 23, 2020 @peter1zdecydowanie wypożycz, nie kupuj. To książka z gatunku tych, do których się nie wraca.... 1 Quote Link to post Share on other sites
Luk_ 1,740 Posted January 3 Share Posted January 3 (edited) Dnia 21.12.2020 o 14:38, peter1 napisał: @jaaga76 dzięki za opinię! Wiadomo, że Jagiełły nikt nigdy nie przebije. Może w takim razie lepiej najpierw książkę gdzieś pożyczyć i sprawdzić samemu. Mi z kolei się bardzo podobała. Historie różne, ale opisane w bardziej dziennikarskim stylu. Wołanie w górach to klasyka, ale wszystkie historie są przedstawione bardzo "sucho". Kronikę dużo przyjemniej mi się czytało, bo było tam jakieś zabarwienie emocjonalne. A porównywanie jej do "Wołania" wg mnie nie ma sensu, zupełnie inny cel przyświecał autorom, więc odbiór tych książek będzie diametralnie różny🙂 Edited January 4 by Luk_ 2 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 1,154 Posted January 4 Share Posted January 4 @Luk_ jakoś mi przymiotnik "przyjemnie" nie pasuje do "Wołania" ....to po pierwsze. Po drugie kronika z zasady zawiera "suche fakty. Po trzecie, sam sposób opowiadania przez Jagiełłę, już był tak sugestywny, że nie trzeba (jak dla mnie) żadnych ozdobnikow. Moja wyobraźnia solidnie malowala obrazy. Po czwarte "Wołanie" jest do bólu śpójne i ma cel. Co jest celem drugiej książki... za prawdę nie wiem...jaka jest myślą przewodnia podobnie... może autor podpisał umowę i kończył mu sie termin, więc wrzucił co tylko mu sie kojarzyło...🙄 Czemu teraz wszyscy muszą pisać książki o górach??? Szaleństwo jakieś... Nie wiem jak Wy, ale ja już nie jestem w stanie śledzić rynku ksiązki górskiej...😒 1 Quote Link to post Share on other sites
Luk_ 1,740 Posted January 4 Share Posted January 4 9 minut temu, jaaga76 napisał: jakoś mi przymiotnik "przyjemnie" nie pasuje do "Wołania" ....to po pierwsze Bo ja tego przymiotnika nie odniosłem do "Wołania" tylko do "Kroniki śmierci". 11 minut temu, jaaga76 napisał: Po drugie kronika z zasady zawiera "suche fakty. No właśnie ta, o której mówimy, nie zawierała suchych faktów przez co przyjemniej się ja czytało w porównaniu do "Wołania" 🙂 2 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts