Fibi Opublikowano 12 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2024 Jakby się tak dało żeglować po Morskim Oku, to można połączyć te pasje Taki suchy żarcik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2024 6 minut temu, Fibi napisał: to można połączyć te pasje ty bardziej,że byli już znani poprzednicy ,którzy się pięknie zapisali i w historii żagli i gór.......... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 21 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Wasze zdrowie i pozdrawiam z Murowanca! Wieczorem jak wrócę dam pełny opis Kwaśne i w plastikowym kielonku, ale kto powiedział, że dzień od Prosecco można zaczynać tylko w Wenecji ? 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 4 godziny temu, pmwas napisał(a): Kwaśne i w plastikowym kielonku, ale kto powiedział, że dzień od Prosecco można zaczynać tylko w Wenecji ? Mega! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 21 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego (edytowane) Ufff... Jak ja jutro wstanę do pracy? Z kółeczka wyszło większe kółeczko, ale po kolei. Miałem dzisiaj pomysł na kółko Dolina Olczyska - Kopieniec - Psia Trawka - Murowaniec - Nosalowa Przełęcz - Dolina Olczyska. Jakoś przed 7 byłem na parkingu pod doliną, gdzie spotkałem naszego moderatora Oczywiście identyfikację ulatwił... A jakże, samochód. Czy traktor. No... UAZ. Chwilę szliśmy razem, ale potem rozdzieliliśmy się z uwagi na różne tempa i cele wędrówki... Olczyska jest krótka. Droga w stronę Kopieńca odbija w lewo. Słońce dopiero wschodzi ponad Tatry i doliny jeszcze w cieniu... Podejście na Halę takie... Krótkie, trochę pod górę, na końcu w lesie. Można przejść przez Halę, można odbic znów w lewo na szczyt Wielkiego Kopieńca Widać zaskakująco dużo. Myślałem że Kopieniec to górka zbyt niska i zasłonięta, żeby była szansa na takie widoki. Szlak schodzi z Kopieńca na drugą stronę Hali. Dalej w dół, w stronę Cyrhli... ... aż do odejścia szlaku czerwonego do doliny Suchej Wody... I do Murowańca... Tempo wcale niezłe W środku jeszcze mało ludzi. Dziś skusiłem się na parówkę zapiekaną w cieście, szarlotkę, kawę i wspomniany kieliszek musującego wina. I teraz trzeba było wymyślić, co dalej zrobić z tak pięknie rozpoczętym dniem... Pierwsza myśl - oczywiście - Kasprowy. Druga - a to za moment, bo post robi się długi i gubię się w zdjęciach Edytowane 21 Lutego przez pmwas 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 21 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Druga opcja to Kasprowy przez Liliowe. No bo w sumie czemu by nie? Wyruszyłem. Widoki dobrze znane, ale dziś naprawdę wspaniałe! W pewnym momencie pomyślałem sobie, że może Przełęcz Świnicka? Nie, zimą? Przecież to szaleństwo! Ale jednak. Los tak chciał, nie ogarnąłem, w którym miejscu odbija szlak na Kasprowy i znalazłem się na kursie na Przełęcz Świnicką właśnie. Ludzie szli, wyekwipowani jak w Himalaje (tylko tlenu brakowało) i ja, w butkach i z kijkami. Raki i owszem, były. W plecaku. Uznałem, że ubiorę jak będzie trzeba. Podejście jest miejscami strome, ale śnieg miękki, przyczepny. Tutaj to - zrobione butami poprzedników - schody jak w Sheratonie... Tzn nie byłem, ale tak sobie wyobrażam schody w Sheratonie Rzut oka w dół... Jest stromo! Wylazłem! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 21 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego (edytowane) Dalej ruszyłem na Liliowe. To prosta, dobrze wydeptana ścieżka, za to widoki - bajeczne! I co? W dół czy na Kasprowy? Droga wiedzie przez widoczne skały, co mnie troszkę zaniepokoiło, ale poszedłem na rekonesans, czy da się bezpiecznie tamtędy przejść.. Jak widać dało się i tak dotarłem na Kasprowy! Edytowane 21 Lutego przez pmwas 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 21 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego (edytowane) I na koniec... Zejście. Zszedlem z Kasprowego z powrotem do Murowanca. Kolejka do Kuźnic była kusząca, ale tłum kłębiacy się wokół budynku stacji mnie odstraszył... Dalej przełęcz między kopami, skupniów upłaz (to luty???) I w dół w stronę Kuźnic. Swoją drogą, ten szlak chyba potrzebuje remontu, bo te randomowo porozrzucane kamulce to ułatwić mogą co najwyżej rozbicie sobie o nie głowy I w górę na Nosalową Przełęcz. Szlak z nosalowej przełęczy kiedyś był, potem go nie było, teraz znów jest. I dobrze, że jest, bo zwiększa atrakcyjność doliny olczyskiej - oprócz Kopieńca można iść na Nosal - oraz dodaje jeszcze jedną opcję trasy na Halę Gąsienicową. Sam szlak taki. Zwykły. (W prawo trasa narciarska na Halę Gąsienicową) I Polana Olczyska! VID_20250221_161211.mp4 Kiedy ja ostatnio widziałem to wywierzysko? 25 lat minęło? 30? Nie mogłem sobie odmówić - jako dziecko (któż by się wtedy jakimiś bakteriami przejmował?) zawsze musiałem się napić tej wody, a zatem... Ech... Wspomnienia. Ojca już nie ma, dziadka już nie ma... Tyle lat... Dalej powrót przez - krótką - dolinę na parking. I to tyle. Szczerze? Konkret. Naprawdę w życiu bym tego tak nie zaplanował, bo to niewykonalne. Ale widać dziś dzień był dobry. Ciekawe tylko, co będzie jutro ? Edytowane 21 Lutego przez pmwas 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 4 minuty temu, pmwas napisał(a): Ciekawe tylko, co będzie jutro ? zakwasy? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 21 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Teraz, barbie609 moder napisał(a): zakwasy? Tylko jakie? Takie znośne, czy takie dramat ;)? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 3 godziny temu, pmwas napisał(a): Jest stromo! Kiedyś tamtędy zjechałem, w sposób niezamierzony. Ale na szczęście udało się wyhamować zanim nabrałem prędkości. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 3 godziny temu, pmwas napisał(a): ten szlak chyba potrzebuje remontu To jest właśnie szlak po remoncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 21 Lutego Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 3 godziny temu, pmwas napisał(a): Naprawdę w życiu bym tego tak nie zaplanował Spontany bywają najlepsze. I najdłuższe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 22 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 7 godzin temu, Jędrek napisał(a): To jest właśnie szlak po remoncie Ten odcinek tuż za kuźnicami też?Do zakrętu z którego widać Giewont ze zadu... Bo on wygląda jak zwykle, tylko się degraduje coraz bardziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 22 Lutego Udostępnij Opublikowano 22 Lutego (edytowane) 25 minut temu, pmwas napisał(a): Ten odcinek tuż za kuźnicami też?Do zakrętu z którego widać Giewont ze zadu... Bo on wygląda jak zwykle, tylko się degraduje coraz bardziej... Tam jeszcze do niedawna były po prostu stare, nierówne kocie łby. "Remont" polegał na zasypaniu ich drobnym, ubitym materiałem. A teraz wygląda to jak widać. Edytowane 22 Lutego przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 22 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 14 godzin temu, barbie609 moder napisał(a): zakwasy? Nawet nie tak źle. Bo bałem się, że będzie jak po Bystrej, że nie umiałem zejść po schodach na śniadanie, a jest nieźle 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 22 Lutego Udostępnij Opublikowano 22 Lutego W dniu 12.07.2024 o 11:05, Fibi napisał(a): Jakby się tak dało żeglować po Morskim Oku, to można połączyć te pasje Taki suchy żarcik Jakaś wypożyczalnia rowerów wodnych na pewno miałaby wzięcie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi