barbie609 moder Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Dookoła trwa szczyt sezonu, trzeba gdzieś wyruszyć więc tak aby uniknąć tłoku. Wybór padł na Słowację. Konkretnie to pora wreszcie na realizację odwlekanej od czasów zamierzchłych wycieczki na Veterny Vrch. Tyle razy oglądany z Małych Pienin dziś wreszcie będzie celem.Wyruszamy z Velkego Lipnika , parkujemy za kościołem i ok 9.30 ruszamy w górę od razu jest fajnie widokowo , tu akurat rzut oka na Wysoką ,Borsuczyny i Durbaszkę trochę wyżej wchodzimy do pięknego dzikiego lasu , towarzyszy na efekt @vatra ten leśny odcinek jest taki Beskidzki.Chwilami prześwitują fajne widoki robi się coraz cieplej, może nawet za ciepło. W pełnym słońcu docieramy do rozdroża pod Veternym jeszcze parę minut i szczyt , Otwierają się widoki na wszystkie strony . Na szczyt docierają trzy rodaczki i to one zwróciły uwagę ,że to co mam na plecach komponuje się z tym co na horyzoncie, no może...... sami oceńcie po dłuższym popasie , ruszamy tą samą drogą w dół , wygląda to tak jakbyśmy szli w stronę Trzech Koron. No trochę prawdy w tym jest bo czerwony którym idziemy finalnie wiedzie do Czerwonego Klasztoru potem Przełomem i kończy się W Szczawnicy. Odcinek przełęcz Tokarnia C.z Klasztor szliśmy zeszłego roku jesienią, relacja jest gdzieś w pienińskim dziale. Reasumując szlak piękny , odludny, godny polecenia. I na koniec zagadka , co wspólnego ma Veterny ze znanym chyba nam wszystkim Jałowcem? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 @barbie609 wyguglowałam że jest wysoki na 1111. Kiedyś tam byliśmy ale w połowie drogi złapała nas burza i zawróciliśmy a potem już nie było okazji. Szkoda bo widoki na Twoich zdjęciach bardzo zachęcają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 9 minut temu, Zośka napisał: a potem już nie było okazji. zachęcamy ,naprawdę warto. Zagadkę oczywiście rozwiązałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 I ja tam byłem. Słowackie piwo wypiłem i widokami się nacieszyłem 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 14 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2023 1 godzinę temu, Mnich Moderator napisał: I ja tam byłem. cały czas miałem świadomość,że postępuję śladami @Mnich Moderator 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia Dziś w planie była Chata Plesnivec w Tatrach ,ale niestety zlot ciasnogaciowców skutecznie zablokował możliwość poruszania się po południowo wschodniej stronie Podhala. My to jeszcze pikuś ale ludzie po Bukowinie i Białce mają dość , ciekaw jestem czy w przyszłym roku objawi się wreszcie ,,gniew ludu,, i ta szopka wreszcie się skończy. No ale nic , ponieważ nie dało się przejechać granicy w Tatrach pojechaliśmy przez Niedzicę i zdecydowaliśmy się na zmianę , celu .Ignacy na Veternym nie był więc padło na niego. Oczywiście czerwonym z Wielkiego Lipnika. Było pochmurno , gorąco i duszno , na szczęście wytrzymało chociaż jakaś burza by się przydała. Podstawa była dość wysoka , dalsze widoczki przymglone .ale coś było widać szlak jak to tutaj pusty w sporej duchocie i gorącu docieramy na szczyt , Tatry widać słabo ale coś tam majaczy na północ też jako tako no górze trochę wieje więc jest jakaś ulga po popasie ruszamy w dół schodzimy w dół i w miarę sprawnie docieramy do NT. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 9 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 50 minut temu, barbie609 moder napisał(a): zlot ciasnogaciowców skutecznie zablokował możliwość poruszania się po południowo wschodniej stronie Podhala To znaczy? Co tam było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia Teraz, wjesna napisał(a): Co tam było? tour de pologne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 9 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 1 minutę temu, barbie609 moder napisał(a): tour de pologne Aha, no tak. Ale to przeciez ładne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 9 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 1 minutę temu, wjesna napisał(a): Ale to przeciez ładne nie wtedy jak masz zablokowany wyjazd i powrót do domu od rana do popołudnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 11 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia W dniu 9.08.2025 o 18:08, barbie609 moder napisał(a): nie wtedy jak masz zablokowany wyjazd i powrót do domu od rana do popołudnia Fakt. Ale jak to zrobić inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 45 minut temu, wjesna napisał(a): Ale jak to zrobić inaczej? po prostu nie robić, widzisz Podhale nic z tego niema , to jest komercyjna prywatna impreza , na dodatek mocno uciążliwa dla ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 11 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia A ja lubię imprezy sportowe. Nie tak dawno byłam w Limanowej na "Wyścigu górskim Przełęcz pod Ostrą". To wyścig samochodowy i fajnie było popatrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 37 minut temu, Zośka napisał(a): A ja lubię imprezy sportowe. Nie tak dawno byłam w Limanowej na "Wyścigu górskim Przełęcz pod Ostrą Twoje prawo , optyka się zmienia kiedy coś jest uciążliwe , środek sezonu , korki w sposób ,,naturalny i jeszcze rejon Bukowina , Białka, Trybsz Jurgów zamknięty bo jeżdżą w kółko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Q'bot Opublikowano 11 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 1 godzinę temu, barbie609 moder napisał(a): po prostu nie robić, widzisz Podhale nic z tego niema , to jest komercyjna prywatna impreza , na dodatek mocno uciążliwa dla ludzi. To ja zapytam z perspektywy siodła, lecz jako osoba nie uprawiająca/nie oglądająca sportu, jedynie turystykę - jak zorganizować to inaczej, bez blokowania ruchu? Wpuszczać tylko pojazdy z wykupionym AC i niech się dzieje carmageddon? U mnie w Dąbrowie też często jeżdżą i blokują połowę Śląska co roku, ale każdy przywyknął, a ja i tak 90% czasu wybieram pociągi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 10 minut temu, Q'bot napisał(a): jak zorganizować to inaczej, już odpowiedziałem , nie organizować , region nic z tego nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 11 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 3 godziny temu, barbie609 moder napisał(a): coś jest uciążliwe , środek sezonu , korki No ale to dzień lub dwa w roku. Pozostaje 364 bez tych "atrakcji". Jedni lubią mecze, inni wyścigi a jeszcze inni zawody wędkarskie. A na wyścigu przynajmniej nie było band szalikowców z bejsbolami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi