Jump to content

Recommended Posts

Myślę, że z polskiej strony do zrobienia byłoby jeszcze Krzyżne przez Dolinę Pańszczycy i zejście do Doliny Pięciu Stawów Polskich. Po słowackiej stronie jest sporo nietrudnych szlaków aczkolwiek dość długich.  Dolina Pięciu Stawów Spiskich, Chata przy Zielonym Plesie, Hinczowy Staw. 

• Thanks 1
  • 2 weeks later...

Witajcie ponownie 🙂

wybrałam kilka tras ale z tego co czytam to u góry jest dużo śniegu,a my zieloni z rakami,czekanem i ogólnie zimowymi warunkami 😞

Powiedzcie proszę, co myślicie o tych szlakach:

1. Kuźnice-Przełęcz Miedzy Kopami-Murowaniec-Czarny Staw Gąsienicowy-Karb-powrót tą samą trasą

2.Palenica Białczańska - Rusinowa Polana-Gęsia Szyja- Rówień Waksmundzka- Polana pod Włoszynem-Czerwone Brzeżki-Palenica Białczańska

3.Palenica Białczańska-Siklawa-D5SP-Zawrat-powrót ta sama trasą

4.Schronisko na Polanie Chochołowskiej-Grześ- Rakoń- Pod Wołowcem-Wyżnia Dolina Chochołowska-Polana Chochołowska

5. Kiry- Zahradziska- Ciemniak- Krzesanica- Tomanowy Potok- Schroniska na Hali Ornak- Doina Kościeliska z jaskiniami-Kiry

Oczywiście wszystko będzie zależało od pogody,naszych sił i trudności na szlakach. Każda trasa jest do skrócenia w razie czego. Jeśli pogoda nie pozwoli to będę szukać czegoś niżej,ale chciałabym poznać Wasze zdanie na ten temat. Dziękuję 🙂

• Like ! 1
18 minut temu, Szyszynka napisał:

wybrałam kilka tras

witaj a więc według mnie :

nr 1 na spoko ,  do stawu powinno być łatwo ,wrzućcie najwyżej raczki do plecaków . Najwyżej odpuścicie Karb , no  i nie zazdroszczę jednego z tatrzańskich dylematów : przez Boczań czy przez Jaworzynkę.

nr 2 na tym szlaku w pełni zimy nie trzeba czekana i raków , wystarczają raczki i kijki.Na trzeciej stronie tego wątku masz wycieczkę po planowanym przez Ciebie szlaku w marcu.

nr 3 ostatnio gościu z pod Chłopka zleciał więc może ten Zawrat odpuścić

nr4  dawno nie byłem w okolicy Chocho  więc nie zajmę stanowiska

nr 5 to ogólnie dość długa tura jak na 10- latkę i 1300 podejść, no nie wiem. Co do warunków może teraz ktoś szedł i się wypowie.

Nr 1 - szedłbym od Zielonego Stawu, tamtędy podejście i zejście z Karbu jest dużo przyjemniejsze. Od Czarnego stromo, wielkie kamienie miejscami. No i po zimie szlak zapewne w kiepskim stanie, bo tam ciągle trzeba coś poprawiać, więc może być łatwo wywinąć orła. 

Z Karbu polecam wejść sobie kawałek na grań Małego Kościelca, widoki będą szersze i tłok mniejszy. 

Edited by Jędrek

Nr 4 - moim zdaniem lepiej wejść i zejść przez Grzesia. W wariancie przez Wyżnią Chochołowską będzie sporo błota po roztopach. Widoków też tam nie ma, a idąc w obie strony Długim Upłazem będzie co podziwiać dookoła. Czasowo wychodzi podobnie. 

Edited by Jędrek

Jeżeli chodzi o 3 wariant - Zawrat od Piątki, to stosunkowo łagodne podejście i zejście, dodatkowo strona południowa  powinna być mniej śnieżna i bardziej sucha. Bardziej niebezpieczne może być samo podejście do Piątki w okolicach Siklawy, przy zalegającym tam śniegu.  Obecnie jest jeszcze sporo śniegu w górnych partiach, jak będzie wyglądać sytuacja w najbliższych dniach , trudno powiedzieć. Najlepiej obserwować komunikaty oraz kamery.

https://www.zol.pl/webcam/

https://pogoda.topr.pl/