Andros Opublikowano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 (edytowane) Cześć, szukam nowych butów do chodzenia głównie po tatrach. Warunek to wyższe buty z gore-texem. Do tej pory korzystałem z Salewa MTN Trainer Mid GTX jednak nie jestem zadowolony z tych butów, są dla mnie za twarde i stopy zaczynają boleć w nich momentalnie (jak poszukałem opinii w internecie to baardzo dużo użytkowników ma ten problem), gdzie moi towarzysze podróży w innych butach takich problemów jak ja nie mają (ani mi się podczas dłuższych wędrówek w innych butach to nie zdarzało), a do tego mają na prawdę słabą przyczepność. Generalnie mocno się zawiodłem na tych butach. I tutaj moje pytanie co mogę wybrać zamiast tych butów? Szukam czegoś co będzie przede wszystkim bardziej miękkie i komfortowe niż wyżej wspomniane salewy. (Oczywiście zdaję sobię sprawę, że powinienem iść do sklepu stacjonarnego i poprzymierzać, jednak wybór jest tak ogromny że chciałbym iść z wiedzą czego szukać i mieć przygotowanych kilka modeli). Poczytałem troche tematów i poprzeglądałem różne buty i jak narazie wpadły mi w oko dwa modele modele: 1. Scarpa Mescalito Mid GTX (zauważyłem, że jest też wersja Scarpa Mescalito TRK GTX, jakie są główne różnice i która waszym zdaniem będzie bardziej odpowiednia pod opisane przeze mnie wymagania?) 2. La Sportiva TX5 GTX Czy wyżej wspomniane buty będą ok, i na jakie modele jeszcze powinienem zwrócić uwagę? Edytowane 4 Stycznia 2023 przez Andros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 @Andros Tatry. Zobacz sobie La Sportivy Trango. Jeśli szukasz miękkich butów to Meindl'e., ale od razu zaznaczam, że nie wiem jak one współgrają z rakami. Wydaje mi się, że ze zwykłymi koszykowymi powino.być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2023 Scarpa ok, choć wieść gminna niesie, że szybko się bieżnik zużywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2023 @Andros ja zamieniłam Trainery na Montury. Są mniej twarde niż Salewy i wygodne. ale ja lubię twarde więc i tak wróciłam do Trainerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1977 Opublikowano 11 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 Dnia 4.01.2023 o 19:02, Andros napisał: 1. Scarpa Mescalito Mid GTX (zauważyłem, że jest też wersja Scarpa Mescalito TRK GTX, jakie są główne różnice i która waszym zdaniem będzie bardziej odpowiednia pod opisane przeze mnie wymagania?) 2. La Sportiva TX5 GTX Mam ten sam problem z Salewa MTN2, stopy bolą po dłuższym marszu. Mescalito TRK ma inny rodzaj wiązania i podeszwę Vibram® XS Trek Evo (z wcięciem pod raki) będzie bardziej sztywna w związku z tym. Salewa mtn2 gtx ma podeszwę Vibram® MTN Trainer Evo. Na moje oko identyczna mieszanka jak w moich Salewach tylko nazwa zmodyfikowana na potrzeby marketingowe. Salewa MTN mid GTX ma Vibram® WTC. Zasada jest taka, że podeszwy pod raki będą zawsze bardziej sztywne i twarde jak np w La Sportivach Trango o których ktoś wspominał. Twardy bieżnik ma tendencje do uślizgów, kolega ma Salewa Crow i się na to żalił. Zwykłe Mescalitoz Vibram® Megagrip będą bardziej komfortowe, są mniej sztywne i mają środkowa podeszwę wzbogaconą o piankę EVA. La Sportiva tx5 mid gtx ma podeszwę dokładnie z tej samej mieszanki co zwykłe Mescalito czyli Vibram® Megagrip + EVA. Maja opinię bardzo komfortowych. Jeśli nie chodzisz nagminnie w rakach i wystarczają ci solidne raczki to zwykłe Mescalito albo TX5 a tu już różnica tylko w wiązaniu do palców w Scarpie no i w wyglądzie. Sam miałbym problem bo oba modele mi się podobają. Przymierz oba modele, zobacz który dla oka przyjemniejszy i lepiej na stopie leży i... udanych wypraw. ps. ja zamówiłem i czekam na niskie Salomony Cross Over na lato na płaskie, małoskaliste szlaki jak np 3korony bo w MTN2 na skały są genialne ale na płaskim człowiek się faktycznie umęczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo P Opublikowano 24 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Ja kupiłem dwa lata temu niemieckiej firmy HanWag. Wcześniej miałem Chiruca ponad 15 lat, musiałem zmienić, bo podeszwa się trochę wytarła. Buty trekkingowe Hanwag TATRA II GTX erde/brown brązowy | e-Horyzont Po kilku trasach się rozchodziły. Kiedy zabrałem je pierwszy raz w góry nie były specjalnie rozchodzone, wiem że to błąd ale miałem w zapasie jeszcze jedne starsze. Ku mojemu zdziwieniu nie obtarły mnie i całkiem komfortowo się w nich chodziło, jedynie jeden but trochę uciskał mnie powyżej kostki. Po kilku trasach całkowicie się dostosowały. Wyglądają na bardzo solidne i porządne. podeszwa konkretna raczej twarda. Minimalnie skrzypią podczas chodzenia - skóra od środka powyżej kostki. Jestem z nich zadowolony. Są też podobne damskie Buty damskie trekkingowe Hanwag Tatra II Lady GTX erde/brown brązowy | e-Horyzont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi