Lavinka Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Byliście? Wejście od której strony polecacie? A może wejście i zejście tym samym szlakiem? Który jest trudniejszy- ten od D5S czy od strony Hali Gąsienicowej? Czy faktycznie ten drugi jest mozolny? Czy widoki zapierają dech w piersiach? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Najlepiej iść na przełaj, jak to zwykle przez przełęcz W którą stronę to chyba nie ma większego znaczenia. Od HG w stronę D5SP idziesz długo w ponurym otoczeniu, a tu nagle po wyjściu na przełęcz miażdży Cię widok nieziemski. Idąc odwrotnie widoki zostawia się za plecami, więc chyba gorsza opcja. Aha, idąc od HG jest jedno miejsce, gdzie trzeba przytrzymać się rękami, ale łatwe i bez ekspozycji. Zejście do 5 Stawów jest ciut wredne, strome, po dużych kamieniach, miejscami kruche. No i kiedy chcesz iść, bo chyba szlak Doliną Roztoki jest zamknięty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Napewno ten od Gąsienicowej jest dłuższy a od Piątki bardziej stromy. Ja przeważnie schodzę po przejściu Orlą albo jej częścią i wolę na Piątkę bo lubię wracać Roztoką ale jak szłam tylko na Krzyżne to wchodziłam przez Pańszczycę bo jest przepiękna sama w sobie a zejście to już jak kto woli. Poszukam zdjęć jak wrócę do domu to Ci coś wrzucę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 To ja coś wrzucę póki Aga nie wróci Pierwsze 3 zdjęcia to wejście od Murowańca, 4 następne to zejście do Piątki i w takim właśnie kierunku szłam 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lavinka Opublikowano 27 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 23 minuty temu, Fibi napisał: No i kiedy chcesz iść, bo chyba szlak Doliną Roztoki jest zamknięty. Dopiero w przyszłym sezonie letnim najprawdopodobniej ;(A zdjęcia cudowne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Pańszczyca .Szlak na Krzyżne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Też o tym myślałam Ale to chyba dlatego że jak już jestem w Tatrach to szkoda mi każdego dnia i chodzę przy każdej pogodzie jak tylko nie pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 No to teraz Krzyżne w promieniach słońca I widoki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merry Opublikowano 27 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Ja byłam w ubiegłą sobotę i wchodziłam i schodziłam do D5SP. Mniej więcej od połowy trasy zaczyna się bardziej strome podejście. A co do widoków - sama oceń 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staroń Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Byłem co prawda raz, w lipcu tego roku, ale na pewno nie ostatni, miejsce rewelacja. Podczas wycieczki przeszedłem z Kuźnic przez Jaworzynkę, Gąsienicową i Pańszczycę a potem w dół do Piątki i Roztoki. I taki kierunek będę raczej obierał, bardzo lubię zaczynać wycieczki od Jaworzynki i Gąsienicowej, dalej też jest przyjemnie, blisko samej przełęczy co prawa stromo, ale przynajmniej ciekawie tylko zejście Krzyżne-Piątka takie sobie, za sypkie, ale do przeżycia Dolinę Roztoki bardzo lubię! Dnia 27.10.2019 o 14:25, Natalia D napisał: Aga, Ty masz chyba jakiegoś farta do mgły!!! Ale tutaj ta mgła bardzo przyjemna 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 13 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 (edytowane) Hej. Był ktoś zimą na Krzyżnem? Jak wygląda szlak pod kątem lawin? Coś mi się kojarzy że w tamtym roku zeszła tam samoistnie lawina, ale przy czwórce lawinowej. Edytowane 13 Listopada 2019 przez Mateusz Z 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi