Góry Ponad Wszystko Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Wspinania w tym roku było bardzo mało w sumie nawet nie wiem dlaczego tak się stało Zakończenie sezonu letniego udało się nam bardzo dobrze Z nowo poznaną koleżanką we trójkę idziemy do Doliny Pięciu Stawów z zamiarem po wspinania się na Zamarłej Turni. Jedna z klasycznych ścian wspinaczkowych. Ileż to było planów na nią wcześniej i dopiero teraz tam dotarliśmy. Jedno jest pewne było warto Pogoda petarda, cisza spokój, słońce świeciło cały dzień. Tak ciepło w ścianie to chyba nigdy mi nie było Wybraliśmy dość prostą technicznie drogę po lewej stronie ściany - Lewi Wrześniacy wariantem z wyceną IV. Był to pierwszy kontakt ze wspinaczką wielowyciągową Magdy. Po dotarciu pod Zamarłą - zajęło nam to jakąś 1:10h ze schroniska - widzimy trzy zespoły które już są w ścianie. Podziwiamy Panów przez chwilę. Jeden zespół robił dość trudną drogę. Wyciągamy nasze zabawki ubieramy uprzęże i startujemy w drogę Pierwszy z naszych wyciągów prowadzi bardzo prostym terenem więc wychodzę do stanowiska bez liny i zakładam asekurację dla Magdy. Po dojściu naszej dwójki zakładamy już pełną asekurację i wzbijamy się na szczyt dzisiejszej góry. Poszło nam to dość sprawnie. Z góry zjeżdżamy na stronę północną do szlaku na Orlej Perci skąd schodzimy Kozią Przełęczą z powrotem do doliny. Trafia się ładny zachód słońca. Idziemy do schroniska coś zjeść i wracamy na parking. W końcu mamy czwartek i kolejnego dnia musze być w pracy Akumulatory naładowane pozytywną energią maksymalnie Oby jak najwięcej takich dni w Tatrach Zamarła Turnia - Lewi Wrześniacy 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Góry Ponad Wszystko Opublikowano 25 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 (edytowane) Edytowane 25 Listopada 2021 przez Góry Ponad Wszystko 12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 25 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2021 Uwielbiam Zamarłą, czuję tam jakiś inny klimat, czasy pierwszych zdobywców. I pierwszych ofiar. Nie wspinam się (nie licząc jakichś drobnych żywców, gdy mnie poniesie ), ale lubię o tym czytać, oglądać ściany, drogi itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Góry Ponad Wszystko Opublikowano 26 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Nas też urzekła swoim urokiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 26 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2021 Przecudnie.... GRATKI!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 27 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2021 (edytowane) Gratulacje! Ja bym się może odważył z jakimś zespołem lub przewodnikiem od południa iść. Byłem w tym roku od strony północno-zachodniej(dojście od Orlej), na żywca i bez asekuracji(przy jednym początkowym fragmencie nie było to mądre - w zejściu było tam fatalnie, bo wejść zawsze łatwiej). No ale musiałem w końcu bo tyle lat mijania tego szczytu i przyciągania...:) Fajowe foty! Edytowane 27 Listopada 2021 przez peter1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi