Lukas Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Witam Wszystkich, czy ktoś mógłby podzielić się wrażeniami z Czerwonej Ławki ? Dokładnie chodzi mi o wejście na tą przełęcz od strony chaty Teryego a następnie zejście również w stronę chaty Teryego. Jak tam sprawdza się ruch "dwukierunkowy" ? Pojawiają się opinie, że wspinający się od str. chaty Teryego często blokują oba kierunki, przez co schodzący mają problem i dochodzi tam do dziwnych akcji/przepychanek. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Ostatnio byłam w lipcu i nie zauważyłam żeby ktoś schodził w stronę Chaty. Wszyscy szli do Zbojnickiej. Jak nie zamierzasz spać w Chacie to fajnie jest zrobić pętelkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz Z Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Hej. Byłem niedawno i również nie stwierdziłem ruchu w dwie strony. Poza tym spokojnie jest miejsce, żeby się minąć na szlaku. Samo podejście po łańcuchach to kilka minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 Kiedyś rzeczywiście był ruch jednokierunkowy tylko. Teraz można w obie strony śmigać. Natomiast ferrata jest jednokierunkowa. Jak ja bywałem kilka razy nie zauważyłem żadnych problemów z mijaniem się gdziekolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Białek Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 O ile pamiętam, to te zestawy łańcuchów się kilka razy przecinają, więc nawet jeżeli ruch będzie chaotyczny, to zawsze jest jakaś opcja, która może ułatwić mijanie (bo możemy wtedy zobaczyć, którym wariantem wchodzi większość i wybrać ten drugi). Chyba, że coś się zmieniło w ostatnim czasie. Natomiast przy małym ruchu faktycznie sporo osób wchodzi opcją łatwiejszą (czyli jak rozumiem docelowo zejściową), co pewnie wynika z faktu, że wydaje się bardziej naturalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 8 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2021 1 godzinę temu, peter1 napisał: Natomiast ferrata jest jednokierunkowa. Zrobili jednak tę ferratę ? Bo w końcu lipca niczego tam jeszcze nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 9 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 14 godzin temu, Zośka napisał: Zrobili jednak tę ferratę ? Bo w końcu lipca niczego tam jeszcze nie było. Zrobili. Po 20 sierpnia lub we wrześniu miało być oficjalne otwarcie. Widziałem z daleka trasę. W każdym razie się nie załapałem w tym roku, planuję w następnym. https://portaltatrzanski.pl/aktualnosci/tak-wyglada-pierwsza-w-tatrach-via-ferrata,4123 Szkoda, że tak dużo klamer i poziom najłatwiejszy. Liczyłem na więcej wspinania w skale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 9 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2021 @peter1 chętnie przetestuję bo lubię żelastwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmwas Opublikowano 26 Czerwca Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca Ja byłem w roku 2018. Ludzi było niewiele, trudności - nikłe. Ogólnie dla mnie jak jest łańcuch - jest OK.Teraz zmodernizowali, to fakrycznie trzeba by zobaczyć, choć patrząc na zdjęcie tych klamer...chyba już wiem, zewolałem skałe i łańcuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi