magdaa Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Którym wariantem wchodziliscie na MSW? Jest trochę opisów w sieci, ale nawet Droga po Głazach bywa oceniana jako ta po której można pobłądzić.. Czy rzeczywiście jest koniecznośc asekuracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdaa Opublikowano 5 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 2 godziny temu, Tatromen napisał: W drodze na Mięgusze !!!! dzisiaj ? która to droga? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdaa Opublikowano 8 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Dzisiaj mi na fb mignęło takie topo. Znasz ta drogę @Tatromen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdaa Opublikowano 8 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2019 Dzięki to znam. Użyjemy za rok na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 10 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 @Tatromen Wchodziłeś tą trasą dwójką od HP? Bez asekuracji? I jak oceniasz, da się czasowo za jednym razem zrobić Cubrynę i Mięgusza (od HP)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdaa Opublikowano 10 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 Cubryna z HP 30-40 min z zejściem (ja nie wlazilam ale czekałam na hp wiec tak na oko tyle mniej więcej) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 12 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2019 Jak wszystko dobrze pójdzie, to jutro po pracy wyjeżdżamy z Gdańska i w sobotę rano atakujemy Cubrynę i MSW. Swoją drogą góry to niezły nałóg. Miałem jechać sam, ale wczoraj spotkałem kumpla, który wspina się ostatnio głównie w Alpach, więc mu wcześniej nawet nie proponowałem. No i gadka szmatka, co tam słychać itp. No więc mówię, że jadę w Tatry i może ma ochotę pojechać. Zaczął kręcić nosem, że nie może, bo urlopu nie ma itp. No dobra, mówię, trudno, może następnym razem. Długo nie wytrzymał, bo dziś o 8 rano już miałem SMS od niego, że jeśli propozycja aktualna, to chętnie pojedzie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdaa Opublikowano 17 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 @sickboy777 i jak, byliście ? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) @magdaa byliśmy, a na drugi dzień zrobiliśmy jeszcze część grani Kościelców od Mylnej Przełęczy, przez Zadni Kościelec do Przełęczy Kościelcowej. Jak ogarnę fotki, to wrzucę relację. Edytowane 17 Września 2019 przez sickboy777 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) Punktualnie o 3:30 meldujemy się w Palenicy. Na parkingu sporo ludzi, przygotowujących się do wyjścia na szlak. Początkowo mieliśmy w planach, żeby przespać się godzinę w samochodzie, tym bardziej że za nami siedem godzin jazdy. Papieros stawia nas na nogi i postanawiamy jednak, że szkoda czasu i zaczynamy przygotowywać się do wymarszu. O 4:15 opuszczamy parking. Zaczyna padać deszcz, który towarzyszy nam aż do Morskiego Oka. Kiedy docieramy do schroniska już dnieje, niestety otwierają dopiero o 6:00, więc rozwieszamy mokre ciuchy i cierpliwie czekamy. W schronie jemy śniadanie mistrzów i idziemy się rozejrzeć. Póki co nie wygląda to dobrze. Dalej pada, chmury wiszą nisko, praktycznie zero widoczności. Decydujemy, że mimo wszystko idziemy. Prognozy są optymistyczne, więc nie ma się co łamać. Po 15 minutach marszu przestaje padać, więc od razu poprawia nam się humor. Dochodzimy pod Mnicha, wszystko zakryte gęstą warstwą chmur. Nie mamy żadnego punktu odniesienia, a musimy znaleźć trasę na Małą Galerię Cubryńską. Na szczęście niebo zaczyna się przecierać i widoczność jest coraz lepsza. Ruszamy. Szpiglas w porannym słońcu I kolejny cel na dziś - Cubryna Póki co idzie sprawnie, ślad jest w miarę wyraźny i nie mamy większych problemów z orientacją. Niestety marsz utrudnia kruche podłoże, cały czas musimy uważać na osuwające się kamienie. W pewnym momencie wspinamy się zbyt wysoko, robi się coraz stromiej. Szybka lustracja terenu i w dole dostrzegamy wydeptaną ścieżkę, którą wcześniej ominęliśmy. Cofamy się i wracamy na właściwy kurs. Po chwili docieramy na Wielką Galerię Cubryńską. Jeszcze tylko ostro do góry stromym żlebem i dotrzemy do Hinczowej Przełęczy. Droga robi się masakryczna, osuwające się kamienie, żwir, przy asekuracji rękami co chwilę napotykamy na ruchome skały. To chyba najbardziej męczący odcinek całej trasy. W końcu docieramy do przełęczy, nad którą góruje nasz pierwszy cel dzisiejszego dnia. Robimy sobie dłuższą przerwę, tym bardziej że jest co podziwiać. Zakładamy uprząż, na wypadek gdyby na trasie okazało się, że potrzebna będzie asekuracja i ruszamy na Mięgusza. Pomimo tego, że mamy ze sobą topo, w pewnym momencie gubimy ślad. Stajemy i zaczynamy się rozglądać. Nie potrafimy zlokalizować na mapie miejsca, w którym się znajdujemy. Dołącza do nas chłopak, który idzie w pojedynkę. Niestety też wchodzi tą trasą po raz pierwszy. Lustrujemy teren i postanawiamy iść "na czuja". Udało się, dostrzegamy ustawiony kopczyk, to znak że jesteśmy na dobrym kursie. Kamień z serca, nie trzeba będzie zawracać i szukać innej drogi. W końcu docieramy, widoki obłędne. Pora wracać Teoretycznie powinno pójść łatwo, bo znamy trasę. Docieramy do miejsca, które sprawiło mi najwięcej problemów przy wejściu. Kumpel schodzi, ja stwierdzam że nie dam rady. Obok nas ekipa wpina się do stanowiska zjazdowego. Dogadujemy się, że wepnę się do ich liny i zjadę na dół. Teraz już powinno pójść z górki. Wracamy na przełęcz, krótki popas i atakujemy Cubrynę. Po dwudziestu minutach jesteśmy na szczycie. Wieje tak, że łeb urywa, więc robimy szybki odwrót. Pora ponownie przywitać się z Morskim Okiem. Edytowane 19 Września 2019 przez sickboy777 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdaa Opublikowano 20 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Dzieki @sickboy777 ! Na MSW zliście drogą po głazach prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 @magdaaNie, od Hińczowej Przełęczy i wracaliśmy tą samą drogą. Droga po głazach prowadzi od Mięguszowieckiej Przełęczy pod Chłopkiem, tak jak na obrazku poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Dnia 13.09.2019 o 17:13, Tatromen napisał: Widoki są super !!!! Ta Vysoka na pierwszym zdjęciu wygląda zabójczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magdaa Opublikowano 20 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 3 godziny temu, sickboy777 napisał: @magdaaNie, od Hińczowej Przełęczy i wracaliśmy tą samą drogą. Droga po głazach prowadzi od Mięguszowieckiej Przełęczy pod Chłopkiem, tak jak na obrazku poniżej. Masz rację.. zaćmiło mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 16 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Dobra, wrzucę parę fotek od siebie. Potem będę dorzucał. Wreszcie udało mi się wejść na Mięgusza, Wchodziłem "słowacką via normale", która na Mięguszowieckiej Ławce łączy się z Drogą Po Głazach. Ponieważ trasę już znam, zamierzam wracać tam co jakiś czas...:) I wyprzedzając pytanie Zośki: tak, znowu solo. Trasa: Hińczowy Staw - Mięguszowiecka Ławka - Mięguszowiecki Balkon - Mięgusz. Na Balkonie trasa się łączy z drogą od Hińczowej Przełęczy. Cubryna Hińczowe i Szatan Czarny i Pośredni na 1 planie Koprowy Cubryna po prawej Miedziane Cubryna i grań Mięgusza CDN... 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 17 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2022 I kolejna(podobna) seria z telefonu: Niżnie Rysy, Rysy, Wysoka, Kończysta i Tępa Cubryna z tyłu, po prawej Szpiglasowa Pośredni i Czarny wiadomo Hińczowe, z tyłu Szatan, po prawej Szczyrbski, a za nim Solisko Koprowy, z tyłu Mur Chrubego i Krywań, po lewej Szczyrbski i Solisko z tyłu Miedziane i Opalony, z tyłu Orla CDN... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 20 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 Jednym z najtrudniejszych miejsc było wejście na grań. Zostawiłem nawet plecak aby nie ryzykować 'przeciążenia'. Jest to słynne miejsce tuż za przewieszoną skałą, gdzie mija się fajną formację skalną zwaną przez Czechów 'Kwoką'( btw - ta przewieszona skała na drodze to 'jajko' :)) Leży tuż pod 'tyłkiem' Kwoki. Może ze zdjęć uda się to rozszyfrować. plecak na zbliżeniu(przy tej skale wchodzi się na grań) i bez zbliżenia wejście na grań(widok od plecaka) po prawej na 1 planie półka skalna po której idziemy i dalej przewieszona skała pod którą się przechodzi Kwoka przewieszona skała kulisa skalna(pod skałą po prawej był plecak), w lewo wejście na grań Kwoka i jajko(przewieszona skała) Kwoka, jajko i kulisa skalna Kwoka z dołu(w środku) Kwoka na zbliżeniu Wspaniałe miejsce( a ile emocji tu było...:)) 6 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 21 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2022 i jeszcze 2 ważne punkty topograficzne na trasie: Mięguszowiecka Ławka(miejsce, gdzie krzyżują się 2 trasy: słowacka normalna i Po Głazach) jak się przyjrzymy to widać faceta na prawo skos, który idzie Po Głazach oraz Mięguszowiecki Balkon(tu krzyżuje się słowacka normalna z trasą od Hińczowej Przełęczy) tu jeszcze kawałek do Balkonu(na lewo) już prawie na miejscu widok z góry 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 22 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2022 Dnia 20.09.2022 o 17:47, peter1 napisał: a ile emocji tu było...:)) Czuć te emocje chłopaku w Twojej relacji, oj czuć. Pięknie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 23 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 13 godzin temu, wjesna napisał: Czuć te emocje chłopaku w Twojej relacji, oj czuć. Pięknie. Dziękuję dziewczyno! Relacje jeszcze będą to może i emocje też... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 23 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 3 godziny temu, peter1 napisał: dziewczyno A to Ci się żarcik udał 3 godziny temu, peter1 napisał: Relacje jeszcze będą to może i emocje też... Czekamy:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 23 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 1 minutę temu, wjesna napisał: A to Ci się żarcik udał Dzięki! Ty też mnie odmłodziłaś o wiele lat! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wjesna Opublikowano 23 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2022 2 minuty temu, peter1 napisał: Dzięki! Ty też mnie odmłodziłaś o wiele lat! Tak? A ja myślałem, że Ty młody chłopak jesteś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 27 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2022 Dnia 23.09.2022 o 16:20, wjesna napisał: Tak? A ja myślałem, że Ty młody chłopak jesteś. Bo jestem(duchowo na pewno). Póki co - o lasce nie chodzę, więc pewnie w środku stawki gdzieś się znajduję...;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi