Jędrek Opublikowano 8 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2023 2005 to ostatni rok gdy zdjęcia w Tatrach robiłem analogiem. 5 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 9 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 (edytowane) @Jędrekfajne wspomnienia Nie pisze tu oczywiscie o tych wiatrolomach ale o samym Krywaniu ....jeszcze ten Krzyż był wtedy bezbarwnym lakierem pomalowany Też byłem w tamtym okresie na Krywaniu krótko przed halnym z 2004 i trochę po ....dwa różne światy, krajobraz nie do poznania wygladalo to strasznie i bardzo przerażająco.... Edytowane 9 Listopada 2023 przez Krzysiek Zd 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Zd Opublikowano 9 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2023 Myślę, że warto chyba złożyć osobny wątek na takie trochę już starsze wędrówki... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 10 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 Ja tam trochę za tymi czasami tęsknie. Człowiek robil 24/36 zdjęć i zawsze z taką niecierpliwością czekał an wywołanie.... jeszcze raz odtwarzał drogę, zastanawiając się, co go tak urzekło, że musiał zrobić fotę ... a teraz mam miliony fot i jakoś się nie mogę do żadnej przyzwyczaić, że to ta najlepsza.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 10 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 Dnia 9.11.2023 o 05:53, Krzysiek Zd napisał: Też byłem w tamtym okresie na Krywaniu krótko przed halnym z 2004 i trochę po ....dwa różne światy, krajobraz nie do poznania wygladalo t Ja byłam chyba w 2009/2010 po słowackiej stronie i wciąż zniszczenia były ogromne. Dzis wygląda to juz lepiej, chodz są i takie miejsca gdzie wciąż wiatrołomy straszą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 19 godzin temu, jaaga76 napisał: Ja tam trochę za tymi czasami tęsknie. Człowiek robil 24/36 zdjęć i zawsze z taką niecierpliwością czekał an wywołanie.... jeszcze raz odtwarzał drogę, zastanawiając się, co go tak urzekło, że musiał zrobić fotę ... a teraz mam miliony fot i jakoś się nie mogę do żadnej przyzwyczaić, że to ta najlepsza.... I ta niepewność po urlopie - czy w ogóle coś wyszło z fotek. Zwykle coś tam wychodziło, ale bywało różnie Zdarzyło mi się wyrzucić do śmietnika na stacji benzynowej niewywołany jeszcze film i 36 klatek przepadło (zresztą też z Krywania, ale inne wejście), zdarzyło mi się na Łomnicy nie zauważyć że obiektyw nie do końca się otwiera i część zdjęć ze szczytu wyszła ładnie "obcięta" po rogach itp itd. No i nieraz bywało np. tak - wycieczka dopiero w połowie, fajne światło, widok, kozice, świstaki, miś itd - a tu na ostatnim filmie zostało 3 czy 4 klatki. Teraz na szczęście nie ma tych ograniczeń. Efekt można od razu sprawdzić, a karty pamięci mają już naprawdę ogromną pojemność. Pisząc te słowa uśmiecham się gdy przypomnę sobie miny ludzi w fotolabie, kiedy po każdym urlopie oddawałem im do wywołania 10-15 filmów - "ale pan zdjęć natrzaskał" - teraz tyle się "trzaska" jednego dnia. A ja jestem typowym tego przykładem - idę na ilość. Co zresztą ma ten minus że sporo czasu zajmuje samo "pstrykanie". No ale coś za coś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Dnia 9.11.2023 o 06:06, Krzysiek Zd napisał: Myślę, że warto chyba złożyć osobny wątek na takie trochę już starsze wędrówki... Proponowałem to już dawno. Ale przeszło bez echa. Z tym że nie wątek, a dział. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 6 minut temu, Jędrek napisał: A ja jestem typowym tego przykładem - idę na ilość. u mnie zdjęcia z tego roku mają 13,5 GB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Dnia 9.11.2023 o 05:53, Krzysiek Zd napisał: krajobraz nie do poznania W 2005 rozmawiałem o tym z obsługą jednego ze sklepów w Starym Smokowcu - opowiadali że uciekli do piwnicy, a po wyjściu po prostu nie mogli uwierzyć w to co widzą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 (edytowane) 9 minut temu, barbie609 napisał: u mnie zdjęcia z tego roku mają 13,5 GB Nigdy nie sprawdzałem ile rocznie u mnie wychodzi. Obstawiam że z 30-40 może się uzbierać Edytowane 11 Listopada 2023 przez Jędrek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 21 godzin temu, jaaga76 napisał: miejsca gdzie wciąż wiatrołomy straszą. Z tego co pamiętam to taki mieli wstępny plan, że część miejsc zostawiają bez ingerencji. Ale potem pojawiły się problemy z kornikiem, więc coś tam musieli zmieniać w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 1 minutę temu, Jędrek napisał: kornikiem, więc coś tam musieli zmieniać w planach. Większym problemem był nagle grunt, ktory zdawał się być do zabudowania.... A z kornikiem to się Słowacy nie patyczkują - od lat robią opryski. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 13 minut temu, jaaga76 napisał: A z kornikiem to się Słowacy nie patyczkują A kornik o tym wie? Bo tak u nas jak i u nich lasu wciąż ubywa dzięki temu pracowitemu owadowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 23 minuty temu, Jędrek napisał: A kornik o tym wie? Bo tak u nas jak i u nich lasu wciąż ubywa dzięki temu pracowitemu owadowi. Akurat Słowackie lasy pod tym względem mają się o wiele lepiej właśnie przez opryski. U nas jest park, więc nieagresywne formy zwalczania się promuje. Poza tym powalone drewno to nowy wymiar życia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 11 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 5 minut temu, jaaga76 napisał: nowy wymiar życia. Wiadomo. Ale czy słowackie lasy mają o wiele lepiej, to bym polemizował. Tam też wciąż przybywa suchych drzew. Nie znam jednak konkretnych liczb, więc może być również i tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 10 godzin temu, jaaga76 napisał: U nas jest park, więc nieagresywne formy zwalczania się promuje. Kornik ma również wymiar pozytywny , wybija sztucznie nasadzonego świerka a to miejsce wchodzą naturalna dla regla dolnego Jodła i Buk. Ja też nie znam liczb ale z własnych doświadczeń to coraz więcej brązowych plam w Gorcach jesienią. Kiedyś królowała tam ciemna zieleń. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi