Marek1977 Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Chyba każdy się ze mną zgodzi, że satysfakcja z jakiejkolwiek wyprawy, nie tylko w góry, byłaby niepełna, gdybyśmy nie mogli podzielić się wrażeniami ze znajomymi, których tam nie było. No oczywiście, że mam na myśli zdjęcia czy filmiki, które umieszczamy na różnych portalach społecznościowych jak Facebook lub Instagram na przykład. Najczęściej takie zdjęcia robią nam osoby współtowarzyszące w wyprawie, wycieczce. Co jeśli jesteśmy sami albo we dwoje i chcemy wspólne zdjęcie, a nikogo nie ma w pobliżu. No tak się pechowo akurat zdarzyło. Zapytam wprost, nosicie ze sobą w plecakach, torebkach czy kieszeniach kijki do selfie? Tak zwany selfie stick. Ja staram się mieć go zawsze, bez względu czy wybieram się w góry, do lasu, na rower, nad wodę, czy na wieczorny spacer po Warszawie, np. na iluminacje w parku fontann nad Wisłą. Ładnych kilka lat temu, może nawet z dziesięć, miałem taki z kabelkiem, który wpinałem w ówczesnego Samsunga. Teraz od jakiegoś czasu używam kijka na BLUETOOTH z pilotem, który jednocześnie może być statywem po rozłożeniu rączki. Taką funkcję określa się jako Tripod, pewnie dlatego, że uchwyt rozkłada się w trzy nóżki. Pilot na malutką, płaską bateryjkę, chowa się go wsuwając w rączkę. Całość waży niecałe 140 gram. Wymiary to 19 cm złożony, a 60 cm rozłożony (wymiar rączka + teleskopowe ramię bez uchwytu na smartfona). W komplecie dostałem materiałową saszetkę do przechowywania kijka. Pewnie przed uszkodzeniem mechanicznym nie uchroni, ale na pewno kijek z uchwytem nie oblezie nam w plecaku jakimiś paprochami czy okruszkami z ciastek czy kanapek. Sprzęt nie jest żadnej znanej marki, jest bardzo dużo ofert niemal identycznych sygnowanych tym, co tam danemu dystrybutorowi do głowy przyszło. Pewnie wszystko z tej samej chińskiej fabryki, ale jakość wykonania, materiały, a przede wszystkim cena są zadowalające. Koszt takiego ustrojstwa to od 59 do 79 złotych, no chyba, że ten napis to jakaś bardziej znana marka, wtedy ceny są od 129 do nawet 199 złotych. Ja za swój zapłaciłem 70 złotych. Poleciła mi go sympatyczna pani w salonie Plusa. Tym osobom co nie mają, a chciałyby taki gadżet, mogę z czystym sumieniem polecić kijek do selfie Tripod taki jak mój. Myślę, że przyda się na pewno nie raz. Ps. Do tych z Was, którzy maja i korzystają, pochwalcie się proszę swoimi selfie stickami lub jakie byście polecili. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 49 minut temu, Marek1977 napisał: Co jeśli jesteśmy sami albo we dwoje i chcemy wspólne zdjęcie, a Ponieważ używam zwykłego aparatu fotograficznego korzystam z samowyzwalacza , 15 sekund kupa czasu jak mawiał pewien miner.Jako podstawa służy skała ,pniak ,plecak. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1977 Opublikowano 28 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 25 minut temu, barbie609 napisał: ...Jako podstawa służy skała ,pniak ,plecak. Przy wspinaniu się w żlebach, kominkach, ściankach z łańcuchami ciężko zrobić tak jak proponujesz do tego z kijkiem można nagrać taki filmik (pierwszy z brzegu wziąłem jako przykład) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 1 godzinę temu, Marek1977 napisał: ciężko zrobić tak jak proponujesz owszem trzeba pokombinować ale da się np: wiesz ja nie mam facebooka i reszty tych mediów też , jak się działa w tych tematach i posługuje smartfonem to rzeczywiście taki sprzęt może być przydatny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1977 Opublikowano 28 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 @barbie609 Masę osób korzysta tylko ze smarfonów a kijek do selfie daje więcej możliwości i sprawia, że jest większy fun. Naturalnie zrozumiałe jest, że jak ktoś zajmuje się fotografią na poważnie i korzysta z półprofesjonalnego lub profesjonalnego sprzętu to nie będzie zainteresowany ani kijkiem ani tym tematem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 2 minuty temu, Marek1977 napisał: ktoś zajmuje się fotografią na poważnie i ależ ja jestem totalnym amatorem i bynajmniej nie deprecjonuję posługujących się smartfonami. Jestem jak najdalszy od tego. Po prostu Twój temat potraktowałem ,być może myląc się ,jako zaproszenie do pogaduch jak robimy zdjęcia na szlakach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek1977 Opublikowano 28 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Pogaduchy o tym jak robimy zdjęcia na szlaku zawsze dobre 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 Selfie robiłem z ręki jeszcze w czasach gdy nikt nie wiedział że to selfie Co do gadżetów - noszę taki mały, lekki trójnożny statywik na giętych nóżkach, można do niego dokręcić aparat, jak i ramkę do złapania telefonu. Da się to ustawić prawie wszędzie. A jeśli zapomnę tego sprzętu to po prostu stawiam aparat na jakimś kamieniu, lub opieram telefon o cokolwiek (robię fotki głównie małpą Olympusa i trochę też telefonem). Kijka do selfie nigdy nie posiadałem - aczkolwiek w miejscach typu OP zapewne nieraz by się przydał. W początkach "kariery" górskiej miałem też mały statyw, ale na sztywnych metalowych nóżkach, co było jednak mało praktyczne. A i ważył więcej niż ten obecny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 2 godziny temu, Marek1977 napisał: Przy wspinaniu się w żlebach, kominkach, ściankach z łańcuchami ciężko zrobić tak jak proponujesz Otóż to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 28 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2023 3 godziny temu, barbie609 napisał: Ponieważ używam zwykłego aparatu fotograficznego korzystam z samowyzwalacza W telefonach też jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 10 godzin temu, Jędrek napisał: W telefonach też jest wiem chodziło mi o to że nie używam ,zaawansowanych wynalazków tylko stawiam na pniaku i włączam samowyzwalacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 29 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2023 Warto wspomnieć że oprócz zastosowania takowego stika/statywu coby zrobić pstryk pod tytułem "jo i Giewont". Funkcja statywu umożliwia komfortowe oglądanie telewizji.... Na ekranie bieg po medal naszej sztafety mieszanej na igrzyskach w Tokio (oglądane gdzieś pod Jałowcem).. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi