Guest Tatromen Posted February 27, 2020 Share Posted February 27, 2020 (edited) Baranie Rogi Szczyt na Słowacji Opis Baranie Rogi – szczyt o wysokości 2526 m n.p.m. położony w pobliżu głównej grani Tatr, na terenie Słowacji. Wikipedia Wysokość n.p.m.: 2 526 m Wyniesienie: 137 m Pierwsze wejście: 17 listopada 1867 Pasmo: Tatry, Karpaty Baranie Rogi widziane z przełęczy na Lodowy. Edited February 27, 2020 by Tatromen zmiana zdjęcia Quote Link to post Share on other sites
Guest Tatromen Posted February 28, 2020 Share Posted February 28, 2020 Nazwa szczytu związana jest z jego kształtem – oglądanym od północnego zachodu, podobnym do baraniego łba z dwoma rogami , to dlatego z przełęczy lodowego tak widać . ? Quote Link to post Share on other sites
sickboy777 410 Posted September 4, 2020 Share Posted September 4, 2020 29.08.2020 Trasa: Stary Smokovec -> Hrebienok -> Teryho Chata -> Baranie Sedlo -> Baranie Rogi Suma podejść: 1395 m. Hrebienok wita mnie przepięknym wschodem słońca Szlakiem do Teryho Chaty Pośrednia Grań, Żółty Szczyt, Sokola Turnia, na pierwszym planie Żólta Ściana Docieram do schroniska. Wieje tak mocno, że momentami trudno ustać na nogach. Próbuję zjeść śniadanie przed schroniskiem, ale jest tak zimno, że nie daję rady. Zaczynam się zastanawiać, czy nie odpuścić. Idę się ogrzać do środka. Postanawiam, że pójdę zobaczyć gdzie ścieżka odbija ze szlaku i wtedy podejmę decyzję o ewentualnym wycofie. Podejmuję decyzję, że idę dalej. W lewym górnym rogu Baranie Sedlo i na lewo Baranie Rogi Baranie Rogi w pełnej krasie Zaczynam podejście na Baranie Sedlo Rzut okiem w stronę Terinki Baranie Sedlo coraz bliżej Docieram na szczyt Na pierwszym planie Czarny Szczyt Lodowy Czarny Szczyt Pora wracać, Pośrednia Grań, Mała Pośrednia Grań, Żółty Szczyt, Drobna Turnia, Sokola Turnia Lodowy, Mała Lodowa Kopa, Mały Lodowy Szczyt 3 3 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,009 Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 @sickboy777 świetna trasa?? Myślałam o Baranich Rogach od Zielonego Stawu ale widzę że tu jest łatwiejsza opcja więc chyba zaplanuję taką trasę jak Ty. Gratki! 1 Quote Link to post Share on other sites
sickboy777 410 Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 @Zośka Tak, to zdecydowanie łatwiejszy wariant. Nie wiem, czy to sprawa ponurej aury, ale jak na Baraniej przełęczy spojrzałem w dół na drugą stronę, to się ucieszyłem, że jednak nie wybrałem wariantu od Zielonego Stawu ? 2 Quote Link to post Share on other sites
Zośka 3,009 Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 @sickboy777 nie ma problemu ze znalezieniem ścieżki ? Quote Link to post Share on other sites
sickboy777 410 Posted September 5, 2020 Share Posted September 5, 2020 2 godziny temu, Zośka napisał: @sickboy777 nie ma problemu ze znalezieniem ścieżki ? Od Terinki widać wyraźnie wydeptaną ścieżkę i prowadzi ona aż na Baranie Sedlo. Dodatkowo są kopczyki, ale praktycznie nie ma potrzeby z nich korzystać, bo ślad jest tak wyraźny. Trochę gorzej jest od Baraniej na szczyt, tutaj już bardziej trzeba uważać. Wprawdzie są kopczyki, ale jest mniej intuicyjnie. Ja się ze dwa razy zakręciłem i musiałem się cofać, żeby wrócić na właściwą ścieżkę. 4 1 Quote Link to post Share on other sites
Anuś 1,254 Posted September 17, 2020 Share Posted September 17, 2020 @sickboy777 super fotki i extra wejscie ? 1 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,117 Posted December 16, 2020 Share Posted December 16, 2020 Dnia 5.09.2020 o 13:31, Zośka napisał: @sickboy777 świetna trasa?? Myślałam o Baranich Rogach od Zielonego Stawu ale widzę że tu jest łatwiejsza opcja więc chyba zaplanuję taką trasę jak Ty. Gratki! Lepiej iść od Terinki. Trasa bardzo łatwa. Natomiast od Zielonego Stawu muszę kiedyś pójść bo trzeba zaliczyć ten najdłuższy łańcuch w Tatrach. I te podejście jest zalecane do wejścia tylko. Parę moich fotek: 2 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts