peter1 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Ok, to dorzucę kilka innych z drugiej wycieczki: Rysy Ciężki 2 wierzchołek Ciężki Niby nic ciekawego ale to drugi wierzchołek Popradskie i Strbskie Plesa Grań Baszt za Kopami Popradzkimi 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Dnia 21.12.2020 o 17:05, peter1 napisał: Dla mnie to chyba najpiękniejszy szczyt, mógłby być najwyższy bo zasługuje. Poszukam fotki od strony Doliny Stwolskiej, Wysoka wygląda stamtąd jak K2! I oto te fotki(z progu Stwolskiej i zboczy Kończystej)::) a tu jeszcze z Tępej: 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwwojo Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 peter1 Przepiękne obrazki, bardzo dziękuję za przypomnienie jednej z NAJ wypraw, jak odnajdę zdjęcia to wkleję i coś od siebie. Od kiedy jest skrzynia na szczycie? Nie pamiętam takiego widoku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwwojo Opublikowano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 przeniosłem się w cudowną przeszłość... 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2021 Dnia 16.01.2021 o 18:50, wwwojo napisał: peter1 Przepiękne obrazki, bardzo dziękuję za przypomnienie jednej z NAJ wypraw, jak odnajdę zdjęcia to wkleję i coś od siebie. Od kiedy jest skrzynia na szczycie? Nie pamiętam takiego widoku... Miło mi, dzięki! Twoje fotki też super! Nie wiem od kiedy jest skrzynka, ja byłem 2 x rok po roku(2018, 2019). Wtedy już była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 18 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 (edytowane) Popradske Pleso -> Waga -> Przełączka pod Kogutkiem -> Ławica -> Przełączka w Wysokiej -> Wysoka -> Dolina Złomisk -> Popradske Pleso Suma podejść: 1327 m. Długość trasy: 18,08 km. Tydzień po sierpniowych opadach śniegu postanowiliśmy ruszyć w Tatry po raz pierwszy w tym roku. Pogoda zapowiadała się żyleta i liczyliśmy na to, że śnieg zdążył się już wytopić. Podejśćie na Wagę, Grań Baszt Waga Pogoda wciąż idealna, rzut oka na trasę i wygląda na to, że śnieg na grani zdążył się wytopić, nieco niżej trochę go jeszcze zalegało, ale nie w takiej ilości, która by nas zblokowała, więc ruszamy na Przełączkę pod Kogutkiem. Po drodze spotykamy chłopaka, który schodzi i mówi, że musiał się wycofać, bo w żlebie zalega lód i bez raków ciężko będzie wejść. Stwierdzamy, że wejdziemy pod Kogutka i zobaczymy co dalej. Przełączka pod Kogutkiem: Dalsza część trasy wygląda dobrze, jest może trochę więcej śniegu. Postanawiamy spróbować wejść trochę innym wariantem: zamiast Ławicą podejść pod żleb, chcemy odbić wcześniej na Przełęcz pod Wysoką i stamtąd wbić się na grań. Potężne ściany Ciężkiego Szczytu, w tle Rysy: Dalej w stronę grani: Niestety warun staje się coraz gorszy, nawiało chmur, które praktycznie przykryły wszystko, nie widać szczytów, coraz więcej śniegu powoduje, że mamy już przemoczone buty. Docieramy pod grań, ale decydujemy się wycofać, wrócić na Ławicę i podejść klasycznym wariantem. Docieramy do żlebu prowadzącego pod Przełączkę w Wysokiej i tu sytuacja wygląda bardzo słabo. Środek żlebu jest przykryty praktycznie w całości śniegiem, dodatkowo płynie nim strumień z wytapianego przez słońce śniegu. Próbujemy wejść bokiem, ale tu z kolei jest stromo, mokro i praktycznie nie ma się czego łapać ani gdzie założyć asekuracji. Z tego odcinka nie mam żadnych zdjęć, bo to była walka o każdy krok W końcu docieramy na szczyt: Rysy w chmurach: Powrót do żlebu: Zejście do Smoczej Dolinki: Edytowane 18 Września 2021 przez sickboy777 3 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zośka Opublikowano 18 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 @sickboy777 rewelacyjna trasa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 18 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 Tego się spodziewałem. Na drugi wierzchołek jak trasa wyglądała? Gratulacje w każdym razie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 18 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 (edytowane) Nie byliśmy na drugim wierzchołku, baliśmy się, że bez słońca temperatura zacznie spadać na tyle szybko, że zaczną się robić oblodzenia (zresztą było już ich trochę miejscami jak szliśmy w górę) i wtedy tym cholernym żlebem już nie damy rady zejść. Dlatego nawet na szczycie za długo nie siedzieliśmy, tylko rwaliśmy jak najszybciej na dół. Edytowane 18 Września 2021 przez sickboy777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peter1 Opublikowano 19 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2021 15 godzin temu, sickboy777 napisał: Nie byliśmy na drugim wierzchołku, baliśmy się, że bez słońca temperatura zacznie spadać na tyle szybko, że zaczną się robić oblodzenia (zresztą było już ich trochę miejscami jak szliśmy w górę) i wtedy tym cholernym żlebem już nie damy rady zejść. Dlatego nawet na szczycie za długo nie siedzieliśmy, tylko rwaliśmy jak najszybciej na dół. Wiadomo. Jasna sprawa. W sumie właśnie dlatego jeżdżę tylko w sierpniu(w lipcu za wcześnie bo śnieg zalega, a we wrześniu za późno bo już nowy napadał). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi