Lexi Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 Jakie? Wymienić w nowych butach czy zostawić oryginalne? Jak już wymieniać zużyte to jak często? Zagadnienie jest o tyle ważne i ciekawe ze "niewidoczna" wkładka potrafi równie dobrze zepsuć jak i poprawić komfort chodzenia. Oczywiście najwygodniejsze będą wkładki personalizowane ale są bardzo drogie więc chyba większość turystów ma w butach "gotowce". Ciekawią mnie wasze opinie i doświadczenia ... wydajecie pieniądze na Superfeet albo Currex czy wystarczają Wam kilka razy tańsze wkładki wytwarzane przez producentów obuwia? A może nie ma to dla Was znaczenia? Jednym słowem pochwalcie sie co macie w butach pod stopami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 Hmmm temat dość skomplikowany bo to kwestia indywidualnych odczuć .Jak to jest u nas , zarówno ja jak i moje szczęście używamy butów Hanzel i używamy firmowych wkładek,które dostaliśmy razem z butami. Problemów z komfortem brak.Ja raz , całkiem niedawno, chciałem sobie polepszyć i wsadziłem wkładkę z tych co to gotują , sprzątają itd. no super hiper. Od razu pojawiły się problemy z palcami podczas zejść , które wcześniej nie występowały. Po zmianie na oryginalne problem zniknął. Oczywiście daleki jestem od uogólnień ,że Hanzlowa wkładka , która jest prosta jak budowa cepa jest lepsza od tej super hiper, ale to że mnie w tym konkretnym bucie nie przypasowała to fakt. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 2 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 2 godziny temu, barbie609 napisał: Hmmm temat dość skomplikowany bo to kwestia indywidualnych odczuć Może warto "przegadać " nieco temat bo ważny jest i skomplikowany... ... w dodatku nie każda wkładka będzie współpracowac z każdym obuwiem - ale za to za pomocą wkładki możemy nieco zmienić twardość buta (na przykład- do siateczkowego niskiego Marella włożyłem sztywna skórzaną wkładkę Sidas i od biedy mogę w tym chodzić po kamieniach nie czując ich pod stopą aż tak bardzo jak z wkładką oryginalną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 7 godzin temu, Lexi napisał: Jednym słowem pochwalcie sie co macie w butach pod stopami? Aktualnie w butach Aku używam wkładek które zostały mi po Salewach MTN - tam parę lat temu dawali taki rozbudowany zestaw. Z firmowymi Aku jakoś bardziej mi się noga pociła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 2 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 2 godziny temu, Jędrek napisał: Aktualnie w butach Aku używam wkładek które zostały mi po Salewach MTN - tam parę lat temu dawali taki rozbudowany zestaw. Z firmowymi Aku jakoś bardziej mi się noga pociła. Wszystkie chwyty dozwolone....moja żona w Hanwagach (takich pancernych..zimowych) ma włożone wkładki Currex a te z Hanwagów ma włożone od niedawna w letnie CMP bo oryginalna wkładka w CMP sie błyskawicznie niszczy ..jest kiepska po prostu (bo i but niskobudżetowy). W moich Zenitach Plus fabryczna wkładka jest dobra ale już w zwykłych Zenitach (bez gtx) dali taką cieniutką "piankę" którą wymieniłem natychmiast ....a przecież podeszwa identyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StygMat17 Opublikowano 2 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2022 Jak już wcześniej padło wszystko zależy od użytkownika. Co mogę odradzić to wkładki żelowe (w całości)- słabiej oddychają i stopa niestety potrafi w nich się przesuwać, konstrukcje hybrydowe mogą poprawić komfort lub zmniejszyć - wkładka grubsza + stopa but bardziej wypełniony i ciasny. Używałem oryginalnych wkładek w Aku (performance) i Arcteryxach - mega wygodne mimo że cienki to dobrze wyprofilowane. W butach z BD na lato które mam wkładka to żart - cienka pianka która po tygodniu wygląda jak kartka papieru, zero amortyzacji czy wzmocnienia trzymania stopy - za to bóle achillesow i palców. Sidas czy inne termoformowalne wynalazki z pianki najlepiej się sprawdzą bo dopasują się do stopy użytkownika. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 3 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 Im człowiek starszy tym bardziej stopa rozklepana i potrzebuje dobrych wkładek. We wszystkich butach górskich używam indywidualne dopasowanych Sidas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lexi Opublikowano 3 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2022 14 godzin temu, J@n napisał: We wszystkich butach górskich używam indywidualne dopasowanych Sidas W narciarskich butach takie mam ale do trekkingowych to nie wiem czy u nas robią - zapytam - no chyba że to takie same ale myślę że nie bo przecież zadania inne. Marcin Szafrański pała miłością do Superfeet wiec u niego w Bielsku zapewne będzie można wydrukować wkładki (3D) jakby ktoś reflektował.. - ale przypuszczam ze tanio nie będzie :)....zresztą Sidas też tani nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi