Śnieżka Opublikowano 17 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Szykuję się do zakupu lonży. Podpowiedzcie proszę którą kupić : petzl, salewa czy camp ?? Ceny są rózne i nie wiem co wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śnieżka Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Jacek bardzo ci dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śnieżka Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Powiedz mi jeszcze czy przy tej różnicy cenowej ,te karabinki w droższej wersji to coś specjalnego ?? Ogólnie warto brać ta droższą ? https://allegro.pl/oferta/petzl-scorpio-eashook-l060ba00-lonza-via-ferrata-7583246351 https://allegro.pl/oferta/petzl-scorpio-vertigo-lonza-via-ferrata-nowy-model-7400442814 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śnieżka Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Asekuracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śnieżka Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Jeszcze raz bardzo Ci dziekuję, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śnieżka Opublikowano 17 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Ok. Zostane już przy petzl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Tu masz tego Petzla o stówkę taniej, niż na tej aukcji. https://8a.pl/lonza-petzl-scorpio-vertigo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śnieżka Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 1 godzinę temu, sickboy777 napisał: Tu masz tego Petzla o stówkę taniej, niż na tej aukcji. https://8a.pl/lonza-petzl-scorpio-vertigo Dzięki widziałąm tą, znalazalam też taniej tą drugą z tymi wiekszymi karabinkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loki Opublikowano 23 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Wiem, że temat już był, ale ja też planuje kupić lożę... Zastanawiam się między - Petzl Scorpio Vertigo, - Salewa Premium Attack, - CT Top Shell Slider w/Twisting. Przejrzałem różne strony, fora itp... chyba namieszalem sobie tym bardziej niż przypuszczałem... doradzicie coś proszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mnich Admin Opublikowano 23 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 5 minut temu, Loki napisał: Wiem, że temat już był, ale ja też planuje kupić lożę... Zastanawiam się między - Petzl Scorpio Vertigo, - Salewa Premium Attack, - CT Top Shell Slider w/Twisting. Przejrzałem różne strony, fora itp... chyba namieszalem sobie tym bardziej niż przypuszczałem... doradzicie coś proszę? Zdecydowanie Petzl! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Ja polecam tą: https://www.outdoorzy.pl/26523-rock-empire-lonza-dynatwist.html - Ma krętlik, co ułatwia przepinanie. Nie musisz uważać na kolejność przepinania karabinków i mimo to odpada problem z plątaniem/skręcaniem. - ma dodatkowe oko do wpięcia „na sztywno”. Opcja przydatna przy długich ferratach, na których nie ma miejsc do odpoczynku. Wtedy możesz wpiąć w lonżę pętlę lub kawałek liny, za pomocą dodatkowego karabinka podpiąć się na sztywno do systemu asekuracji ferraty i bezpiecznie odpocząć (rozciągliwe ramiona lonży się do tego nie nadają, bo nie dają takiego oparcia i stabilizacji). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loki Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 @sickboy777 dzięki za radę, ale ostatecznie kupiłem już Petzla, bo nagle okazało się, że w polskich sklepach zaczęły znikać w logicznych cenach i musiałem się trochę pospieszyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NEMES Opublikowano 3 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2021 Cześć, mam nadzieję że mieszczę się w tym temacie. Jaki prześwit/rozmiar karabinka jest odpowiedni na tatrzańskie łańcuchy? Skąd pytanie? A no są lonże na via ferraty ale często mam wrażenie że te karabinki są dość małe i będą się ciężko przesuwały po łańcuchu. Prześwit 21mm wydaje się dość mały na łańcuch. Widziałem w Tatrach ludzi którzy złożyli sami lonże kupując osobno absorber, liny i karabinki. Widziałem ludzi z karabinkami wielkości buta i tak się zastanawiałem po co im taki rozmiar - teraz chyba ich rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 4 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2021 21 godzin temu, NEMES napisał: jest odpowiedni na tatrzańskie łańcuchy? Odpowiedz jest krótka - żaden ! Tatrzańskie szlaki łańcuchowe to nie są ferrraty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędrek Opublikowano 5 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2021 Dnia 3.12.2021 o 08:58, NEMES napisał: Jaki prześwit/rozmiar karabinka jest odpowiedni na tatrzańskie łańcuchy? Na tatrzańskie łańcuchy odpowiednie są silne i sprawne ręce. Reszta ciała też się przyda. Nie wiem czy zauważyłeś, ale wystarczy kilku przepinających się na łańcuchach, żeby skutecznie zablokować cały szlak. Nie umiesz, nie czujesz się pewnie, to nie idziesz na OP, Rysy itp. miejsca. Lubisz używać lonży itp. sprzętów - to ferrat w Europie jest mnóstwo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi