Skocz do zawartości

co byście doradzili?

monik

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 3.07.2024 o 21:10, Fibi napisał:

A jaki byście radzili kierunek marszu na odcinku Brestova-Salatyny-Pachoł? Mam na myśli nie tylko trudność, ale też widoki.

Pod względem trudności jak dla mnie jedyną sensowną opcją było iść od Brestovej (praktycznie wszystkie trudniejsze miejsca idzie się w górę), natomiast kwestia widoków się dla mnie nie liczy, gdy dobieram kierunek, bo tak czy inaczej się rozglądam i filmuję wszystko dookoła.

No ale z Pachoła na Przełęcz pod Banówką (i dalej trochę też) się sypie nieźle.

I jak dobrze pamiętam to coś koło 11 h nam zajęło a nie było z nami wtedy tych osób, które zwykle najbardziej spowalniają marsz.

Edytowane przez Gieferg
  • Lubię to ! 2

• 4 tygodnie później...

Byłem ostatnio w tych rejonach. To miała być taka przebieżka przed następnym dniem w którym udało się wejść na Rysy. Więc chciałem klasycznie obejść tylko dolinę ze stawami Rohackimi. Dodatkowo chciałem wejść na jakiś punkt widokowy jak najmniejszym kosztem sił. Pierwotnie miał to być Zabrat skąd rozpościera się przepiękna panorama, o czym wiedziałem wchodząc kiedyś na Wołowiec. Ale tak to już jest że człowiek bywa chciwy , to zamarzył mi się jakiś inny punkt obserwacji. Kombinowałem planując gdzie tu wejść. Pod rozwagę brałem Pachoła, Spaloną czy Brestova. Ale wybór padł na Trzy Kopy a dokładnie na tę pierwszą kopę od przełęczy Smutnej. Gdzieś na którymś portalu znalazłem  opisy wejść oraz panoramy z nich. A tam było opisane że wejście na nią jest stosunkowo proste od Przełęczy Smutnej i rozpościera się z niej przepiękna panorama na całą grań Rohaczy aż do Grzesia. Potwierdzam to był strzał w dziesiątkę. 

• Lubię to ! 3