ania71wro Opublikowano 19 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2022 Czy możecie polecić jakieś bezpieczne (bez sprzętu lawinowego) wycieczki skiturowe w Tatrach? Doświadczenie skiturowe mam tylko w Karkonoszach, chętnie poznałabym inne góry. Trasy, gdzie skiturowiec nie przeszkadza turystom, a turyści jemu. A może w Tatrach lepiej jednak pieszo? Chętnie poznam Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barbie609 moder Opublikowano 20 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 @ania71wrodoświadczenia skiturowego/aktualnego/ nie mam , także co do Tatr Ci nie podpowiem , ale piękne tereny i dość często odwiedzane przez narciarzy to Małe Pieniny , głównie Polany Pod Wysoka , Dolina Białej Wody , zbocza Wierchliczki , Watriska można wędrować grzbietami w Pieniny i w drugą stronę w Beskid a i krzesełko jest pod ręką jakby co- ,,Jaworki Ski Arena,, . Narciarze nie przeszkadzają pieszym bo działają obok szlaków lub tam gdzie piesi nie docierają. .Poniżej masz zdjęcia z okolicy przełączy Rozdziela. na tych polanach działają narciarze 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania71wro Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Dziękuję bardzo, liczyłam szczerze mówiąc właśnie na jakieś sugestie także z innych gór. W Tatrach jakoś sobie nie wyobrażam, gdzie można pochodzić, kursanci chodzą z Kuźnic na Kalatówki i dalej, ale ja nie chcę kursu, tylko spokojnej wycieczki. Generalnie wybieram się na piesze wycieczki (zachęcona Waszymi raportami), ale zamierzam wrzucić na wszelki wypadek narty do bagażnika. A Małymi Pieninami się zainteresuję, nie znam ich jeszcze w zimie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@n Opublikowano 20 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 27 minut temu, ania71wro napisał: liczyłam szczerze mówiąc właśnie na jakieś sugestie także z innych gór. może takie sugestie w Tatrach https://www.kochamnarty.pl/topic/1132-zjazd-z-rysow/ https://www.kochamnarty.pl/topic/3111-tatrzanska-wloczega-z-wysokich-w-zachodnie-;/ albo gdzieś indziej https://www.kochamnarty.pl/topic/5146-ski-sail-czyli-turowa-bajka-w-norwegii/?hl=lofoty#entry69401 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ania71wro Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Dzięki J@n, z dużą przyjemnością i zazdrością poczytałam o trasie przez Gładką Przełęcz do Tomanowej. Chętnie bym się wybrała, ale tylko z kimś doświadczonym i jak już sama nabędę doświadczenia. Rysy absolutnie nie dla mnie, jeżdżę przyzwoicie, ale bez szaleństw. Skitury lubię, bo znudziła mi się jazda góra-dół w tłumie, wolę słyszeć śnieg i czuć zapach świerków, muzyka na stoku i zapach kiełbasek mnie zniechęcają. Albo się starzeję, albo dojrzewam. Aktualnie szukam dla siebie tras bezpiecznych lawinowo, takich na początek, nie dla zjazdów pozatrasowych, ale dla widoków. W Karkonoszach chodziłam po bezpiecznych szlakach dla czeskich biegaczy. Zacznę chyba klasycznie od Kondratowej, ale mam przeczucie, że po Tatrach wolę chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaaga76 Opublikowano 21 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2022 (edytowane) @ania71wro co jakiś czas w kwartalniku Tatry pojawiają się artykuły z propozycjami wycieczek skitourowych w Tatrach. W numerze 1/2022 Łukasz Kosut zaprasza na skiturę „Ku Liptowskiej Grani”: „Skiturowa wycieczka na Kończysty Wierch grzbietem dzielącym na pół Dolinę Chochołowską nie jest trudna technicznie, ale wymaga dużo szczęścia, jeśli chodzi o warunki narciarskie ‒ zarówno w dolinie, jak i na grani”. Edytowane 21 Lutego 2022 przez jaaga76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi