Kasia K 1,355 Posted January 31, 2022 Share Posted January 31, 2022 Latem ubiegłego roku wybrałam się szlakiem ze Starego Smokowcu do Terycho Chaty przez Czerwoną Ławkę do Chaty Zbójnickiej i spowrotem do Starego Smokowca. Wyprawa całodniowa, ale cudowna. Ranne mocne zamglenia trochę onieśmielały, ale w ciągu dnia aura zmieniała się a lepsze. Czerwona opisywana jako szlak trudny okazał się całkiem sympatyczny. Wspinaczka na przełęcz to zaledwie ok. 20 minut. Ledwo człowiek zacząć się wspinać już był na górze. Ale do sedna..... Interesuje mnie czy ktoś z tatromaniaków miał okazję przejść Ławkę otwartą w sierpniu ferratą??? Ciekawa jestem opinii, ponieważ mam smaka na nią! 10 1 Quote Link to post Share on other sites
Krzysiek Zd 1,369 Posted January 31, 2022 Share Posted January 31, 2022 Super traska @Kasia K jedna z moich ulubionych ?? szkoda, że pogoda trochę Ci nie dopisała ale fotki całkiem ładne ? Zrobiłem tą pętlę dwa razy i z chęcią powtórzę jeszcze nie raz ☺ Co do ferraty to niestety też jeszcze nie byłem. 3 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,219 Posted January 31, 2022 Share Posted January 31, 2022 Byłem przygotowany i czekałem na otwarcie ale mieli opóźnienie i nie dałem rady w zeszłym roku. Ale oczywiście to plan na ten rok. ? 2 Quote Link to post Share on other sites
Kasia K 1,355 Posted January 31, 2022 Author Share Posted January 31, 2022 No to mamy dobry plan!!! 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 3,248 Posted February 5, 2022 Share Posted February 5, 2022 @peter1 @Kasia K jestem zainteresowna. Pamiętajcie o mnie, plisssss?? 1 Quote Link to post Share on other sites
Kasia K 1,355 Posted February 5, 2022 Author Share Posted February 5, 2022 Jaaga76 jakby co jesteśmy w kontakcie? 1 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,219 Posted February 6, 2022 Share Posted February 6, 2022 @Kasia K @jaaga76 oczywiście. Ja jestem zawsze w sierpniu więc jak akurat będziecie to z przyjemnością. ? 1 1 Quote Link to post Share on other sites
Kasia K 1,355 Posted February 6, 2022 Author Share Posted February 6, 2022 3 godziny temu, peter1 napisał: @Kasia K @jaaga76 oczywiście. Ja jestem zawsze w sierpniu więc jak akurat będziecie to z przyjemnością. ? Ja również często bywam w sierpniu na Słowacji, więc jest szansa ? Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,219 Posted August 27, 2022 Share Posted August 27, 2022 Plan z zeszłego roku wykonałem w tym. ? Udało się zahaczyć o Mały Lodowy ale ponownie miałem tam chmury(stąd wniosek, że udam się tam 3 raz :)) Pogoda była generalnie dobra ale widoczność się zmieniała cały czas i było bardzo zimno(przy tym wietrze było z 5 stopni). Nie pamiętam takiego zimna w sierpniu. Kolega Daerkopolo poszedł szlakiem, a ja wypróbowałem w końcu ferratkę. Droga wejściowa bardzo fajna ale zejściowa za łatwa, nie postarali się w ogóle. Mało kto używał lonży a w niektórych momentach było to potrzebne. Mały Lodowy już blisko Pośrednia Grań być może będzie cd...:) 9 Quote Link to post Share on other sites
barbie609 4,279 Posted August 27, 2022 Share Posted August 27, 2022 @peter1pięknie , jestem pod wrażeniem 1 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,219 Posted September 5, 2022 Share Posted September 5, 2022 Dodam jeszcze kilka: ? Miss Spąga Czerwona Ławka - przełęcz, a po lewej ta druga do siedzenia: Pośrednia z drogi na Mały Lodowy grań szczytowa wierzchołek 8 Quote Link to post Share on other sites
Kasia K 1,355 Posted October 7, 2022 Author Share Posted October 7, 2022 @peter1 właśnie oglądam Twoją relację z ferraty. Super!!! Mnie nie udało się zrobić jej w tym roku, chociaż byłam i w lipcu i w sierpniu - jakoś tak wyszło? ale plan pozostał.......Twoje foty fajnie obrazują jak to tam wygląda. W lipcu schodząc z Lodowej przełęczy w gradzie widziałam ludzi podchodzących na Czerwoną i powiem że nie mieli ciekawie..... Nagle zrobiło się lodowato, a grad spadał z taką siłą, że na drugi dzień siniaki na nogach i plecach miałam. ? 1 Quote Link to post Share on other sites
peter1 1,219 Posted October 7, 2022 Share Posted October 7, 2022 @Kasia K ja tam zamierzam wrócić bo muszę mieć w końcu dobrą pogodę na Małym Lodowym... ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts