Anna M. Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Schronisko PTTK nad Morskim Okiem (1395 m n.p.m.) - Dolina za Mnichem (szlak żółty). Do Morskiego Oka dojście, ewentualny dojazd konikami. Czas przejścia: 1 godz. 15 min., suma podejść 390 m - tyle mapowo, u mnie wyszło dłużej. Licząca niecałe 2 kilometry długości, wciśnięta pomiędzy Mnichem, Cubryną, Szpiglasowym Wierchem, Szpiglasową Przełęczą i Miedziane, jest bardzo dobrze znana taternikom, atakującym Mnicha. Jest odgałęzieniem Doliny Rybiego Potoku w Tatrach Wysokich. Znajdują się tutaj Staw Staszica (zwany inaczej Stawkiem Staszica) oraz Zadni Stawek Mnichowy, najwyżej położony zbiornik wodny w Polsce (2072 m). Można stąd dojść na Wrota Chałubińskiego (2020 m n.p.m.), Szpiglasową Przełęcz (2134 m n.p.m.), dalej na Szpiglasowy Wierch (2172 m n.p.m.) i do Doliny Pięciu Stawów Polskich. Szlak bardzo łatwy, nawet kamienie „odpowiednio” poukładane. Szłam tam z kontuzją kolan i nawet poprawiło mi się po tej wycieczce. Morskie Oko widziane ze szlaku Pogoda tego dnia była piękna Jeszcze kawałek pod górkę Pieknie wygląda Morskie Oko Schronisko Morskie Oko Szlak na Wrota Chałubińskiego Tatry Bielskie Górujący nad Morskim Okiem Czarny Staw pod Rysami Pan Mnich kłania się 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 19 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 No niestety, ale podpisy pod zdjęciami nie zgadzają się, sorki. Program porobił sobie, jak chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Cicha i spokojna dolinka. Fajny widok na Mnicha! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 19 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 @Agnieszka GP Masz rację Agnieszka, bardzo tutaj spokojnie, mało ludków i ten krajobraz, miejscami tak księżycowy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Już sama Dolinka za Mnichem jest ładna ale warto podejść na Wrota Chałubińskiego dla widoków !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 19 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 @Agnieszka GP Miałam okazję tam być w 2017 roku Gdzieś w oddali w pewnym momencie zaczęło być słychać grzmoty i szybko uciekaliśmy, ale okazało się, że burza przeszła obok, a nam została piękna tęcza 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ania GL Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Też tam byłam w tym roku. Pooglądałam sobie mój przyszłorocznym cel z różnych stron Na Wrota też warto zajść. Może widoki są ograniczone, ale może być to okazja by pobyć ze sobą sam na sam na wysokościach, bo ludzi tam zbyt wiele nie ma 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 19 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) @Ania GL No właśnie, jakoś mało ludków wchodzi na Wrota, a przecież wcale nie jest trudno Edytowane 19 Września 2019 przez Anna M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 19 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 @Tatromen Dla Ciebie wszystko jest łatwe A wchodziłeś na Nosal w błotku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ania GL Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 (edytowane) Mało ludków może dlatego, że nie ma innej alternatywy zejścia. Choć czytałam gdzieś, że kiedyś można było przejść z Wrót na Szpiglasowy, i na słowacką stronę i tam nawet ścieżka jest jeszcze widoczna. Może @Tatromen coś o tym wie Edytowane 19 Września 2019 przez Ania GL 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 19 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 2 minuty temu, Ania GL napisał: Mało ludków może dlatego, że nie ma innej alternatywy zejścia. Choć czytałam gdzieś, że kiedyś można było przejść z Wrót na Szpiglasowy, i na słowacką stronę i tam nawet ścieżka jest jeszcze widoczna. Może @Tatromen coś o tym wie Sama miałam ochotę iść tam na dół, na słowacką stronę, ale słyszałam grzmoty i trza było wracać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fibi Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 50 minut temu, Anna M. napisał: @Ania GL No właśnie, jakoś mało ludków wchodzi na Wrota, a przecież wcale nie jest trudno Mi się wydaje, że ten szlak ma zły PR kiedyś czytałam, że na Wrota nie ma się po co pchać, bo są niespecjalnie widokowe. No i jakoś mi się nie chciało tam iść, w końcu poszłam przy wietrze wiejącym w porywach 100 km/h, więc nie dość, że widoki były całkiem ciekawe to jeszcze przeżyliśmy przygodę życia, bo nas o mało na Słowację nie zwiało 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 19 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 55 minut temu, Fibi napisał: Mi się wydaje, że ten szlak ma zły PR kiedyś czytałam, że na Wrota nie ma się po co pchać, bo są niespecjalnie widokowe. No i jakoś mi się nie chciało tam iść, w końcu poszłam przy wietrze wiejącym w porywach 100 km/h, więc nie dość, że widoki były całkiem ciekawe to jeszcze przeżyliśmy przygodę życia, bo nas o mało na Słowację nie zwiało Na pewno ciekawsze i piękniejsze widoki są ze Szpiglasowej Przełęczy, czy Krzyżnego, ale warto iść na Wrota, chociażby po to, żeby porównać z innymi przełęczami @Fibi, jedno doświadczenie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piszanka48@interia.pl Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 15 godzin temu, Anna M. napisał: @Agnieszka GP Masz rację Agnieszka, bardzo tutaj spokojnie, mało ludków i ten krajobraz, miejscami tak księżycowy O właśnie, tak mi się skojarzyło, jak szłam na Wrota na początku września...księżycowy krajobraz :) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sickboy777 Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 20 godzin temu, Ania GL napisał: Mało ludków może dlatego, że nie ma innej alternatywy zejścia. Choć czytałam gdzieś, że kiedyś można było przejść z Wrót na Szpiglasowy, i na słowacką stronę i tam nawet ścieżka jest jeszcze widoczna. Może @Tatromen coś o tym wie Ania, można, tu masz opis: http://www.wiecznatulaczka.pl/duchy-na-szpiglasowej-grani/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 20 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 1 godzinę temu, sickboy777 napisał: Ania, można, tu masz opis: http://www.wiecznatulaczka.pl/duchy-na-szpiglasowej-grani/ Dzięki @sickboy777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anna M. Opublikowano 20 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 11 godzin temu, piszanka48@interia.pl napisał: O właśnie, tak mi się skojarzyło, jak szłam na Wrota na początku września...księżycowy krajobraz A szczególnie pod koniec doliny, bliżej Wrót Chałubińskiego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi