Góry Ponad Wszystko 317 Posted January 13, 2021 Share Posted January 13, 2021 (edited) Mamy 9 stycznia pierwsze powiewy zimy w Tatrach. Wybieramy się do Doliny Pięciu Stawów Polskich. Wstępny plan zakłada przejście z Gładkiej przełęczy poprzez Walentkową Grań na Świnicę. Wykonanie możecie zobaczyć jak zwykle okiem kamery ? Edited November 25, 2021 by Góry Ponad Wszystko 5 2 Quote Link to post Share on other sites
wwwojo 212 Posted January 13, 2021 Share Posted January 13, 2021 Piękny dzionek i widoki i przeżycia. Pomimo odwrotu gratulacje. 6:21 mówisz o zamarzniętych palcach... dłonie czy stopy? i jak sobie z tym radzisz? Quote Link to post Share on other sites
Góry Ponad Wszystko 317 Posted January 13, 2021 Author Share Posted January 13, 2021 Była mowa o palcach u rąk ? Przez chwilę brodziłem w głębokim śniegu ? Najlepszym rozwiązaniem jest ruch tego nic nie zastąpi ? ale na sytuacje kryzysowe mam zawsze ze sobą ogrzewacze chemiczne i łapawice puchowe. Oczywiście w łapawicach nie zawsze da się działać z racji na objętość aczkolwiek dają bardzo duży komfort termiczny. 1 Quote Link to post Share on other sites
jaaga76 2,444 Posted January 14, 2021 Share Posted January 14, 2021 @Góry Ponad Wszystko świetna relacja. Co prawda mam genetycznie uwarunkowaną niechęć do chodzenia poza szlakami ?, ale Gładka bardzo mnie nęci... (choć pewnie nie zimą). Brawo za rozsądek. ? 1 Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 2,800 Posted January 16, 2021 Share Posted January 16, 2021 Ale bomba! Filmik rewelacja, wyprawa super. Szkoda, że Świnka nie zdobyta, ale i tak szacun za wędrówkę w takich warunkach, dobra decyzja o wycofaniu się. Ile metrową linę mieliście i jaki i ile szpeju braliście? 1 Quote Link to post Share on other sites
Góry Ponad Wszystko 317 Posted January 16, 2021 Author Share Posted January 16, 2021 Mateusz Z do graniówek gdzie wiemy że nie ma potrzeby robić zjazdów zabieramy 20m lub 2x20m, 3 średnie frendy kilka taśm 100-200cm, 4 ekspresy 60cm, przyrząd asekuracyjny na wszelki wypadek i 4 HMSy. Jeszcze każdy według uznania coś do osobistego zabiera do plecaka. 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts