Rysiek 0 Posted September 18, 2020 Share Posted September 18, 2020 Czy znacie jakąś w miarę sprawdzoną( o ile to w ogóle możliwe)długoterminową pogodę dla Tatr? Quote Link to post Share on other sites
Mateusz Z 2,136 Posted September 18, 2020 Share Posted September 18, 2020 Cześć. Długoterminowe prognozy dla gór to wróżenie z fusów. Sprawdź sobie prognozy na windy.com , można tam porównać kilka modeli. Z tego co widzę, to od przyszłego weekendu ma padać śnieg, ciekawe czy się sprawdzi :) Quote Link to post Share on other sites
Anuś 1,168 Posted September 18, 2020 Share Posted September 18, 2020 Ja polecam meteoblue, fajne opcje i kamerki, pogoda godzinowa. Raczej się spraedza, ale nie z jakimś długoterminowym wyprzedzeniem. W gorach szybko pogoda się zmienia. Quote Link to post Share on other sites
Luk_ 1,740 Posted September 18, 2020 Share Posted September 18, 2020 3 godziny temu, Rysiek napisał: Czy znacie jakąś w miarę sprawdzoną( o ile to w ogóle możliwe)długoterminową pogodę dla Tatr? Długoterminowa prognoza (o ile nie nadejdzie mocno rozbudowany wyż i będzie się utrzymywał np. tydzień) jest niemożliwa. Obecnie 3-4 dni w regionach górskich, zwłaszcza dla Polski, to niestety póki co maksimum. Chociaż mimo wszystko jesienią i zimą na pewno powinny prognozy się sprawdzać dużo lepiej niż latem 😉 1 Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,114 Posted September 18, 2020 Share Posted September 18, 2020 Paczam i paczam na to windy.com i nadal nie wiem, czy w sobotnią noc będą chmury w Tatrach, czy też nie 😜 Quote Link to post Share on other sites
Mnich Moderator 1,455 Posted September 18, 2020 Share Posted September 18, 2020 1 godzinę temu, Q'bot napisał: Paczam i paczam na to windy.com i nadal nie wiem, czy w sobotnią noc będą chmury w Tatrach, czy też nie 😜 Spytaj @Mateusz Z , naszego forumowego synoptyka, zwanego pieszczotliwie Krecikiem 🙂 2 Quote Link to post Share on other sites
Bieszczadzki_tatromaniak 355 Posted September 18, 2020 Share Posted September 18, 2020 długoterminowe prognozy to fusy a zwłaszcza w górach, ale tak jak Mnich pisze, najlepiej o pogode Krecika pytać 😄 Quote Link to post Share on other sites
Luk_ 1,740 Posted September 18, 2020 Share Posted September 18, 2020 (edited) 1 godzinę temu, Q'bot napisał: Paczam i paczam na to windy.com i nadal nie wiem, czy w sobotnią noc będą chmury w Tatrach, czy też nie 😜 Cirrus/cirrostratus/cirrocumulus jak już. Czyli chmury będą, ale takie nieprzeszkadzające w wędrówkach 😛 Więc niebo będzie takie "mętne" (bez takiego pięknego błękitu 😀). Korzystasz z meteogramów? Edited September 18, 2020 by Luk_ 1 Quote Link to post Share on other sites
Q'bot 1,114 Posted September 18, 2020 Share Posted September 18, 2020 6 hours ago, Luk_ said: Korzystasz z meteogramów? Wiem, że będzie coś w wyższych warstwach atmosfery, ale to lubi zepsuć widok na gwiazdy ;< Czasem korzystam, ale mają niską sprawdzalność godzinową IMHO 1 Quote Link to post Share on other sites
Luk_ 1,740 Posted September 18, 2020 Share Posted September 18, 2020 No tak, z widokiem na gwiazdy może być średniawka. Coś tam na pewno widać będzie, ale na czyściutkie niebo, bez żadnej skazy raczej nie ma co liczyć 😀 Zależy też przez jakie instytucje są wydawane. Windy ma w miarę git. Ale ICM... Zawsze się śmieję, że meteogram ICMu jest dobry (chociaż może i to za dużo powiedziane) na 4h w przód, a czasem nawet 2h po interesującej nas godzinie 😂 1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts