Skocz do zawartości

Wasze tegoroczne wycieczki w Tatry

Leszek Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć długo nic nie pisałem bo trochę byłem w szpitalu ale ostatnio kilka dni w Słowackich Tatrach i chciałbym się pochwalić. Byłem z moim długoletnim Przyjacielem biologiem który dodatkowo służy fachową poradą o tym jakie widzimy roślinki na trasie. Wędrowaliśmy w rejonie Podbańskiego. Cena za apartament 2 pokojowy z kuchnią i łazienką to obecnie za osobę 25 eu za noc. Trasy teraz wymienię i na czym mi zależało. Pierwsza to Dolina Niewcyrka. Zależało mi na fotkach i znalezieniu pośredniej Siklawy bo byłem w niej dwa razy i fotki nie miałem. Zaskoczyło mnie że ścieżka jest wyraźna i docięte gałęzie i nawet powalone drzewa zostały przecięte. Wodospad znalazłem i mam fotki ale z daleka bo widać go z zarosłej Niewcyrskiej Polany ale wyżej i w odległości około 200 m. Dojście bardzo trudne bo ścieżka oddala się wyżej od potoku i nie byliśmy w stanie przedrzeć się przez powalone drzewa. Potok Niewcyrka dla mnie jest najpiękniejszy w Tatrach ma 3 wodospady ale tylko najniżej położony jest dostępny szlakiem 5 minut od ścieżki w Dolinie Koprowej. Jest spore zamieszanie z nazwami i położeniem tych wodospadów jak również ich wysokością. Ten dostępny jest najwyższy i ma około 80 metrów. Co jeszcze zobaczyliśmy napiszę jutro. Ale już teraz miłe zaskoczenie że bardzo mało ludzi na trasach nawet w Dolinie Koprowej i Cichej. A parking w Podbańskiem darmowy i zapełniony w około 30 procentach. W zeszłym roku ludzi było o wiele więcej.

• Lubię to ! 4

I kolejne wycieczki. Potem poszliśmy na Jeżową. Szczyt ma ponad 2000 m. Byłem już na nim ale przy pochmurnej pogodzie i nic nie widziałem tak samo jak z Grani Bystrej ciągnącej się na ten szczyt. Tym razem wszystko było ok. Czyli super widoki i idealnie wyszukaliśmy ścieżkę. Jest trochę zagmatwana ale kosówka docięta. Idzie się super. W internecie znalazłem opis wejścia z Doliny Bystrej przez las i przedzierania przez kosówki mój wariant jest całkiem inny lepszy bez żadnego przedzierania. Będzie w nowym wydaniu Nieznanych Tatr. Potem był dzień odpoczynkowy i dwie wycieczki do Doliny Cichej i Doliny Ciemnosmreczyńskiej. Chcieliśmy podejść dawnym szlakiem na Tomanową Przełęcz ale nie ma mostu na Cichej Wodzie . Z kolei na ostatniej wycieczce spotkaliśmy piękną Lilię Złotogłów i najrzadszego motyla Niepylaka Apollo. Rok temu też go spotkałem ale podchodząc na przełęcz Zawory. Dla mnie ten rejon czyli Ciemne Smreczyny i Zawory to jedne z najpiękniejszych miejsc w Tatrach za szlakiem. I wyobraźcie sobie że jak byliśmy nad Ciemnosmreczyńskim Stawem który jest trzecim co do wielkości po Słowackiej stronie i ma ponad 13 ha to było z nami tylko kilku turystów. A w Morskim Oku w tym czasie tysiące. Obok Podbańskiego jest mały parking w Trzech Studniczkach skąd prowadzi szlak na Krywań. Sporo dłuższym wariantem niż ze Szczyrbskiego Stawu. Może jeszcze wyjadę na kilka dni w Tatry we wrześniu ale słowackie tym razem do Popradu ale się okaże. Pochwal się się co Wam udało się zobaczyć bo pogoda tego lata jest rewelacyjna.

• Lubię to ! 5
  • Dziękuję 1

20 godzin temu, Leszek Andrzej napisał(a):

Zaskoczyło mnie że ścieżka jest wyraźna i docięte gałęzie i nawet powalone drzewa zostały przecięte. Wodospad znalazłem i mam fotki ale z daleka bo widać go z zarosłej Niewcyrskiej Polany ale wyżej i w odległości około 200 m. Dojście bardzo trudne bo ścieżka oddala się wyżej od potoku i nie byliśmy w stanie przedrzeć się przez powalone drzewa. 

Zaaraz... to do Niewcyrki w końcu trasa zadbana, czy się ciśnie między krzakami i wiatrołomami? 🤔

12 godzin temu, Jędrek napisał(a):

Sporo dłuższym? Moim skromnym zdaniem wręcz przeciwnie. 

Tak sporo bo startujemy z miejsca niżej położonego od Szczyrbskiego Stawu to jest ponad 400 m. Wprawdzie trochę mniej km ale ponad godzinę więcej podejścia. Oba warianty spotykają się około 1'5 godziny od szczytu.

• Lubię to ! 1

Godzinę temu, Q'bot napisał(a):

Zaaraz... to do Niewcyrki w końcu trasa zadbana, czy się ciśnie między krzakami i wiatrołomami? 🤔

Tak super zadbana co mnie mega zaskoczyło. Byłem wcześniej około 20 lat temu i 10 lat temu i musieliśmy trochę się przedzierać ale przez kosówkę. Teraz jest więcej powalonych drzew ale ścieżka super przygotowana.

W dniu 18.08.2024 o 22:30, Leszek Andrzej napisał(a):

Tak sporo bo startujemy z miejsca niżej położonego od Szczyrbskiego Stawu to jest ponad 400 m. Wprawdzie trochę mniej km ale ponad godzinę więcej podejścia. Oba warianty spotykają się około 1'5 godziny od szczytu.

Nyka zgadza się z moimi czasami. Od Trzech Studni wszedłem o ponad pół godziny szybciej na Krywań, niż ze Szczyrbskiego.  Rok po roku więc kondycyjnie było podobnie. 

A wg wspomnianego Nyki około pół godziny różnicy na korzyść trasy z Trzech Studni. 

W dniu 20.08.2024 o 20:39, Jędrek napisał(a):

Nyka zgadza się z moimi czasami. Od Trzech Studni wszedłem o ponad pół godziny szybciej na Krywań, niż ze Szczyrbskiego.  Rok po roku więc kondycyjnie było podobnie. 

A wg wspomnianego Nyki około pół godziny różnicy na korzyść trasy z Trzech Studni. 

Ok tak pisze Nyka. Masz rację bo trasa z Trzech Studniczek jest mniej km ale więcej podejścia. W moim wieku podejście jest bardziej męczące niż km.😀 . A czas podany przy Szczyrbskim Stawie chyba 3,5 godz na drogowskazie jest mylny. Przynajmniej o 30 min za mało. 

• Lubię to ! 1

20 godzin temu, Leszek Andrzej napisał(a):

z Trzech Studniczek jest mniej km ale więcej podejścia

Podejścia więcej, ale z przyjemniejszym nachyleniem, jak dla mnie.  Zaś ze Szczyrbskiego długo idzie się praktycznie poziomo, a potem dość ostro w górę. 

Ale nie byłem tam od 2019 więc być może przy następnej okazji moje (nomen omen) podejście do tych wariantów się zmieni  😎

Edytowane przez Jędrek

• 1 miesiąc temu...