Skocz do zawartości

Górzysta Madera i Pico Ruivo

Pablo P

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś był na Maderze a jeżeli nie to zachęcam - ciepły klimat, ocean, piękne góry.  Myślę że tam wrócę.  Góry niewysokie ale mają lekko alpejski charakter. Najwyższy szczyt Pico Ruivo 1862 m.n.p.m. Jednak robi to wrażenie bo jest to wysokość względna i bezwzględna, ocean jest nieco ponad 10 km od szczytu w linii prostej. Cała wyspa jest górzysta ze wspaniałą roślinnością. Poniżej kilka górskich zdjęć.

DSC_0943.jpg

DSC_0922.jpg

DSC_0923.jpg

DSC_0926.jpg

DSC_0945.jpg

DSC_0964.jpg

DSC_0974.jpg

DSC_0014.jpg

DSC_0021.jpg

Poniżej warto zwrócić uwagę na górską drogę pełno tam takich.

droga2.jpg

DSC_0089.jpg

DSC_0950.JPG

DSC_0959.JPG

DSC_0960.JPG

Edytowane przez Pablo P
  • Lubię to ! 10
  • Dziękuję 1
  • Wow 1

16 minut temu, J@n napisał:

nie chcę Tobie popsuć planów ale luty nie jest klimatycznie najlepszy

(koleżanka była w tym roku i na 6 dni pobytu przez 5 padał deszcz)

No właśnie doczytałam, że styczeń i luty to tak se.... więc chyba raczej kwiecień (bo marzec to narciarski czas).

• Haha 1

10 godzin temu, jaaga76 napisał:

Napiszesz trochę informacji praktycznych, np. miejsce startowe, propozycje szlaków? 

Foty super! 

Sporo można znaleźć w necie, @J@n podał przydatne linki. 

Ze swojej strony, zimowe miesiące nie są najlepsze ze względu na opady, najlepiej pojechać w okresie od czerwca do września. 32 stopień szerokości geograficznej gwarantuje ciepło, zimą, wczesną wiosną i późną jesienią więcej pada. Latem temperatury na dole oscylują w granicach 23 do 25 stopni, zimą w granicach 18 do 20. My byliśmy we wrześniu dokładnie końcówka sierpnia mniej więcej do połowy września. Kilka lat temu w 2017 roku. Wyspa cała jest warta odwiedzenia nie tylko góry, ale wiadomo dla mnie z racji sentymentu do gór wycieczki górskie były miodem na serce.  Dojazd samolot inaczej się nie da.  My wykupiliśmy wczasy 2 tygodnie ze śniadaniami tak jest prościej i wcale nie jakoś specjalnie drogo. Z Polski nie ma bezpośrednich lotów rejsowych na Maderę, są tylko czartery a te są mocno rezerwowane przez biura.  Nie wiem jak by się kombinowało to i tak za przelot w obie strony z przesiadką trzeba by było zapłacić gdzieś w granicach 2 000 zł od osoby.  Wczasy można wykupić za 3 500 zł od osoby na 2 tygodnie więc moim zdaniem nie ma sensu kombinować.  1 tydzień na Maderę to moim zdaniem mało. Wziąć nie najdroższy wariant ze śniadaniami lub bez i sprawy organizacyjne ma się zgrane.  My byliśmy w miejscowości Canico de Baixo - polecam bo jest spokojnie bez tłumów, zbyt dużego ruchu. Funchal to stolica i warto tam pojechać ale my woleliśmy spokojnie.  Byliśmy w Hotelu Cais da Oliveira hotel bomba, nie żaden moloch i fajnie położony, problem w tym że najprawdopodobniej jest tak dobry i przyjazny że na chwile obecną w 2024 do października nie ma już miejsc.  Nie jest najtańszy jak płaciłem jakieś niecałe 4000 zł od osoby teraz jest trochę drożej  jakieś 4500.  Mysle jednak że warto.  Z większości hoteli kursują darmowe busy do Funchal.  Może tez wypozyczyć auto. Wyspa jest górzysta, większośc miejscowości jest umiejscowiona niżej wokół wyspy. Mają fajne drogi szybkiego ruchu które niejednokrotnie przechodzą przez skały tworząc kilometrowe tunele (podziw bo u nas nie potrafią zbudować porządnej drogi na płaskim) Problemem może byc wyjazd wyżej w górskie rejony, są strome i niejednokrotnie wąskie drogi. Nie wypożyczaliśmy samochodu, wykupilismy wycieczkę na Pico de Ruivo nie było specjalnie drogo chyba cos koło 40 Euro, Później jeszcze jedną wycieczkę w górskie rejony. Wygoda bo trzeba podjechać jakieś kilka czasem kilkanaście kilometrów aby dotrzeć w górskie rejony.  Funchal warto odwiedzić dla słynnego targu na którym jest przebogactwo miejscowych produktów w tym owoców, jednak nie jest tam tanio. 200 m od targowiska na ulicy kupowaliśmy na straganie dużo taniej. Wrzesień i sierpień jest o tyle dobry że jest sporo owoców, figi kupione na ulicy (odmiana zielona oraz ta standardowa były najlepsze jakie jadłem), poza tym banany miejscowe mniejsze ale pyszne. Polecam tez wszelkiego rodzaju marakuje oraz owoc monstery ( kwiata doniczkowego popularnego u nas) - wyglada jak wielka zielona szyszka, po zakupie musi troche poleżec aż zacznie pękać wystarczy 2 do 3 dni. Poza tym warto z Fuchal podjachać kolejką górską do ogrodu Monte ma około 70 000 metrów kwadratowych i ponad  100 tys gatunków roślin tropikalnych.  W górach w niższych partiach (głownie doliny) chodzi się lewadami które służą do transportowania wody, wyżej są ścieżki, szlaki, gdzieniegdzie poręcze, tunele. Nie miałem typowej mapy górskiej ze szlakami nie mogłem wtedy takiej dostać. Mysle jednak że są do zdobycia. 

Zapomniałbym dodać koniecznie trzeba zjeść miejscowe danie Espada com Banana , Pałasz czarny z Madery brzydki a nawet straszny ale pyszny jak diabli

https://justkowalski.pl/palasz-czarny-z-madery-brzydki-jak-noc-i-pyszny-jak-diabli/

DSC_0047.jpg

Poniżej przykład Lewady

DSC_0034.jpg

Poniżej wschodnia część wyspy charakterystyczne klify na które może sobie zrobić wycieczkę, łatwo tam dojechać

DSC_0177.jpg

Tunel górski

DSC_0294.jpg

Znowu Lewada

DSC_0273.jpg

Takie maja drogi szybkiego ruchu

DSC_0858.jpg

Edytowane przez Pablo P
  • Lubię to ! 5
  • Dziękuję 1